GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9101025072002 Sayısal Mikrobiyolojik Analiz Teknikleri Seçmeli Ders Grubu 1 1 10,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Sayısal mikrobiyolojik analizlere endüstride, gıda,ilaç, kimyasal madde üretiminde ve bilimsel araştırmalarda ayrıca gıdaların, suların kalite kontrolünde, mikrobiyolojik kriterlerin belirlenmesinde, kalite ve güvenlikle ilgili HACCP gibi sistemlerde, hijyen ve sanitasyon çalışmalarında ve diğer alanlarda gereksinilmektedir. Bu nedenle sağlıklı mikrobiyolojik analiz yapabilmek ve yorumlamak için sayısal mikrobiyolojik analiz tekniklerinin doğru bilinmesi ve uygulanması gerekir.


Prof. Dr. İsmail KARABOZ


1 Her türlü örneğin mikrobiyal içeriğinin belirlenmesinin sağlanabilmesi
2 Öğrenilen sayım yöntemlerinin endüstride çeşitli ürünlerin üretim aşamalarında kullanılabilmesinin sağlanması
3 Sayım sonuçlarının doğru olarak belirlenmesi ve sonuçların varsa uygun standartlar ile karşılaştırılabilmesi
4 Mikrobiyolojik sayımın tanımının ve sayımı etkileyen faktörlerin öğrenilebilmesi,
5 Kültürel ve Mikroskobik sayım yöntemlerinin neler olduğunun öğrenilebilmesi ve bunlarala ilgili uygulamalar yapılabilmesi
6 Sayısal Mikrobiyolojik Analiz teknikleri kullanılarak bilimsel araştırma yetisinin kazandırılabilmesi
7 Mikrobiyolojik analiz sonucunda doğru yorum yapabilme ve rapor yazabilme yeteneğinin kazandırılabilmesi
8 Öğrenilen teknikler ile tüketici şikayetlerinin değerlendirilebilmesinin sağlanabilmesi


Yok


Yok


Mikrobiyolojik sayımın tanımı, etkileyen faktörler, sayımın kullanıldığı alanlar, sayım gerektiren koşullar, kültürel sayım teknikleri, mikroskobik sayım teknikleri, standartların değerlendirilmesi


Hafta Konular (Teorik) Laboratuvar Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş Giriş
2 Katı besiyerinde kültürel sayım Katı besiyerinde kültürel sayım
3 Sıvı besiyerinde kültürel sayım Sıvı besiyerinde kültürel sayım
4 Diğer kültürel sayımlar (Spor sayımı, maya küf sayımı) Diğer kültürel sayımlar (Spor sayımı, maya küf sayımı)
5 Diğer kültürel sayımlar (Çift tabaka sayımı, Bakteriyofaj sayımı) Diğer kültürel sayımlar (Çift tabaka sayımı, Bakteriyofaj sayımı)
6 Anaerobik sayım teknikleri Anaerobik sayım teknikleri
7 Kültürel sayımlar ile ilgili genel değerlendirme Kültürel sayımlar ile ilgili genel değerlendirme
8 Ara Sınav Ara Sınav
9 Mikroskobik sayım tekniklerine giriş Mikroskobik sayım tekniklerine giriş
10 Direkt Mikroskobik sayım Direkt Mikroskobik sayım
11 Thoma lamı ile sayım Thoma lamı ile sayım
12 Howard lamı ile sayım Howard lamı ile sayım
13 Standarta dayalı sayım Standarta dayalı sayım
14 Metabolizmaya dayalı sayımlar ve diğer sayım yöntemleri Metabolizmaya dayalı sayımlar ve diğer sayım yöntemleri
15 Metabolizmaya dayalı sayımlar ve diğer sayım yöntemleri Metabolizmaya dayalı sayımlar ve diğer sayım yöntemleri
16 Final Sınavı Final Sınavı

DERS KİTAPLARI: • Karaboz,İ., Ateş, M:, Koçyiğit,A. 2002. Mikrobiyolojide Sayım Yöntemleri Teori ve Uygulamaları, E.Ü. EBİLTEM, Kurs Kitabı, Bornova-İZMİR • Çökmüş, C. 2010. Brock Mikroorganizmalaraın Biyolojisi, Onbirinci Baskıdan Çeviri,Palme Yayıncılık, Ankara


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Uygulama/Pratik 14 2 28
Laboratuvar 14 4 56
Soru-Yanıt 4 3 12
Takım/Grup Çalışması 3 4 12
Rapor Hazırlama 5 3 15
Rapor Sunma 2 2 4
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 6 3 18
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Okuma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 293

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek