Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9101025322008 | Bitki Biyoteknolojisindeki Son Gelişmeler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilerin Biyoteknoloji’nin temel kavramlarını öğrenmesini, genlerle ilgili analitik düşünceye sahip olabilmesini, genetik mühendisliği ve klonlama gibi heyecan verici yeni gelişmeleri ve bu gelişmelerin günümüzün gelişen tarımına ilişkin neredeyse sınırsız bir potansiyel taşıdığını ve biyoteknolojik uygulamaların diğer bilim dallarındaki kullanımını öğrenmesini sağlamaktır
Assoc. Prof. Dr. Melike Bor
1 | 6. Konuyla ilgili güncel yayınları takip edebilme |
2 | 8. Deneysel mantık, analitik düşünce, nicel analiz ve problem çözümü arasındaki bağlantının kurulmasını sağlayabilme. |
3 | 7. Bitki biyoteknolojisi hakkında elde ettiği bilgileri sözlü ya da yazılı aktarabilme |
4 | 4. Genetik mühendisliğinin enzimlerin üretiminde nasıl kullanıldığının açıklanması |
5 | 5. Çevresel kirleticilerin saptanmasında biyoteknolojinin kullanılmasının anlaşılması |
6 | 3. Genetik olarak değişirilmiş bitkilerin üretiminde klonlamanın öneminin açıklanması |
7 | 1. Bilimsel araştırmaların kullanılmasıyla tarımsal üretimin nasıl arttığını öğrenebilmesi |
8 | 2. Bir çok basamak içeren, bir organizmanın genetik olarak değiştirilme sürecini öğrenebilmesi |
Yok
Yok
Biyoteknoloji olgusu; Biyoteknolojinin tarihsel gelişimi; Bilimsel araştırma prensipleri; Yaşamın temeli, hücreler; Genetik transferin prensipleri; Genetik olarak değiştirilmiş organizmaların üretimi; Bitki klonlama; Bitki biliminde biyoteknoloji; Bitkilere gen aktarımı; İleri transgenik teknoloji; Gen inaktivasyonu; Tıpta biyoteknoloji; Gıda endüstrisinde biyoteknoloji; Ekolojide biyoteknoloji
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Biyoteknoloji olgusu: Biyoteknoloji ihtiyacı; Biyoteknolojinin son zamanlardaki kullanımı; Transgenik ürünlerin evrensel kullanımı | ||
2 | Biyoteknolojinin tarihsel gelişimi: Biyoteknolojinin ilk başlangıçları; Genetik bilimi; Hücrenin keşfi; Gen transferi ve genetik mühendisliği | ||
3 | Bilimsel araştırma prensipleri: Bilimsel yöntem; Problemin belirlenmesi, hipotez oluşturma, araştırma yötemlerinin tasarlanması, deney yapımı, verilerin toplanması ve incelenmesi, sonuçların çıkarılması ve araştırma raporunun yazılması | ||
4 | Hücreler: Yaşamın temeli; Hücrelerin önemi; Hücre tipleri; Hücrelerin çoğalması | ||
5 | Genetik transferin prensipleri: Gen transferi olgusu; DNA sekanslama, genler, kromozomlar, RNA ve transkripsiyon ve translasyon ve translasyon süreçleri; Gen haritalama; DNA izolasyonu | ||
6 | Genetik olarak değiştirilmiş organizmaların üretimi: Genetik mühendisliği süreci; Gen splaysingi; DNA eklenmesi | ||
7 | Bitki klonlama: Bitki klonlama yöntemleri ve avantajları; Genetiği değiştirilmiş organizmaların klonlanması; Herbisite dirençli transgenik bitkiler | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Bitki biliminde biyoteknoloji: Böceklere dirençli bitkiler; Herbisite dayanıklı ürünler; Hastalığa dayanıklı ürünler; İklimsel tolerans | ||
10 | Bitkilere gen aktarımı: Bir çok transformasyon işleminde bitki doku kültürü gereklidir; Agrobacterium aracılıklı transformasyon; Bitkilere doğrudan DNA transferi; Bitkilerde gen hedefleme | ||
11 | İleri transgenik teknoloji: Uyarılabilir ifade sistemleri; Rekombinant uyarılabilir sistemler; Bölgeye özgü rekombinasyon gen hedeflemenin etkisiz olduğu organizmalarda genomun tam manipulasyonunu sağlar | ||
12 | Gen inaktivasyonu: Gen inaktivasyonu için bir çok strateji hedef genin doğrudan düzenlenmesini gerektirmez; Antisens RNA; Ribozimler; RNA interferens; Protein düzeyinde gen inhibisyonu; Hücre içi antibadiler ve aptamerler proteinlere bağlanır ve onların birleşmesini veya aktivitesini engeller | ||
13 | Tıpta biyoteknoloji: Eczacılık; Bitki eczacılığı; Gıda koruma ve enzimler | ||
14 | Gıda endüstrisinde biyoteknoloji: Beslenme ile ilgili ihtiyaçların karşılanması; Biyoteknoloji ile gıdaların saklanması; Kurutma, tuzlama, konserveleme, dondurma; Enzim üretimi | ||
15 | Ekolojide biyoteknoloji: Ekoloji; Tarım ve çevre; Biyoremediasyon; Bio- ve Fitoremediasyon kullanımının avantajları ve sınırlamalar; Yüksek verimli tarım; Genetik olarak değiştirilmiş ürünlerin çevresel kaygısı | ||
16 | Final Sınavı |
• Introduction to biotechnology an agricultural revolution; Ray V. Herren, 2005 • Principles of Gene Manipulation and Genomics; Seventh Edition; S. B. Primrose and R. M. Twyman, 2006
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Seminer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 30 | 60 |
Okuma | 14 | 7 | 98 |
Rapor | 4 | 8 | 32 |
Toplam İş Yükü (saat) | 244 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 | |||||||
ÖÇ 6 | |||||||
ÖÇ 7 | |||||||
ÖÇ 8 |