[DersinKodu] | [DersinAdi] | [DersinTuru] | [Yil] | [YariYil] | [Ects] |
---|---|---|---|---|---|
9102015171998 | Bahçe Bitkilerinde Doku Kültürü Uygulamaları I | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 7,00 |
[YuksekLisans]
Türkçe
Bu dersin amacı, bitki doku kültürünü tanımasını, yöntemlerini öğrenmelerini, temel gereksinimlerini bilmelerini, doku kültürü tekinğini gerçekleştirebilmelerini sağlamaktır.
1 | |
2 | |
3 | |
4 | |
5 | |
6 | |
7 | Doku kültürü yapabilme, pratikte uygulayabilme |
8 | Gelişmeleri irdeleyebilme, değerlendirebilme |
9 | Uygun besin ortamını seçebilme ve uygulayabilme |
10 | Doku kültürü tekniğini ve önemini tanımlayabilme |
11 | Laboratuar tasarlayabilme, gereksinimlerini hatırlayabilme, açıklayabilme |
12 | Besin ortamı bileşenlerini bilebilme |
13 | Doku kültüründe karşılaşılan sorunları kavrayabilme, yorumlayabilme |
Yok
Yok
Doku kültürü tanımı, tarihçesi, önemi, uygulanan yöntemler, laboratuar tasarımı, gereçler, besin ortamının bileşenleri, hazırlığı, sterilizasyonu. Bitkisel materyalin seçimi, sterilizasyonu, kültüre alınması. Alt kültürün yapılması, gerekçesi. Büyüme ve gelişmeye etki eden faktörler.
[Hafta] | [Teorik] | [Uygulama] | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|---|
1 | Doku kültürünün tarihçesi, ülkemizde ve uluslar arası alandaki durumu | Laboratuar tanıtımı, literatür taraması | ||
2 | Doku kültürü yöntemleri, uygulama alanları, avantaj ve dezavantajları | Yöntemlerin araştırılması | ||
3 | Laboratuar planlaması | Laboratuar planlaması, çizim | ||
4 | Laboratuar alet ve ekipmanı | Alet, ekipman tanıtımı, temin edilme şekli, yeri, maliyet | ||
5 | Besin ortamı hazırlığı, bileşenleri | Besin ortamı hazırlığı, stok çözelti hazırlığı | ||
6 | Besin ortamının sterilizasyonu | Hazırlama-sterilizasyon | ||
7 | Bitkisel materyalin dikime hazırlanması | Bitkisel materyalin önemi, temin edilme yerleri | ||
8 | Sterilizasyon yöntemleri | Bitkisel materyalin sterilizasyonu, dikime-kültüre başlama | ||
9 | Ara sınav | Farklı bitkilerde yapılan uygulamalar | ||
10 | İzolasyonu, kültüre alma, alt kültür | Alt kültür işlemleri | ||
11 | Mekanizasyon | Dış ortama transfer | ||
12 | Gelişmeye,büyümeye etki eden faktörler | Etkileyen faktörler | ||
13 | Görülen sorunlar, çözüm yolları | Diğer laboratuarların teknik yönden incelenmesi | ||
14 | İn vitrodan in vivoya aktarım | Uygulama raporu hazırlığı | ||
15 | Alıştırma yöntemleri | Uygulama sınavı | ||
16 | Final sınavı |
Dodds, J. And Roberts, W.L. 1985 Exepiments in Tissue Culture. Cambridge Univ. Press. Pierik, R.L.M. 1989. In Vitro Culture of Higher Plants. Deberg, R.C. and R.H. Zimmerman, 1991. Micropropagation Technology and Application Kluwer Academic Publishers.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | [Adet] | [Deger] |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
[Toplam] | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | [Adet] | [Deger] |
Final Sınavı | 1 | 100 |
[Toplam] | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
[Etkinlikler] | [Sayisi] | [Suresi] | [ToplamIsYuku] |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 0 | 0 | 0 |
Derse Katılım | 0 | 0 | 0 |
Uygulama/Pratik | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunma | 0 | 0 | 0 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 2 | 2 |
[ToplamIsYuku] | 58 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | |
[OC] 1 | |||||||
[OC] 2 | |||||||
[OC] 3 | |||||||
[OC] 4 | |||||||
[OC] 5 | |||||||
[OC] 6 | |||||||
[OC] 7 | |||||||
[OC] 8 | |||||||
[OC] 9 | |||||||
[OC] 10 | |||||||
[OC] 11 | |||||||
[OC] 12 | |||||||
[OC] 13 |