GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102015362004 Topraksız Tarım Teknikleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin ticari, amatör veya deneysel üretime yönelik olarak topraksız bitki yetiştiriciliğini planlayabilme ve uygulayabilmesini sağlamaktır.


Prof.Dr. Ayşe GÜL


1 Topraksız tarım sistemlerini planlayabilme.
2 Topraksız bitki yetiştiriciliğini uygulayabilme.
3 Bu alandaki yeniliklere açık olma, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi.
4 Topraksız bitki yetiştiriciliğinde karşılaşacağı problemleri çözebilme.


Yok


Yok


Topraksız tarımın sınıflandırılması, Su kültürü teknikleri, Substrat kültürü teknikleri, Önemli sera bitkilerinin topraksız tarımı.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Topraksız tarımın sınıflandırılması Proje konularının belirlenmesi ve serada uygulama
2 Su kültürü teknikleri Serada uygulama
3 Su kültürü teknikleri Serada uygulama
4 Substrat kültürü teknikleri Serada uygulama
5 Substrat kültürü teknikleri Serada uygulama
6 Substrat kültürü teknikleri Serada uygulama
7 Ara sınav Serada uygulama
8 Topraksız tarım tekniği ile domates yetiştiriciliği Serada uygulama
9 Topraksız tarım tekniği ile hıyar yetiştiriciliği Serada uygulama
10 Domates vb. sebze üreten ticari topraksız tarım işletmesinin ziyaret edilmesi Domates vb. sebze üreten ticari topraksız tarım işletmesinin ziyaret edilmesi
11 Topraksız tarım tekniği ile salata-marul yetiştiriciliği Serada uygulama
12 Salata-marul vb. sebze üreten ticari topraksız tarım işletmesinin ziyaret edilmesi Salata-marul vb. sebze üreten ticari topraksız tarım işletmesinin ziyaret edilmesi
13 Topraksız tarım tekniği ile çilek yetiştiriciliği Proje raporlarının tartışılması
14 Çilek üreten ticari topraksız tarım işletmesinin ziyaret edilmesi Çilek üreten ticari topraksız tarım işletmesinin ziyaret edilmesi
15 Gezi raporlarının sunumu Gezi raporlarının sunumu
16 Final Sınavı Uygulama sınavı

- Gül A., 2008. Topraksız Tarım. Hasad Yayıncılık, 144 s. - Raviv M., Lieth J.H., 2008. Soilles Culture: Theory and Practice. Elsevier, 587 p. - Savvas D., Passam H. (ed.), 2002. Hydroponic Production of Vegetables and Ornamentals. Embryo Pub., Greece, 463 s. - Gül A., Tüzel İ.H., Okur B.,Tuncay Ö., Aykut N., Engindeniz S., 2000. Serada Topraksız Tarım Tekniği ile Hıyar Yetiştiriciliği. TÜBİTAK TARP Yayınları, 51 s. -FAO Plant Production and Protection Paper 217, 2013. Good Agricultural Practices for Greenhouse Vegetable Crops. Chapters 11 and 12.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Quiz 1 20
Uygulama/Pratik 1 20
Ev Ödevi 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Bütünleme Sınavı 1 2 2
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 11 2 22
Uygulama/Pratik 11 2 22
Alan Gezisi 3 8 24
Rapor Hazırlama 3 8 24
Rapor Sunma 1 4 4
Proje Hazırlama 1 24 24
Proje Sunma 1 2 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 36 36
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 50 50
Quiz için Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 225

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5 5 5 4 4 5
ÖÇ 2 5 5 5 4 4 4 5
ÖÇ 3 5 5 5 4 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek