Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9101025662004 | Alg Kültür Yöntemleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacını sucul ekosistemde pirimer üreticiler olarak bilinen ve farklı ortamlarda farklı işlevleri olan ve günümüzde biyoteknolojide çeşitli biyoürünlerin eldesinde kullanılan ayrıca akuakültürde önemli bir yeri olan alglerin izolasyonu ve kültürüdür.
Prof.Dr.Atakan SUKATAR
1 | Üretilen alg ürünlerinin depolanması ,saklanması ve işlenmesini öğrenebilme |
2 | Alg kültürlerinin hangi amaçlar için yapıldığını öğrenebilme |
3 | Mikroalglerin kültüründe kullanılacak olan ekipmanı öğrenebilme |
4 | Mikroalglerin kültüründe izolasyon yöntemlerini öğrenebilme |
5 | Mikroalglerin kültüründe kullanılan ortamların fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenebilme |
6 | Makroskobik alg kültüründe kullanılan yöntemleri öğrenebilme |
7 | Büyük ölçekli mikroskobik alg üretiminde kullanılan biyoreaktör tiplerini öğrenebilme |
8 | Makroskobik alglerin spor üretim özelliklerini öğrenebilme |
Yok
Yok
Alg kültürlerinin önemi,niçin alg kültürü yapılıyor ve amaç nedir? mikroskobik alg kültüründe kullanılan ekipmanın özellikleri ve sterilizasyonu, mikroskobik alg kültüründe kullanılan izolasyon yöntemleri, mikroskobik alglerin üretiminde kullanılan biyoreaktör tipleri ve özellikleri,açık kapalı ve yarı-açık kültür sistemlerinde kullanılan tankların özellikleri, makroskobik alglerin kültüründe kullanılan yöntemler,makroskobik alg üretiminde sporilizasyon teknikleri,sporların üretimi ve taşınması,
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Alg kültürlerinin amacı ve önemi | Mikroskobik alg izolasyonunda kullanılacak ekipmanın tanıtılması, özelliklerinin öğrenilmesi | ||
2 | Mikroalglerin izolasyon yöntemleri | Mikroskobik alg izolasyonunda kullanılacak olan cam tüplerin ve ince uçlu pipetlerin yapımı | ||
3 | Mikroalg üretiminde sterilizasyonun önemi | Toprak su ortamının hazırlanması ve depolanması | ||
4 | Kültürlerde karşılaşılan sorunlar ve Kontaminasyon kaynakları | Kültür yapılacak ortamın fiziksel koşullarının (ısı,ışık kaynağı v.b.)hazırlanması | ||
5 | Mikroalg üretiminde üretim evreleri; başlangıç,büyüme, durgunluk ve ölüm evreleri | Mikroalg üretiminde kullanılan ortamların hazırlanması ve çizgi ekim yöntemi | ||
6 | Mikroalg üretiminde kullanılan biyoreaktör tipleri ve özellikleri I | Mikroalg izolasyon yöntemleri; Seyreltme,santifrüj | ||
7 | Mikroalg üretiminde kullanılan biyoreaktör tipleri ve özellikleri II | Mikroalg izolasyon yöntemleri; saat camı yada lam üzerinden sağlıklı mikroalglerin seçilmesi | ||
8 | ARASINAV | |||
9 | Mikroalg üretiminde kullanılan tankların özellikleri | Denizsel mikrolaglerin izolasyon yöntemleri | ||
10 | Makroskobik olarak üretilen algler ve üretim özellikleri | Makroskobik alglerin vegetatif yolla üretim olanakları | ||
11 | Makroskobik alglerin vegetatif üretim yöntemleri I | Makrokobik alglerin sporlarında üretilmesi | ||
12 | Makroskobik alglerin vegetatif üretim yöntemleri II | Makroskobik alg üretiminde kullanılan düzeneklerin hazırlanması | ||
13 | Makroskobik alg üretiminde gübreleme yöntemleri | Makroskobik alg üretiminde gübreleme | ||
14 | Makroskobik alg sporlarının üretimi ve taşınım teknikleri | Makroskobik alg üretiminde hasat | ||
15 | Makroskobik alglerin hasatı | Laboratuar Sınavı | ||
16 | FİNAL SINAVI |
DERS KİTABI: Andersen, Robert A. (2005). Algal Culturing Techniques. New York, Cambridge University Press. Richmond, Amos. (2004) Handbook of Microalgal Culture. Blackwell Publishing. Sukatar, Atakan. (2002). Alg Kültür Yöntemleri. Ege Üniversitesi Matbaası İzmir.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 10 | 2 | 20 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Takım/Grup Çalışması | 5 | 2 | 10 |
Gözlem | 12 | 2 | 24 |
Rapor Hazırlama | 10 | 4 | 40 |
Rapor Sunma | 5 | 1 | 5 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Okuma | 10 | 1 | 10 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 241 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 | |||||||
ÖÇ 6 | |||||||
ÖÇ 7 | |||||||
ÖÇ 8 |