Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9101025072002 | Sayısal Mikrobiyolojik Analiz Teknikleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 10,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Sayısal mikrobiyolojik analizlere endüstride, gıda,ilaç, kimyasal madde üretiminde ve bilimsel araştırmalarda ayrıca gıdaların, suların kalite kontrolünde, mikrobiyolojik kriterlerin belirlenmesinde, kalite ve güvenlikle ilgili HACCP gibi sistemlerde, hijyen ve sanitasyon çalışmalarında ve diğer alanlarda gereksinilmektedir. Bu nedenle sağlıklı mikrobiyolojik analiz yapabilmek ve yorumlamak için sayısal mikrobiyolojik analiz tekniklerinin doğru bilinmesi ve uygulanması gerekir.
Prof. Dr. İsmail KARABOZ
1 | Her türlü örneğin mikrobiyal içeriğinin belirlenmesinin sağlanabilmesi |
2 | Öğrenilen sayım yöntemlerinin endüstride çeşitli ürünlerin üretim aşamalarında kullanılabilmesinin sağlanması |
3 | Sayım sonuçlarının doğru olarak belirlenmesi ve sonuçların varsa uygun standartlar ile karşılaştırılabilmesi |
4 | Mikrobiyolojik sayımın tanımının ve sayımı etkileyen faktörlerin öğrenilebilmesi, |
5 | Kültürel ve Mikroskobik sayım yöntemlerinin neler olduğunun öğrenilebilmesi ve bunlarala ilgili uygulamalar yapılabilmesi |
6 | Sayısal Mikrobiyolojik Analiz teknikleri kullanılarak bilimsel araştırma yetisinin kazandırılabilmesi |
7 | Mikrobiyolojik analiz sonucunda doğru yorum yapabilme ve rapor yazabilme yeteneğinin kazandırılabilmesi |
8 | Öğrenilen teknikler ile tüketici şikayetlerinin değerlendirilebilmesinin sağlanabilmesi |
Yok
Yok
Mikrobiyolojik sayımın tanımı, etkileyen faktörler, sayımın kullanıldığı alanlar, sayım gerektiren koşullar, kültürel sayım teknikleri, mikroskobik sayım teknikleri, standartların değerlendirilmesi
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Giriş | Giriş | ||
2 | Katı besiyerinde kültürel sayım | Katı besiyerinde kültürel sayım | ||
3 | Sıvı besiyerinde kültürel sayım | Sıvı besiyerinde kültürel sayım | ||
4 | Diğer kültürel sayımlar (Spor sayımı, maya küf sayımı) | Diğer kültürel sayımlar (Spor sayımı, maya küf sayımı) | ||
5 | Diğer kültürel sayımlar (Çift tabaka sayımı, Bakteriyofaj sayımı) | Diğer kültürel sayımlar (Çift tabaka sayımı, Bakteriyofaj sayımı) | ||
6 | Anaerobik sayım teknikleri | Anaerobik sayım teknikleri | ||
7 | Kültürel sayımlar ile ilgili genel değerlendirme | Kültürel sayımlar ile ilgili genel değerlendirme | ||
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | ||
9 | Mikroskobik sayım tekniklerine giriş | Mikroskobik sayım tekniklerine giriş | ||
10 | Direkt Mikroskobik sayım | Direkt Mikroskobik sayım | ||
11 | Thoma lamı ile sayım | Thoma lamı ile sayım | ||
12 | Howard lamı ile sayım | Howard lamı ile sayım | ||
13 | Standarta dayalı sayım | Standarta dayalı sayım | ||
14 | Metabolizmaya dayalı sayımlar ve diğer sayım yöntemleri | Metabolizmaya dayalı sayımlar ve diğer sayım yöntemleri | ||
15 | Metabolizmaya dayalı sayımlar ve diğer sayım yöntemleri | Metabolizmaya dayalı sayımlar ve diğer sayım yöntemleri | ||
16 | Final Sınavı | Final Sınavı |
DERS KİTAPLARI: • Karaboz,İ., Ateş, M:, Koçyiğit,A. 2002. Mikrobiyolojide Sayım Yöntemleri Teori ve Uygulamaları, E.Ü. EBİLTEM, Kurs Kitabı, Bornova-İZMİR • Çökmüş, C. 2010. Brock Mikroorganizmalaraın Biyolojisi, Onbirinci Baskıdan Çeviri,Palme Yayıncılık, Ankara
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 4 | 56 |
Soru-Yanıt | 4 | 3 | 12 |
Takım/Grup Çalışması | 3 | 4 | 12 |
Rapor Hazırlama | 5 | 3 | 15 |
Rapor Sunma | 2 | 2 | 4 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 6 | 3 | 18 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 293 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 | |||||||
ÖÇ 6 | |||||||
ÖÇ 7 | |||||||
ÖÇ 8 |