GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9101025572021 Maya Biyolojisi ve Biyoteknolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı lisansüstü öğrencilerine mayaların biyolojisine ilişkin temel bilgilerin, mayaların genetik manipülasyon tekniklerinin ve endüstride kullanım alanlarının öğretilmesidir. 50’li yılların ortasından günümüze kadar moleküler yaklaşımlar mayalara başarılı bir şekilde uygulanmıştır. 1996 yılında Saccharomyces cerevisiae’nın tam sekansı saptandıktan sonra bu maya, sistematik analizlerde model organizma olarak kullanılan ilk ökaryotik organizma olup tek hücreli organizmaların insan, bitki ve hayvan genlerinin araştırılmasında referans organizma olarak kullanılmaktadır. Organizmalar arasındaki karşılaştırmalar mayalardan memelilere kadar ardışık hücresel fonksiyonların yüksek oranda korunmuş olduğunu göstermiştir.


Prof. Dr. H. Tansel YALÇIN


1 Mayaların izolasyonu ve moleküler biyolojik yöntemlerle identifikasyonunu öğrenmek
2 Maya genuslarının morfolojik ve fizyolojik karakteristiklerini tanımlayabilmek.
3 Maya hücresinin genom, proteom, transkriptom ve metabolomu arasındaki düzenleme ve karşılıklı ilişki hakkında bilgi edinmek.
4 Mayalarda hastalık genleri ile mayalar tarafından oluşturulan hayvan ve insan hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak.
5 Mayalarda fermentasyon ve metabolik mühendisliği hakkında bilgi sahibi olmak.
6 Mayaların gıda ve kimya endüstrisinde nasıl kullanıldığını öğrenmek.
7 Mayalarda heterolog proteinlerin ifade edilme stratejilerini tartışabilmek.
8 Mayaların kullanıldığı endüstriyel prosesler ve ürünleri açıklayabilmek.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Mayaların moleküler biyolojik yöntemlerle identifikasyonu; Maya hücre yapısı ve fonksiyonu; Maya hücre fizyoloji ve genetiği; Mayalarda gen regülasyonu; Maya organel biyogenesisi ve fonksiyonu; Mayalarda genom, proteom, transkriptom, metabolom ve regülasyon ilişkileri; Mayalarda hastalık genleri; Mayalar tarafından oluşturulan hayvan ve insan hastalıkları; Maya hastalıklarının tedavisi; Mayalarda fermentasyon ve metabolik mühendisliği; Mayaların gıda ve kimya endüstrisinde kullanımı; Genetik mühendisliği yöntemleri ile mayalardan heterolog protein üretimi; Tıbbi mayalar ve tıpta kullanımı.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mayaların genel özellikleri ve sınıflandırılması
2 Maya hücre yapısı ve fonksiyonu
3 Maya hücre fizyoloji ve genetiği
4 Mayaların moleküler biyolojik yöntemlerle identifikasyonu
5 Maya vektörleri ve gen regülasyonu
6 Maya organel biyogenesisi ve fonksiyonu
7 Mayalarda genom, proteom, transkriptom, metabolom ve regülasyon ilişkileri
8 Mayalarda hastalık genleri
9 Mayalar tarafından oluşturulan hayvan ve insan hastalıkları
10 Maya hastalıklarının tedavisi
11 Mayalarda fermentasyon ve metabolik mühendisliği
12 Mayaların gıda ve kimya endüstrisinde kullanımı
13 Genetik mühendisliği yöntemleri ile mayalardan heterolog protein üretimi
14 Tıbbi mayalar ve bunların tıpta kullanımı

1. Barnett, j.A., Payne, R.W., Yarrow, D., 2000, Yeasts: Characteristics and identification, 3th Ed. Cambridge University Press, Cambridge. 2. Feldman, H., 2010, Yeast: Molecular and Cell Biology, Wiley-Blackwell. 3. A. Querol, G. Fleet, 2008, Yeasts in Food and Beverages, Springer-Verlag, Germany. 4. Moore D., Frazer L.N., , 2002, Essential fungal genetics, Springer 5. Satyanarayana T., Kunze G.,2009. Yeast Biotechnology: Diversity and Applications, Springer



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 12 12
Final Sınavı 1 5 5
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 7 6 42
Rapor Sunma 7 5 35
Makale Kritik Etme 6 6 36
Okuma 11 4 44
Ev Ödevi 5 5 25
Toplam İş Yükü (saat) 241

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 3 4 5
ÖÇ 2 4 4 5 4 5
ÖÇ 3 5 5 4 4 5
ÖÇ 4 4 5 4 4 4
ÖÇ 5 5 4 4 4 5
ÖÇ 6 5 5 5 4 4
ÖÇ 7 4 4 5 5 5
ÖÇ 8 5 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek