[DersinKodu] | [DersinAdi] | [DersinTuru] | [Yil] | [YariYil] | [Ects] |
---|---|---|---|---|---|
9102015071998 | Meyve Ağaçlarını Çoğaltmanın Biyolojik Esasları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
[YuksekLisans]
Türkçe
Bu dersin amacı; meyve türlerinde generatif ve vegetatif çoğaltma yöntemlerinin biyolojik temelleri hakkında öğrencilere bilgi vermektir.
Assoc.Prof. Murat İSFENDİYAROĞLU
1 | Çoğaltmanın anatomik ve fizyolojik gelişimini kavrayabilme |
2 | Meyve türlerinde çoğaltma yöntemlerini açıklayabilme |
3 | Çoğaltmayı sınırlandıran içsel ve çevresel faktörleri kavrayabilme |
4 | Çoğaltmanın biyolojik temellerini kavrayarak, pratiğe yönelik bazı sonuçlara varabilme |
Yok
Yok
Meyve türlerinin generatif ve vegetaif yöntemlerle çoğaltılmasında tohum seçimi, çimlenme, aşılarda kaynaşma, anaç-kalem arasındaki fizyolojik ilişkiler, aşı uyuşmazlığı, çeliklerde köklenmenin anatomik ve fizyolojik gelişimi, daldırma ve fizyolojik temelleri ve standart meyve çeşitlerinin çoğaltılmasında izlenecek temel prensipler.
[Hafta] | [Teorik] | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Meyve türlerinde çoğaltmanın önemi, dünya ve ülke ölçeğindeki yeri. | ||
2 | Meyve türlerinde çiçek, meyve, tohum, sürgün ve kök morfolojisine temel bakış | ||
3 | Meyve türlerinde çoğaltma yöntemlerinin sınıflandırılması | ||
4 | Tohum seçimi ve muhafazası. | ||
5 | Tohumlarda çimlenmenin fizyolojik ve biyokimyasal mekanizması, çimlenmeye etki eden faktörler ve çimlenmenin ölçülmesi. | ||
6 | Aşıyla çoğaltma, aşılarda kaynaşma ve etkileyen faktörler | ||
7 | Anaç-kalem arasındaki fizyolojik ve biyokimyasal ilişkiler | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Aşı uyuşmazlığı ve nenleri, aşı uyuşmazlığının belirtileri, uyuşmazlığın yaygın olduğu mevve türleri | ||
10 | Çelikle çoğaltma ve çelikle çoğaltmayı kontrol eden faktörler | ||
11 | Çeliklerde in vivo köklenmenin anatomik, fizyolojik ve biyokimyasal mekanizması | ||
12 | Çelik kaynağı olarak kullanılacak damızlık bitkilerin özellikleri ve damızlık yönetimi | ||
13 | Daldırmayla çoğaltma ve daldırmayı etkileyen faktörler | ||
14 | Daldırmayla çoğaltmanın anatomik, fizyolojik ve biyokimyasal mekanizması. | ||
15 | Standart meyve çeşitlerinin çoğaltılmasında uyulacak temel prensipler ve yasal düzenlemelere dünya ve ülke ölçeğinde genel bir bakış. | ||
16 | Final Sınavı |
1. Baskin, C.C. and Baskin, J.M., 1998. Seeds, Ecology, Biogeography and Evaluation of Dormancy and Germination, Academic Pres, San Diego, 666p. 2. Davis, T.D., Haissig, B.E. and Sankhla, N.,1998. Aventitious Root Formation in Cuttings, Dioscorides Pres, Portland, Oregon, 315p. 3. Hartmann, H.T., Kester, D.E., Davies, F.T.Jr and Geneve, R.L., 2002. Plant Propagation. Principles and Practices. Ayrıca, dersin konusuyla ilgili dergiler ve internetteki web sayfaları da incelenerek tartışılacak.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | [Adet] | [Deger] |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
[Toplam] | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | [Adet] | [Deger] |
Final Sınavı | 1 | 100 |
[Toplam] | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
[Etkinlikler] | [Sayisi] | [Suresi] | [ToplamIsYuku] |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 | 50 |
Final Sınavı | 1 | 60 | 60 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Proje Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 30 | 30 |
[ToplamIsYuku] | 226 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | |
[OC] 0 | 5 | 5 | |||||
[OC] 1 | 5 | 5 | |||||
[OC] 2 | 5 | 5 | |||||
[OC] 3 | 5 |