Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9101025101998 | İçme ve Kullanma Sularının Biyolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı, içme ve kullanma olarak değerlendirilen suların taşınma ve kullanma amacıyla hazırlanması sırasında, kaynağında bulunan gözle görünen veya görünmeyen canlıların ne olduğunu bilmek, suyun kimyasal ve ekolojik koşullarına bağlı olarak yapısında yer alan bitkisel organizmaların nasıl farklılaşma gösterdiğini anlamaya çalışmaktır
Prof.Dr. Berrin DURAL
1 | İçme ve kullanma suyu olarak değerlendirilen suların doğal kaynağındaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarının öğrenilmesi, bunlarla ilgili muhakeme becerisini kazanma |
2 | Çeşitli kaynaklara ait su tiplerinin alg zenginliğindeki farklılıkları görebilme, nedenlerini araştırma, alg potansiyelini arttırmada etkin yöntemleri deneme ve geliştirme. |
3 | İçme ve Kullanma Sularının Biyolojisi ile ilgili çalışmalarda temel bilgileri, ekonomiye ve ülke yararına kazandırma. |
4 | .İçme ve Kullanma suları konusunda kendini geliştirerek daha üst teknolojileri kullanıp, bunları tez ve proje tasarımı haline getirme. |
5 | İçme ve Kullanma Sularının biyolojisi konusunda makale ve yayınları izleyebilecek yeterliliğe sahip olma. |
6 | Alanı ile ilgili tecrübeleri daha da geliştirerek farklı çalışma alanlarına uyarlama becerisi kazanma |
7 | .İçme ve Kullanma Sularının Biyolojisi konusunda, çevre bilimleri, biyoloji, ziraat ile ilgili alanlarla ortaklaşa çalışma ve projelerde etkin görevlerde bulunma |
8 | İçme ve Kullanma Suları içinde gelişen spesifik alg türlerini tanıma, çeşitli ortamlarda yetiştirme tekniklerini geliştirebilecek yeterli tecrübeye sahip olma. |
Yok
Yok
Suların araştırılması kapsamında, su örneklerinin alınması, zenginleştirme yöntemi, çeşitli filtre yöntemleri, santrifüj yöntemi gibi çalışma metotları ile su içindeki organizmaları tespit etmek, biyolojik canlıların araştırılması ve geliştirilmesine dair yöntemler arasında ise çeşitli kültür yöntemleri, biyokütle tespiti, protein analizi, kaynak ve yeraltı sularının araştırılmasında kullanılan özel yöntemler ile büyüme yöntemlerinin anlatılması
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | İçme ve Kullanma Sularının Biyolojisi’ne Giriş | İçme ve Kullanma Sularının Biyolojisi’ne Giriş | ||
2 | Suların Araştırılması (sudan direkt örnek alma yöntemi, indirgeme yöntemi ile tespit etme) | Su kaynaklarının tanıtılması | ||
3 | Zenginleştirme Yöntemi A-Filtre Yöntemi (1.Begger’in Boru filtresi Yöntemi) | Su kaynaklarının fiziksel ve kimyasal yapılarının araştırılmasına dair yöntemlerin tanıtılması | ||
4 | A-Filtre Yöntemi (2.Ağ ve Süzgeç Yöntemi a-Plankton ağı yöntemi, plankton süzgeçi yöntemi) | Çeşitli su kaynaklarından getirilen örneklerde mevcut alg türlerinin incelenmesi | ||
5 | A-Filtre Yöntemi (3. Kum Filtresi Yöntemi a-Sedgwick-Rafter Yöntemi b- Zürichlliler Yöntemi) | Çeşitli su kaynaklarından getirilen örneklerde mevcut alg türlerinin incelenmesi | ||
6 | B-Santrifüj Yöntemi (a-Bolche yöntemi b-Houston Yöntemi) | Çeşitli su kaynaklarından getirilen örneklerde mevcut alg türlerinin incelenmesi | ||
7 | C-Kültür Yöntemleri (a-Genel Kültür yöntemleri b- Schreiber-Franzeyn Yöntemi c- Biomas tespit yöntemi) | Çeşitli su kaynaklarından getirilen örneklerde mevcut alg türlerinin incelenmesi | ||
8 | Arasınav | Farklı su özelliklerine ait alg türlerinin tayini ve gruplandırılması | ||
9 | Eksraksiyon yöntemi, Harvey’in klorofil tayini | Farklı su özelliklerine ait alg türlerinin tayini ve gruplandırılması | ||
10 | Diğer Tespit Yöntemleri (a-Plankton ağırlığı tayini) | Farklı su özelliklerine ait alg türlerinin tayini ve gruplandırılması | ||
11 | Diğer Tespit Yöntemleri (b-Protein miktarı tespit yöntemleri) | Çeşitli su kaynaklarından getirilen örneklerde alglerin izolasyonu ve zenginleştirme | ||
12 | Diğer Tespit Yöntemleri (c-14 C Markalama Yöntemi) | Çeşitli su kaynaklarından getirilen örneklerde alglerin izolasyonu ve zenginleştirme | ||
13 | Büyüme Araştırmaları | Çeşitli su kaynaklarından getirilen örneklerde alglerin izolasyonu | ||
14 | Genel Örnek Alma Yöntemleri | Çeşitli su kaynaklarından getirilen örneklerde alglerin izolasyonu | ||
15 | Kaynak ve Yer altı sularının Araştırılmasında kullanılan özel yöntemler | Laboratuvar sınavı | ||
16 | Final Sınavı |
1.Ders notları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Gösterme | 3 | 8 | 24 |
Rapor Hazırlama | 3 | 8 | 24 |
Seminer | 2 | 2 | 4 |
Makale Kritik Etme | 5 | 5 | 25 |
Bireysel Çalışma | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Okuma | 11 | 6 | 66 |
Toplam İş Yükü (saat) | 225 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 | |||||||
ÖÇ 6 | |||||||
ÖÇ 7 | |||||||
ÖÇ 8 |