[DersinKodu] | [DersinAdi] | [DersinTuru] | [Yil] | [YariYil] | [Ects] |
---|---|---|---|---|---|
9102015672017 | Mantar Miseli Üretim Tekniği | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
[YuksekLisans]
Türkçe
Kültür mantarı üretiminde kullanılmak üzere tohumluk misel üretiminin temel esasları ve teknikleri hakkında bilgi vermek
Prof. Dr. Gölgen Bahar ÖZTEKİN
1 | misel üretim laboratuvarını tanıyabilme ve planlayabilme |
2 | misel üretiminde kullanılabilecek ortamları hazırlayabilme |
3 | misel üretim koşullarını öğrenebilme |
4 | ana ve alt kültür hazırlayabilmeyi öğrenme |
5 | tohumluk misel ede edebilmeyi öğrenme |
6 | tohumluk misel üretiminde karşılaşılabilecek problemleri çözebilmeyi kavrayabilme |
Birinci Öğretim
-
Mantarların hayat döngüsü, üreme biyolojileri, misel kavramı, misel üretim laboratuvarı, üretimde kullanılacak alet ve ekipmanlar, misel üretim ortamları, yöntemleri, ana ve alt kültür eldesi ve tohumluk misel üretim aşamalarının tanıtımı
[Hafta] | [Teorik] | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Dersin gerekçesi ve önemi- Dersin işleyişi, kural ve gerekleri | ||
2 | Mantarların doğal yaşamları ve hayat döngüleri | ||
3 | Mantarların üreme biyolojileri | ||
4 | Tohumluk misel kavramı, misellerde ürün miktar ve kalitesini etkileyen çevresel faktörler | ||
5 | Misel üretim laboratuarları ve üniteleri | ||
6 | Misel üretiminde kullanılan besi ortamları ve hazırlanışı | ||
7 | Misel üretiminde kullanılan besi ortamları ve hazırlanışı | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Saf kültürlerin eldesi ve muhafazası | ||
10 | Saf kültürlerin eldesi ve muhafazası | ||
11 | Alt kültürlerin eldesi ve muhafazası | ||
12 | Tohumluk dane misellerin eldesi ve muhafazası | ||
13 | Tohumluk dane misellerin eldesi ve muhafazası | ||
14 | Tohumluk misel üretiminde karşılaşılan problemler ve çözüm yolları | ||
15 | Misel üretiminde genetik ıslah çalışmaları ve yöntemleri | ||
16 | Final Sınavı |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış, resimlerle zenginleştirilmiş ve sürekli olarak güncellenen ders notlarının elektronik ortama aktarılmış power point sunumları, konu hakkında yazılmış değişik makaleler. Chang, S.T., Miles, P.G. 2004. Mushrooms: Cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact. Second Edition, CRC Press, Boca Raton, Fla. 451 s. Işık, S.E., Damgacı, E., Erkal, S., Aksu, Ş., Ergun, C., 1997. Mantar Yetiştiriciliği, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yalova. Günay, A., 1995. Mantar Yetiştiriciliği. ISBN: 975-7923-15-X. Stamets, P. and Chilton, J.S., 1983. The Mushroom Cultivator. A practical guide to growing mushrooms at home. ISBN 978-0-9610798-0-2. Agarican Pres. Van Griensven, L.J.L.D, 1988. The Cultivation of Mushrooms, ISBN: 0 9513959 0 4. Van Griensven, L.J.L.D, 2000, Science and Cultivation of Edible Fungi, ISBN: 90 5809 143 0. Erkel., İ. 2000. Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. Kocaoluk Yayınevi, İstanbul. Aksu, Ş., 2006. Kültür Mantarı Üretim Teknikleri, Hasad Yayıncılık, İstanbul.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | [Adet] | [Deger] |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
[Toplam] | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | [Adet] | [Deger] |
Final Sınavı | 1 | 100 |
[Toplam] | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
[Etkinlikler] | [Sayisi] | [Suresi] | [ToplamIsYuku] |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 0 | 0 | 0 |
[ToplamIsYuku] | 42 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | |
[OC] 0 | 4 | ||||||
[OC] 1 | 3 | 5 | |||||
[OC] 2 | 5 | ||||||
[OC] 3 | 5 | ||||||
[OC] 4 | |||||||
[OC] 5 |