GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102015572016 Egzotik Sebze Türleri ve Yetiştiriciliği Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bir çok ülkede kültüre alınmış egzotik sebze türleri ülkemizde fazla bilinmemekte ve yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmamaktadır. Ülkemizde geniş alanlarda uzun yıllardan bu güne yetiştiriciliği yapılan sebze türlerine alternatif olabilecek bu sebze türlerinin tanıtılması önem taşımaktadır. Bu kapsamda hazırlanan derste egzotik sebze türleri, yetiştirilme dönemleri ve değerlendirilme şekilleri hakkında bilgiler verilecektir.


Prof. Dr. M. Kadri Bozokalfa


1 Kültüre alınan ve sebze olarak değerlendirilen bu bitkilerin ekonomik önemi ve insan beslenmesindeki yerini açıklayabilme
2 Çevre bilincini kavrayabilme
3 Bu sebzelerin biyolojik özelliklerini irdeleyebilme
4 Bu sebzelerin ekolojik isteklerini öğrenebilme
5 Bu sebzelerin çoğaltılması, korunması ve değerlendirilme konusunda genel bilgileri kavrayabilme

Birinci Öğretim



[Yok]


Sebze olarak değerlendirilen egzotik bitkilerin; -Ekonomik Önemi, İnsan Beslenmesi açısından Önemi, -Agronomik Özellikleri, -Ekolojik İstekleri, -Çoğaltılması, sınıflandırılması ve değerlendirilme şekilleri


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Türkiye’de Sebze Olarak Değerlendirilen Bitkilerin Tanımlanması
2 Sebze olarak değerlendirilen bitkilerin Dünya’daki ve Türkiye’deki durumu, ekonomik önemi ve insan beslenmesindeki yeri
3 Meyvesi yenen sebzelerin botanik özellikleri ve yetiştirme istekleri
4 Kökleri ve yumruları yenen sebzelerin botanik özellikleri ve yetiştirme istekleri
5 Yaprakları yenen sebzelerin botanik özellikleri ve yetiştirme istekleri
6 Yaprakları yenen sebzelerin botanik özellikleri ve yetiştirme istekleri
7 Yaprakları yenen sebzelerin botanik özellikleri ve yetiştirme istekleri
8 Yaprakları yenen sebzelerin botanik özellikleri ve yetiştirme istekleri
9 Ara sınav
10 Olgunlaşmamış çiçek taslakları ve sürgünleri yenen sebzelerin botanik özellikleri ve yetiştirme istekleri
11 Soğan ve sürgünleri yenen sebzelerin botanik özellikleri ve yetiştirme istekleri
12 Daneleri yenen sebzelerin botanik özellikleri ve yetiştirme istekleri
13 Sebze olarak değerlendirilen çimlendirilmiş tohumların botanik özellikleri ve tanıtılması
14 Sebze olarak değerlendirilen egzotik bitkilerin geleneksel olarak yetiştirilen sebzeler ile karşılaştırılması
15 Dönem Sonu Sunumlar
16 Final Sınavı

1. Wild Flowers of Britain and northwest Europe, 1995. ( Christopher Grey – Wilson) 2. Hessayon, D. G, 1990. The Vegetables Expert, Britannica House, England. 127 p. 3. Bicknell, A., 1991. The New Kitchen Garden, Penguen Books, England. 176 p. 4. Eiyok, D., M.K. Bozokalfa, T. Aşcıoğul, 2013. Egzotik Sezze Türleri ve Yetiştiriciliği.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 10 10
Final Sınavı 1 15 15
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 3 20 60
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Okuma 10 6 60
Toplam İş Yükü (saat) 242

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 4
ÖÇ 2 3 3 4
ÖÇ 3 4 3 4
ÖÇ 4 4 4 4
ÖÇ 5 4 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek