[GeriDon]

[DersOgretimPlani]


[DersinKodu] [DersinAdi] [DersinTuru] [Yil] [YariYil] [Ects]
9102015642016 Aşılı Sebze Fidesi Üretimi Ve Sebzelerde Aşılamanın Fizyolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

[YuksekLisans]


Türkçe


-Aşılı fide tanımını, dünyada ve ülkemizde aşılı fide kullanım ve uygulamalarını öğretmek, -Aşılı fide kullanımın nedenlerini öğretmek, -Aşılı fide kullanımının avantaj ve dezavantajlarını öğretmek, -Aşılama tekniklerini öğretmek, -Ticari boyutta aşılı fide üretimini ve aşamalarını öğretmek, -Kaliteli ve verimli bitki eldesinde aşılı fidenin önemini kavratmak, -Stres koşullarına dayanımda aşılı fidenin önemini öğretmek, -Yöntemin pratikliği sağlatmak.


Prof. Dr. Gölgen Bahar ÖZTEKİN


1 - Sebzelerde aşılı fide kullanım nedenlerini öğrenebilme, - Üretimde karşılaşılan stres faktörlerine karşı aşılı fide kullanıla bileceğini kavrayabilme, - Aşılı fidenin avantajlarını öğrenebilme ve pratikte uygulayabilme, - Aşılı fide elde etme yöntemlerini ve temel ilkelerini öğrenebilme, - Anaç-kalem arası etkileşimi ve bitkide etkisini kavrayabilme, -Kaliteli fide elde edilmesinde teorik bilgiyi pratiğe aktarabilme.

Birinci Öğretim



[Yok]


Aşılı fide nedir? Sebzelerde aşılamanın tarihi gelişimi, Dünya’da ve ülkemizde aşılı fide kullanım durumu, aşılı fide kullanımının avantaj ve dezavantajları, aşılı fide üretiminde kullanılan farklı aşılama çeşitleri, aşılı fide üretiminde temel ilkeler, aşı yapımı ve aşı sonrası işlemleri, aşılamanın fizyolojisi, aşı uyuşmazlıkları, anaçlar ve anaç ıslah çalışmaları, aşı makineleri ve robotları.


[Hafta] [Teorik] [Uygulama] [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Sebzelerde aşılamanın tanımı Aşılı fidenin tarihi gelişimi Dünyada ve ülkemizde aşılı fide kullanımı Ders uygulama işleyişinin tanıtımı, ödev konularının belirlenmesi ve dağıtımı, materyal temini
2 Açıkta ve serada sebze üretiminde aşılı fide kullanım nedenleri Aşılı fide avantaj ve dezavantajları Tohum ekim ortamlarının hazırlanması ve anaç/kalem tohum ekimi
3 Aşı yöntemleri 1 Anaç/kalem tohum ekimi
4 Aşı yöntemleri 2 Anaç/kalem tohum ekimi
5 Aşı yöntemleri 3 Fide çıkışı ve gözlemleri
6 Kaynaştırma ve sonrası işlemler Fide çıkışı ve gözlemleri
7 Aşılamanın fizyolojisi Anaç kalem iletişimi Fide çıkışı ve gözlemleri
8 ARA SINAV Değişik aşı yöntemlerinin yapılması ve fide kaynaştırma
9 Aşılamanın verim üzerine etkileri Değişik aşı yöntemlerinin yapılması ve fide kaynaştırma
10 Aşılamanın kalite üzerine etkileri Değişik aşı yöntemlerinin yapılması ve fide kaynaştırma
11 Aşılamanın kalite üzerine etkileri Aşılı fide dikimi ve bakım işlemleri
12 Aşılamanın su ve besin maddesi alınımı üzerine etkileri Ödev sunumu
13 Aşı uyuşmazlıkları Ödev sunumu
14 Anaç ıslah çalışmaları ve anaçlar Ödev sunumu
15 Aşı makine ve robotları Ödev sunumu
16 FİNAL SINAVI UYGULAMA SINAVI

Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış, resimlerle zenginleştirilmiş ve sürekli olarak güncellenen ders notlarının elektronik ortama aktarılmış power point sunumları, konu hakkında yazılmış değişik makaleler. Ders Kitabı: Öztekin, G. B., 2007. Aşılı Sebze Fidesi Üretimi. Tarımsal Araştırma Yayım ve Eğitim Koordinasyonu (TAYEK) Bahçe Bitkileri Grubu Bilgi Alışverişi Toplantısı, Yayın No: 129. Sayfa 208-221, 11-15 Haziran 2007, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Menemen. Lee, J.M., 2003. Vegetable Grafting, Advances in Vegetable Grafting. Horticultural Science Forum 43 (2):13-21. Schwarz, D., Colla, G., 2013. Vegetable Grafting, Scientia Horticulturae (Special Issue), 149. Oda, M. 2002. Grafting of vegetable crops. Sci. Rep. Agric. Biol. Sci., Osaka Pref. Univ. 53: 1–5. Fordham, R. and A.G. Biggs. 1985. Principles of Vegetable Crop Production. Collins Professional and Technical Books. Wilham Collins Sons and co. Ltd. London. Davis, A.R., Perkins-Veazie, P., Sakata, Y., L´opez-Galarza, S., Maroto, J.V., Lee, S.G., Huh, Y.C., Sun, Z., Miguel, A., King, S.R., Cohen, R., Lee, J.M., 2008. Cucurbit Grafting. Critical Reviews in Plant Sciences, 27:50–74. Lee, J. M. and Oda, M. 2003. Grafting of herbaceous vegetable and ornamental crops. Hortic. Rev. 28: 61–124. Lee, J. M. 1994. Cultivation of grafted vegetables. Current status, grafting methods, and benefits. Hort. Sci. 29: 235–239. Lee, J. M., Bang, H. J., and Ham, H. S. 1998. Grafting of vegetables. J. Japan Soc. Hort. Sci. 67: 1098–1114. Andrews, P. K. and Marquez, C. S. 1993. Graft incompatibility. Hort. Rev. 15:183–232.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri [Adet] [Deger]
Ara Sınav 1 100
[Toplam] 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri [Adet] [Deger]
Final Sınavı 1 100
[Toplam] 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


[Etkinlikler] [Sayisi] [Suresi] [ToplamIsYuku]
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Ev Ödevi 1 20 20
[ToplamIsYuku] 143

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7
[OC] 1 5
[PCOCAciklama]