[GeriDon]

[DersOgretimPlani]


[DersinKodu] [DersinAdi] [DersinTuru] [Yil] [YariYil] [Ects]
9102015462004 Organik Meyve Yetiştiriciliği Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

[YuksekLisans]


Türkçe


Dersin amacı, öğrencilerin organik meyve yetiştiriciliğinde yeterli ve kaliteli ürün elde edebilmek için işletmenin tasarımı ile yönetimine ilişkin kararların alınmasında ve hasat öncesi ve sonrası sürecin pazarın da talep ettiği ilgili standartlar çerçevesinde yönetiminde gerekli temel bilgi ve becerileri kazanmasıdır.


Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Zafer CAN


1 Organik işletmelerin çevresini temel ilkelere uygun olarak planlayabilme,
2 Çok yıllık meyve işletmelerinde organik yetiştiricilik açısından mevcut teknik alternatiflerin seçimi ve uygulanması,
3 Pazarda organik ürünlerde tüketici talebi ve kalite sistemlerinin değerlendirilmesine yönelik bilgi ve beceri
4 Türkiye ve dünyada geçerli yasal düzenlemelerin organik meyve yetiştiriciliği ve doğadan toplama açısından irdelenmesi,


Organik Tarım İlkeleri Veya Benzeri Temel Dersler (Lisans)


Yok


Türkiye’de (TR) ve Dünyada yaygın uygulanan organik tarıma ilişkin yasal düzenlemeler, Doğadan toplama, Organik tarımın temel ilkelerinin kapama ve karışık meyve bahçelerinde uygulanması, çeşitliliğin arttırılmasında başvurulacak alternatif teknikler, meyve bahçesi kurma aşamasında irdelenecek ekosistem ve pazara ilişkin faktörler, anaç, tür ve çeşit seçimi, bakım işlemleri, tüketici beklentileri ve iç ve dış pazarlarda geçerli diğer kalite sistemleri.


[Hafta] [Teorik] [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Giriş: neden organik meyvecilik
2 Organik tarıma ilişkin yasal düzenlemelerin temel ilkeler açısından irdelenmesi
3 Doğadan toplama
4 Organik tarımın temel ilkelerinin kapama ve karışık meyve bahçelerinde uygulanması
5 Meyve bahçelerinde çeşitliliği arttırıcı teknikler
6 Meyve bahçesi kurma aşamasında irdelenecek ekosisteme ilişkin faktörler
7 Grup çalışması: örnek meyve türü/bahçesi üzerinde işletme planlama ve yönetimi
8 Ara sınav
9 Meyve bahçesi kurma aşamasında irdelenecek pazara ilişkin faktörler
10 Anaç, tür ve çeşit seçimi
11 Bakım işlemleri
12 Hasat ve sonrası süreç, hijyen
13 Tüketici eğilimleri
14 İç ve dış pazarlarda geçerli diğer kalite sistemleri
15 Dönem projelerinin sunulması
16 Final sınavı

Altieri, M.A., C.I. Nicholls and M.S. Wolfe, 1996. ‘Biodiversity- A Central Concept in Organic Agriculture: Restraining Pests and Diseases’ in Fundamentals of Organic Agriculture ed. By T.V. Ostergaard, Vol. 1, 11th IFOAM Int. Scientific Conference, Copenhagen, pp. 91-112. Anonim, 2010. ‘Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’18 Ağustos 2010 tarihli ve 27676 sayılı Resmi Gazete (www.tugem.gov.tr) Anonymous, 2007. International Conference on Organic Agriculture and Food Security, 3-5 May 2007, Rome, Italy (www. fao.org/organicag). Anonymous, 2007. Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91, Official Journal of the European Union L 189/1. Carvalho, F.P., 2006. Agriculture, pesticides, food security and food safety, Environmental Science and Policy, November-December, p. 685-692. Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91 Marsden, T and E. Smith, 2005. Ecological entrepreneurship: Sustainable development in local communities through quality food production and local branding, Geoforum, 440-445. Thakur, D.S. and Sharma, K.D., 2005. Organic farming for sustainable agriculture and meeting the challenges of food security in 21st century: An economic analysis, Indian Journal of Agricultural Economics, 205-221. www.tugem.gov.tr www.fao.org http://orgprints.org www.organic-world.net www.organic-market.info www.intracen.org/organic http://attra.ncat.org www.organicrules.org www.organicmonitor.com www.icrofs.org www.pmac.net www.ams.usda.gov/nop http://europa.eu.int/eur-lex www.maff.go.ip/soshiki/syokuhin/hinshitu/organic


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri [Adet] [Deger]
Ara Sınav 1 100
[Toplam] 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri [Adet] [Deger]
Final Sınavı 1 100
[Toplam] 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


[Etkinlikler] [Sayisi] [Suresi] [ToplamIsYuku]
Ara Sınav 1 30 30
Final Sınavı 1 45 45
Derse Katılım 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 1 15 15
Proje Hazırlama 1 40 40
Proje Sunma 1 7 7
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
[ToplamIsYuku] 230

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7
[OC] 0 3 4
[OC] 1 5
[OC] 2 4 3
[OC] 3 5
[PCOCAciklama]