[GeriDon]

[DersOgretimPlani]


[DersinKodu] [DersinAdi] [DersinTuru] [Yil] [YariYil] [Ects]
9102015652014 Organik Sebze Yetiştiriciliği Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

[YuksekLisans]


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin organik sebze yetiştiriciliği ve fide üretimi yapabilecek, açık alan ve/veya serada organik üretimi kontrol edebilecek, planlayabilecek ve yönetebilecek, analitik düşünerek karşılaşabileceği problemleri çözebilecek, bilgiye ulaşabilecek bilgi ve becerileri kazanmasıdır.


Prof. Dr. Yüksel Tüzel Prof. Dr. Dursun Eşiyok


1 Konvansiyonel sebze üretimin de karşılaşılan sorunları değerlendirebilme
2 Organik fide üretebilme
3 Organik sebze üretimi yapabilme
4 Organik üretimi kontrol edebilme, planlayabilme, yönetebilme ve yönlendirebilme becerisi
5 Üretimde karşılaşılabilecek çeşitli sorunları çözebilme,
6 Yeniliklere açık olma, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi

Birinci Öğretim



[Yok]


• Konvansiyonel sebze üretiminde karşılaşılan sorunlar • Neden organik tarım? • Organik tarımda toprak işleme, • Toprak verimliliğinin korunması ve gübreleme, • Birlikte üretim, rotasyon, • Organik tohum ve fide üretimi, • Serada ve açık alanda organik sebze üretmi, • Hastalık ve zararlı kontrolü, • Sertifikasyon


[Hafta] [Teorik] [Uygulama] [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 • Konvansiyonel sebze üretiminde karşılaşılan sorunlar • Neden organik tarım? Ödev konularının dağıtımı
2 • Organik tarımda toprak işleme Sebze üretimindeki olumsuzlukların değerlendirileceği üretici serasına gezi
3 • Toprak verimliliğinin korunması ve gübreleme toprak işleme
4 Toprak verimliliğinin korunması ve gübreleme Sebze üretiminde gübreleme
5 Toprak verimliliğinin korunması ve gübreleme Sebze üretiminde gübreleme
6 • Birlikte üretim, rotasyon Birlikte yetiştiricilik (örn. Domates ve marul)
7 Ara sınav
8 • Organik tohum üretimi Organik olarak üretilen ticari çeşitler
9 • Organik fide üretimi Ortamların tanıtımı
10 • Serada organik sebze üretimi Budama ve diğer bakım işleri
11 • Açık alanda organik sebze üretimi Bakım işleri
12 • Açık alanda organik sebze üretimi Bakım işleri
13 • Hastalık ve zararlı kontrolü Tuzakların yerleştirilmesi
14 • Hastalık ve zararlı kontrolü Biyolojik kontrol
15 Sertifikasyon Ödev sunumu
16 Final sınavı Sınav

• Tüzel, Y., 1996. Serada Ekolojik Tarım. Editörler: U. Aksoy, A. Altındişli. 83-94. • Gül A., Tüzel Y., 2006. Serada Organik Sebze Yetiştiriciliği (Bölüm 25). Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Organik Tarım Sektörü Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar (Ed. İ.H. Eraslan, F. Şelli): 574-598. • Gül A., Tuncay Ö., Tüzel Y., Okur B., Tüzel İ.H., Gümüş M., Madanlar N., Onoğur E., Örümlü E.A., Türküsay H., Yoldaş Z., Engindeniz S., 2000. Serada Organik Domates Yetiştiriciliği (Ed. Y. Tüzel, E. Onoğur). TÜBİTAK TARP Yay.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri [Adet] [Deger]
Ara Sınav 1 100
[Toplam] 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri [Adet] [Deger]
Final Sınavı 1 100
[Toplam] 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


[Etkinlikler] [Sayisi] [Suresi] [ToplamIsYuku]
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 2 14 28
Bireysel Çalışma 3 20 60
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Okuma 10 6 60
[ToplamIsYuku] 237

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7
[OC] 1 5
[OC] 2 4
[OC] 3 4 3
[OC] 4 4
[OC] 5 3 3
[OC] 6 2
[PCOCAciklama]