Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9101035041998 | Gıda Analiz ve Teknolojisinde Enzimler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Gıda sanayi ile ilgili enzimatik analiz ve dönüşüm prosesleri hakkında bilgi vermek ve bir bakış açısı kazandırmak amaçlandı.
Prof. Dr. Seçil Önal
1 | Bazı gıda ürünlerinin üretiminde kullanılan enzimleri belirtebilme |
2 | Gıdalarda bulunan temel enzimleri tanımlayabilme ve son ürünün kalitesine etkilerini inceleme |
3 | Çeşitli enzimlerin aktivitelerini uygun yöntemlerle tayin edebilme ve temel prensibini kavrayabilme |
4 | Enzim sınıflarını kavrayabilme ve enzimlerin genel etkilerini tanımlayabilme |
5 | Gıda analiz ve teknolojisinde uygun laboratuvar tekniklerini doğru kullanabilme |
6 | Gıda proseslerinde serbest ve immobilize enzimlerin uygulamalarının teknik ve ekonomik fizibilitesini değerlendirebilme |
Yok
Yok
Biyokatalizatörler olarak enzimler, enzim üretimi, saflaştırılması ve karakterizasyonu, önemli gıda enzimleri, gıdaların işlenmesi ve geliştirilmesinde enzimatik uygulamalar, gıdaların işlenmesinde kullanılan ekzojen enzimler, immobilize enzimler, immobilizasyon metodları ve enzimatik dönüşümler için reaktör dizaynı, gıda sanayinde enzimatik analizler.
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Enzimolojik temel bilgiler, enzimlerin yapısı, sınıflandırılması ve adlandırılması, enzimlerin genel karakteristikleri | |||
2 | Enzimlerin üretimi ve saflaştırılması, saflaştırma stratejisi, enzim kaynakları, ekstremofiller, saflaştırma metodları, gıda enzimlerinin kalitesi, gıda sanayinde kullanılan enzimler | |||
3 | Enzim kinetiği; temel prensipleri, Michaelis Menten eşitliği, Lineweaver Burk diyagramı, kinetik sabitler, enzim aktivitesinin inhibisyonu ve inhibisyon türleri | |||
4 | Enzim aktivitesi ve aktivite birimleri, aktiviteye etki eden parametreler | |||
5 | Gıda sanayi ve teknolojisinde hidrolazlar; hidrolazların spesifik özellikleri, amilazlar, selülazlar, invertazlar, α- ve β-galakatozidazlar ve gıda teknolojisindeki uygulamaları | |||
6 | Gıda sanayi ve teknolojisinde pektik enzimler; spesifik gereksinimler, meyve suyu işleme ve şarap üretim teknolojisinde pektin esteraz ve pektin liyazlar | |||
7 | Gıda sanayi ve teknolojisinde proteolitik enzimler; serin, aspartik, metalik ve sülfidril proteazlar | |||
8 | Ara Sınav | |||
9 | Gıda sanayi ve teknolojisinde esterazlar; gıdaların işlenmesinde esterazlar ve lipazlar | |||
10 | Gıda sanayi ve teknolojisinde oksidoredüktazlar; oksidoredüktazlar ve gıda teknolojisinde kullanımları, yüksek fruktozlu mısır şurubu üretimi | |||
11 | Enzim immobilizasyonu; immobilize enzimlerin avantajları, enzim immobilizasyon yöntemleri, immobilize enzimlerin gıda sanayinde kullanım alanları ve gıda sanayinde mevcut teknolojik üretimler | |||
12 | Enzimler ve gıda güvenliği analizleri; gıda güvenliğinin prensipleri, gıda katkı maddeleri, koruyucuları, kontaminantların analizi | |||
13 | Enzimatik analizler ve prensipleri; tayin türü, parametrelerin optimizasyonu, ölçüm metodunun seçilmesi, gıda metabolitlerinin tayininde enzimatik analiz metodlarına örnekler | |||
14 | Biyosensörler; enzim sensörleri, gıda biyosensörleri ve gıda sanayinde kullanımları | |||
15 | Dönem projesi sunumu | |||
16 | Final sınavı |
C.K. Mathews, K.E. van Holde, K.G. Ahern, Biochemistry, Addison Westley Haugman Inc. (2000). D.L. Nelson, M.M. Cox, Lehninger, Principles of Biochemistry, Worth Publishing (2000). R. Eisental, M.J. Danson, Enzyme Assays, Oxford University Press(2002) W Aehle, Enzymes in industry, Production and Applications, Wiley VCH (2007)
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Rapor Sunma | 1 | 15 | 15 |
Proje Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Proje Sunma | 1 | 20 | 20 |
Bireysel Çalışma | 7 | 6 | 42 |
Okuma | 5 | 10 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 236 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 4 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | |||||
ÖÇ 3 | 5 | ||||||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | |||
ÖÇ 6 | 4 | 4 |