Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9101035422016 | Antimikrobiyal Peptidler: Biyoteknolojik Üretim ve Uygulamaları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
1. Günümüzde hızla azalmakta olan antimikrobiyal araştırmaların yeniden canlandırılmasına katkıda bulunmak 2. Özellikle bakterilerde görülen ve mücadele etmesi son derece güç olan antibiyotik direncini kırabilecek alternatifler hakkında öğrencileri bilgilendirmek 3. Gelecekte antibiyotik direncinin yeniden oluşmasını önlemek için alınabilecek tedbirleri arttırmak.
Doç. Dr. Alper AKKAYA
1 | Yüksek dozlu antibiyotiklerin antibiyotik direnci için kalıcı bir çözüm olmadığı konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi |
2 | Antimikobiyal ajanların kullanılmasında dozun önemi hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi |
3 | Antimikrobiyal peptid üretiminde optimizasyonun sektörel öneminin kavranması |
4 | Antimikrobiyal peptidlerin kullanım alanları hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi |
Yok
Yok
Antibiyotik direncinin tarihsel gelişimi, bakterilerde antibiyotik direnç mekanizmaları, dünyada antimikrobiyal araştırmaları, antimikrobiyal peptidlerin keşfi ve sınıflandırılması, antimikrobiyal peptidlerin yapısı, antimikrobiyal peptidlerin etki mekanizmaları, antimikrobiyal peptidlerin gelecek için önemi, tıpta antimikrobiyal peptidler, gıda sektöründe antimikrobiyal peptidler, diğer sektörlerde antimikrobiyal peptid kullanımına örnekler, antimikrobiyal peptidlerin üretimi, antimikrobiyal peptid üretiminde optimizasyonun önemi, antimikrobiyal peptid direnci, antimikrobiyal peptid kullanımında doz ayarlanması.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Antibiyotik Direncinin Tarihsel Gelişimi | Giriş | ||
2 | Bakterilerde Antibiyotik Direnç Mekanizmaları | Antimikrobiyal Testlere Örnekler | ||
3 | Dünyada Antimikrobiyal Araştırmaları | Antibiyotik Direncinin MRSA ve Staphylococcus aureus Üzerinde Gösterilmesi | ||
4 | Antimikrobiyal Peptidlerin Keşfi ve Sınıflandırılması | Nisin Antimikrobiyal Peptidinin MRSA Üzerindeki Etkisinin Gösterilmesi | ||
5 | Antimikrobiyal Peptidlerin Yapısı | Nisin Standart Grafiğinin Oluşturulması | ||
6 | Antimikrobiyal Peptidlerin Etki Mekanizmaları | Nisin Antimikrobiyal Peptidinin Üretiminde Karbon Kaynağının Etkisinin İncelenmesi | ||
7 | Antimikrobiyal Peptidlerin Gelecek İçin Önemi | Nisin Üretiminde Karbon Kaynağı Konsantrasyonunun Etkisinin İncelenmesi | ||
8 | Ara Sınav | Nisin Üretiminde Azot Kaynağının Etkisinin İncelenmesi | ||
9 | Tıpta Antimikrobiyal Peptidler | Nisin Üretiminde Azot Kaynağı Konsantrasyonunun Etkisinin İncelenmesi | ||
10 | Gıda Sektöründe Antimikrobiyal Peptidler | Nisin Üretiminde Azot Kaynağı Konsantrasyonunun Etkisinin İncelenmesi | ||
11 | Diğer Sektörlerde Antimikrobiyal Peptid Kullanımına Örnekler | Nisin Üretiminde Sıcaklığın Etkisinin İncelenmesi | ||
12 | Antimikrobiyal Peptidlerin Üretimi | Nisin Üretiminde Karıştırma Hızının Etkisinin İncelenmesi | ||
13 | Antimikrobiyal Peptid Üretiminde Optimizasyonun Önemi | Nisin Üretiminde Zaman Faktörünün Etkisinin İncelenmesi | ||
14 | Antimikrobiyal Peptid Direnci | Nisin Üretiminde İnokulasyon Miktarının Etkisinin İncelenmesi | ||
15 | Antimikrobiyal Peptid Kullanımında Doz Ayarlanması | Dönem Projesi Sunumu | ||
16 | Final Sınavı | Dönem Projesi Sunumu |
• Antimicrobial Peptides: Methods and Protocols, Editors: Giuliani, Andrea, Rinaldi, Andrea C. (Eds.), 2010. • Antimicrobial Peptides, David A. Phoenix,Sarah R. Dennison,Frederick Harris, WILEY-VCH, 2012.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 16 | 3 | 48 |
Rapor Hazırlama | 16 | 1 | 16 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Okuma | 14 | 4 | 56 |
Toplam İş Yükü (saat) | 240 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 4 | 3 | 2 | 5 | 3 |
ÖÇ 2 | 2 | 5 | 3 | 5 | 4 | 2 | 3 |
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 2 | 2 |