GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9101025662004 Alg Kültür Yöntemleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacını sucul ekosistemde pirimer üreticiler olarak bilinen ve farklı ortamlarda farklı işlevleri olan ve günümüzde biyoteknolojide çeşitli biyoürünlerin eldesinde kullanılan ayrıca akuakültürde önemli bir yeri olan alglerin izolasyonu ve kültürüdür.


Prof.Dr.Atakan SUKATAR


1 Üretilen alg ürünlerinin depolanması ,saklanması ve işlenmesini öğrenebilme
2 Alg kültürlerinin hangi amaçlar için yapıldığını öğrenebilme
3 Mikroalglerin kültüründe kullanılacak olan ekipmanı öğrenebilme
4 Mikroalglerin kültüründe izolasyon yöntemlerini öğrenebilme
5 Mikroalglerin kültüründe kullanılan ortamların fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenebilme
6 Makroskobik alg kültüründe kullanılan yöntemleri öğrenebilme
7 Büyük ölçekli mikroskobik alg üretiminde kullanılan biyoreaktör tiplerini öğrenebilme
8 Makroskobik alglerin spor üretim özelliklerini öğrenebilme


Yok


Yok


Alg kültürlerinin önemi,niçin alg kültürü yapılıyor ve amaç nedir? mikroskobik alg kültüründe kullanılan ekipmanın özellikleri ve sterilizasyonu, mikroskobik alg kültüründe kullanılan izolasyon yöntemleri, mikroskobik alglerin üretiminde kullanılan biyoreaktör tipleri ve özellikleri,açık kapalı ve yarı-açık kültür sistemlerinde kullanılan tankların özellikleri, makroskobik alglerin kültüründe kullanılan yöntemler,makroskobik alg üretiminde sporilizasyon teknikleri,sporların üretimi ve taşınması,


Hafta Konular (Teorik) Laboratuvar Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Alg kültürlerinin amacı ve önemi Mikroskobik alg izolasyonunda kullanılacak ekipmanın tanıtılması, özelliklerinin öğrenilmesi
2 Mikroalglerin izolasyon yöntemleri Mikroskobik alg izolasyonunda kullanılacak olan cam tüplerin ve ince uçlu pipetlerin yapımı
3 Mikroalg üretiminde sterilizasyonun önemi Toprak su ortamının hazırlanması ve depolanması
4 Kültürlerde karşılaşılan sorunlar ve Kontaminasyon kaynakları Kültür yapılacak ortamın fiziksel koşullarının (ısı,ışık kaynağı v.b.)hazırlanması
5 Mikroalg üretiminde üretim evreleri; başlangıç,büyüme, durgunluk ve ölüm evreleri Mikroalg üretiminde kullanılan ortamların hazırlanması ve çizgi ekim yöntemi
6 Mikroalg üretiminde kullanılan biyoreaktör tipleri ve özellikleri I Mikroalg izolasyon yöntemleri; Seyreltme,santifrüj
7 Mikroalg üretiminde kullanılan biyoreaktör tipleri ve özellikleri II Mikroalg izolasyon yöntemleri; saat camı yada lam üzerinden sağlıklı mikroalglerin seçilmesi
8 ARASINAV
9 Mikroalg üretiminde kullanılan tankların özellikleri Denizsel mikrolaglerin izolasyon yöntemleri
10 Makroskobik olarak üretilen algler ve üretim özellikleri Makroskobik alglerin vegetatif yolla üretim olanakları
11 Makroskobik alglerin vegetatif üretim yöntemleri I Makrokobik alglerin sporlarında üretilmesi
12 Makroskobik alglerin vegetatif üretim yöntemleri II Makroskobik alg üretiminde kullanılan düzeneklerin hazırlanması
13 Makroskobik alg üretiminde gübreleme yöntemleri Makroskobik alg üretiminde gübreleme
14 Makroskobik alg sporlarının üretimi ve taşınım teknikleri Makroskobik alg üretiminde hasat
15 Makroskobik alglerin hasatı Laboratuar Sınavı
16 FİNAL SINAVI

DERS KİTABI: Andersen, Robert A. (2005). Algal Culturing Techniques. New York, Cambridge University Press. Richmond, Amos. (2004) Handbook of Microalgal Culture. Blackwell Publishing. Sukatar, Atakan. (2002). Alg Kültür Yöntemleri. Ege Üniversitesi Matbaası İzmir.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 10 2 20
Laboratuvar 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 5 2 10
Gözlem 12 2 24
Rapor Hazırlama 10 4 40
Rapor Sunma 5 1 5
Bireysel Çalışma 14 4 56
Okuma 10 1 10
Laboratuvar Ara Sınavı 1 1 1
Laboratuvar Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 241

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek