GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9303105022016 Endüstriyel Mikrobiyoloji Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Çeşitli endüstriyel alanlarda mikroorganizmalardan nasıl yararlanıldığı hakkında genel bilgi vermek, özellikle farmasötik endüstride mikroorganizmaların ve ürünlerinin kullanımları konusunda öğrenciyi bilgilendirmek hedeflenmektedir


Doç. Dr. Fethiye Ferda YILMAZ


1 Endüstri ve mikrobiyoloji ilişkisini irdeleyebilme
2 Temel endüstriyel alanlarda mikroorganizmaların kullanımını örnekleyebilme
3 Endüstride yararlanılacak bir mikroorganizmanın genel özelliklerini listeleyebilme
4 Fermentasyon yönteminin temel prensiplerini kavrayabilme
5 Temel endüstriyel dallarda mikroorganizmaların kullanılma mekanizmalarını kavrayabilme
6 Farmasötik endüstrinin çeşitli alanlarında (antibiyotik üretimi, aşı üretimi gibi) mikroorganizmaların veya ürünlerinin ne şekilde kullanıldığını açıklayabilme
7 Endüstriyel üretimde olası kontaminasyon kaynaklarını belirleyebilme ve bunları etkisiz hale getirecek önlemleri tasarlayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı, ilgi alanları ve kültür koleksiyonları, bakteri metabolizmasının temel özellikleri, mikroorganizmaların besin gereksinimleri ve fermentasyonda kullanılan besiyerleri, fermentasyon yöntemi ve mikrobiyolojik konsantrasyonlar, fermentasyon için mikroorganizma seçimi ve geliştirilmesi, fermentasyon ürünlerini ayırma ve tanıma yöntemleri, mantarların endüstride kullanımı, mikrobiyal enzimler ve temel kullanım alanları, çeşitli kimyasal maddelerin, antibiyotiklerin, immunolojik ürünlerin, tedavi ve teşhiste kullanılan mikrobiyal kaynaklı ürünlerin üretim esasları ve endüstriyel üretimde mikrobiyal kontaminasyonun kontrolü


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı, ilgi alanları ve kültür koleksiyonları
2 Bakteri metabolizmasının temel özellikleri
3 Mikroorganizmaların besin gereksinimleri ve fermentasyonda kullanılan besiyerleri Ev Ödevi-1
4 Fermentasyon yöntemi ve mikrobiyolojik konsantrasyonlar
5 Fermentasyon için mikroorganizma seçimi ve geliştirilmesi,
6 Fermentasyon ürünlerini ayırma ve tanıma yöntemleri Makale kritik etme-1
7 Arasınav
8 Mantarların endüstride kullanımı
9 Mikrobiyal enzimler ve temel kullanım alanları
10 Kimyasal maddelerin mikroorganizmalar yardımı ile üretilme mekanizmaları Ev Ödevi-2
11 Antibiyotiklerin üretimi
12 İmmunolojik ürünlerin üretimi
13 Tedavi ve teşhiste kullanılan mikrobiyal kaynaklı ürünler
14 Endüstriyel üretimde mikrobiyal kontaminasyonun kontrolü Makale kritik etme-2
15 Teknik gezi
16 Final sınavı

1. Brooks GF, Butel JS, Morse SA. Jawetz, Melnick, Adelberg’s Medical Microbiology. 22th ed., 2001. 2. Çetin E.T. Endüstriyel Mikrobiyoloji. Bayda Yayınevi, 1. baskı, İstanbul, 1983. 3. Denyer SP, Hodges NA, Gorman SP, Gilmore BF. Hugo and Russels Pharmaceutical Microbiology. Blackwell Science 8th ed., 2011. 4. Denyer SP, Baird RM. Guide to Microbiological Control in Pharmaceuticals and Medical Devices. CRC Press 2. ed., 2007 5. Tan E., Çapan H. Endüstri'de ve Farmasötik Ürünlerde Mikrobiyoloji. İstanbul Tıp Kitebevi, 1. baskı, İstanbul, 2015. 6. Waites M.J, Morgan NL, Rockey, JS, Higton G. Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş. Çev. Ed. Turhan İ. Palme Yayıncılık, Ankara, 2017.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 50
Makale Kritik Etme 1 25
Ev Ödevi 1 25
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Makale Kritik Etme 2 14 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 50 50
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 70 70
Ev Ödevi 2 14 28
Toplam İş Yükü (saat) 180

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 3
ÖÇ 7 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek