GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9101025532001 Mikotoksinler Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı öğrencileri mikotoksinler hakkında bilgilendirmektir


Prof.Dr.Rengin ELTEM


1 Mikotoksinlerin öneminin öğrenilmesi
2 Türkiye için mikotoksinlerin öneminin kavranması
3 Mikotoksinlerin önlenmesi ve kontrolü hakkında bilgi sahibi olmak
4 Tarımsal ürünlerde mikotoksinlerin oluşumunun öğrenilmesi
5 Mikotoksinlerin insan sağlığına olan etkilerinin öğrenilmesi


Yok


Yok


Mikotoksinlere giriş. Mikotoksijenik küfler. Mikotoksijenik küflerin dağılımı ve mikotoksin oluşumunu etkileyen koşullar. Mikotoksinlerin biyosentezi. Mikotoksinlerin biyokimyasal etkileri. Hayvan ve insan mikotoksikozları. Çeşitli bitkisel ve hayvansal ürünlerde mikotoksinlerin oluşumu. Mikotoksinlerin analizi: Örnekleme ve analiz yöntemleri. Mikotoksinlerin önlenmesi ve kontrolu. Türkiye’nin önemli tarımsal ihraç ürünlerinde mikotoksinlerin oluşumu ve önemi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mikotoksinlerin tarihçesi. Mikotoksinlerin ekonomik ve sosyopolitik önemi.
2 Mikotoksijenik küfler.
3 Mikotoksijenik küflerin dağılımı ve mikotoksin oluşumunu etkileyen koşullar.
4 Mikotoksinlerin biyosentezi
5 Mikotoksinlerin biyokimyasal etkileri
6 Hayvan mikotoksikozları
7 İnsan mikotoksikozları
8 Arasınav
9 Çeşitli tarımsal ürünlerde mikotoksinlerin oluşumu
10 Çeşitli tarımsal ürünlerde mikotoksinlerin oluşumu (II)
11 Mikotoksinlerin analizi: Örnekleme ve analiz yöntemleri.
12 Mikotoksinlerin önlenmesi ve kontrolu
13 Türkiye’nin önemli tarımsal ihraç ürünlerinde mikotoksinlerin oluşumu.
14 Proje sunumu
15 Proje sunumu
16 Final sınavı

1.Rai,M. and Varma, A. (Editors). Mycotoxins in Food, Feed and Bioweapons. Springer-Verlag Berlin Heidelberg. (2010). 2.Pitt,J.I., and Hocking, A.D. Fungi and Food Spoilage. Springer, Dordrecht, (2009). 3.Magan,N., and Olsen,M. (Editors). Mycotoxins in Food: Detection and Control. Woodhead Publishing Ltd and CRC Press LLC, (2004).


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 0 0 0
Derse Katılım 10 2 20
Proje Hazırlama 2 25 50
Proje Sunma 2 2 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 3 3
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 2 20
Okuma 10 8 80
Toplam İş Yükü (saat) 180

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek