[GeriDon]

[DersOgretimPlani]


[DersinKodu] [DersinAdi] [DersinTuru] [Yil] [YariYil] [Ects]
9102015732018 Sebze Bahçesi Tesisi ve Yönetimi Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

[YuksekLisans]


Türkçe


Sebze yetiştiriciliği konusunda temel bilgilerini almış kişilerin modern sebze işleme tesisisnde, üretim modellerine göre işletmenin planlanması, kurulumu, girdi yönetimi, tür ve çeşit seçimini etkileyen faktörler, iç ve dış Pazar taleplerinin belirlenmesi, üretimin tüm aşamalarında tarım teknolojilerinden yararalanma, üretim materyalinin sağlanmasında dikkat edilecek konular, sürdürülebilir tarım sistemlerine uygun yetiştirme yöntemleri, entegre ürün yönetimi ve karşılaşılabilecek sorunlarabütünsel çözüm üretilebilmesini sağlayarak, toprak, çevre ve insan temelli sebze bahçesi tesisi kurarak üretimin devamlılığını sağlayarak, sebze bahçesi yönetecilecek nitelikli bireyler yetiştirmek.


Doç. Dr. M. Kadri Bozokalfa


1 Sebze bahçesinin kurulmasında ve yetiştiriciliğin tüm aşamalarını planlamak
2 Entegre ürün yönetimi insan ve ekosistem temelinde uygulamak
3 İç ve dış Pazar taleplerini takip ederek yetiştiricilikte girdi kullanımının optimize edilmesi
4 Sebze üretiminde yeni teknolojilerden etkin yararalanabilmek
5 Yıllık üretim ve münavebe planlaması yapmak
6 Alternatif türlerin yetiştiricliğini yapabilmek
7 Uygun hasat ve paketleme ile ürün kalitesini koruyarak verimliliğin artırılabilmesini sağlamak

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Türkiye sebzeciliğinin karakteristiklerinin Dna sebzeciliği ile karşılaştırılması Dünya’da modern sebze işletmelerinin yapısal özellikleri Türkiye’de modern sebze işletmelerinin üretim modeli (konvansiyonel, İTU, organik) göz önünde bulundurularak kurulması ve üretim modeline göre işletme gereksinimleri Vejetasyon dönemlerinin planlanması, ürün döngüsü, münavebe programı Sebze yetiştiriciliğinde girdi kullanımını etkileyen unsurlar ve girdi optimizasyonu, İleri mekanizasyon teknikleri Sebze işletmelerinde karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm yöntemleri


[Hafta] [Teorik] [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Türkiye sebzeciliğinin karakteristiklerinin Dünya sebze yetiştiriliciği ile karşılaştırılması
2 Dünya’da modern sebze işletmelerinin yapısal özellikleri
3 Üretim yöntemlerine gore işletme şekilleri ve özellikleri
4 Üretim yöntemlerine gore işletme şekilleri ve özellikleri
5 Modern sebze işletmelerinin kuırulması (üretim hedefleri, işletme büyüklüğü)
6 Üretim modelini (konvansiyonel, İTU, organik) etkileyen unsurlar ve işletme altyapısının gereksinimleri
7 Ekolojik, edafik faktörler ve tüketim tercihleri göz önünde bulundurularak tek ve çok yıllık tür ve çeşitlerde aranan agronomik özellikler
8 Vize sınavı
9 Sebzecilikte alternative türlerin yetiştirilmesi ve münavebe programlarında değerlendirilmesi
10 Üretim materyalinin seçimi ve tedarik yöntemleri
11 Sebze yetiştiriciliğinde girdi kullanımını etkileyen unsurlar ve girdi optimizasyonu, ileri mekanizasyon teknikleri
12 Entegre ürün yönetimi
13 Sebze işletmelerinde karşılaşılacak sorunlar ve çözüm yöntemleri
14 Sebze yetiştiriciliğinde hasat, paketleme
15 Final Sınavı

1. Eşiyok D., 2012 Kışlık ve yazlık sebze yetiştiriciliği, 404.s 2. Vural H., Eşiyok D., Duman İ. 2000. Kültür sebzeleri. E.Ü. Basımevi 440s. 3. Şalk A., Arın L., Deveci M., Polat E. 2008. Özel Sebzecşkik. Onur Grafik Matbaa 488s. 4. Decoteau D. R. 2000. Vegetable Crops



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri [Adet] [Deger]
Ara Sınav 1 100
[Toplam] 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri [Adet] [Deger]
Final Sınavı 1 100
[Toplam] 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


[Etkinlikler] [Sayisi] [Suresi] [ToplamIsYuku]
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Alan Çalışması 10 4 40
Bireysel Çalışma 10 4 40
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 2 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 11 2 22
Okuma 14 5 70
[ToplamIsYuku] 240

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7
[OC] 1 3 4 4
[OC] 2 4 5 5
[OC] 3 5
[OC] 4
[OC] 5
[OC] 6 4 4 4
[OC] 7 3 4 4 4
[PCOCAciklama]