| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 9102015772024 | Şaraplık Üzüm Yetiştiriciliği ve Gelişimi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı Dünya ve Türkiye şarapçılığı, bağcılık teknikleri ve şaraplık üzümler hakkında temel bilgiler vermektir.
Doç.Dr. Burçak İŞÇİ
| 1 | Üzümün değerlendirme şekillerini bilir |
| 2 | Şaraplık üzüm çeşitlerini ve kalite kriterlerini bilir |
| 3 | Şaraplık üzümde hasat zamanlamasını bilir |
| 4 | Şarap nedir bilir |
| 5 | Şarap çeşitleri ve yapım tekniklerini bilir |
| 6 | Şarapta etiketleme terimlerini bilir |
Birinci Öğretim
YOK
[Yok]
Dünya ve Türkiye şarap üretimi, dünyada şarapçılık hangi ülke ve bölgelerde yapılır ve yetiştiricilik teknikleri, şaraplık üzüm çeşitleri, şaraplık üzümlerin hasadı, şarap üretim aşamaları, şarapların sınıflandırılması ve şarabın anatomisi
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | 1. Kültür asmasının tanıtılması | ||
| 2 | 2. Dünya şarapçılığı en önemli dünya ülkeleri (Eski Dünya, Yeni Dünya) | ||
| 3 | 3. Dünyada en önemli bölgeler ve yetiştiricilik teknikleri | ||
| 4 | 4. Universal şaraplık üzüm çeşitleri | ||
| 5 | 5. Türkiye şarapçılığı | ||
| 6 | 6. Türkiye’de en önemli bölgeler ve yetiştiricilik teknikleri | ||
| 7 | 7. En önemli yerel şaraplık üzüm çeşitleri | ||
| 8 | 8. Ara sınav | ||
| 9 | 9. | ||
| 10 | 10. | ||
| 11 | 11. | ||
| 12 | 12. | ||
| 13 | 13. | ||
| 14 | 14. | ||
| 15 | 15. |
1. Gökbayrak, Z., Keskin, N., İşçi, B., 2022. Asma Anatomisi ve Fizyolojisi. (Markus Keller, “The Science of Grapevines”, 3. Baskıdan Çeviri), Akademisyen Kitabevi A.Ş., 605 s. ISBN: 978-625-8399-98-1 2. Çelik, H., 2002. Üzüm Çeşit Kataloğu. SunFidan A.Ş., Mesleki Kitaplar Serisi 2, 137 s. 3. Maul et al. (year): Vitis International Variety Catalogue - www.vivc.de – (accessed month year). 4. WSET, Wine&Spirit Education Trust. 2023. WSET, 2. Seviye Şarap Yeterlilik Programı Ders Kitabı, 120 s. ISBN: 978-1-913756-93-2
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 60 |
| Rapor Hazırlama | 3 | 40 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
YOK
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Uygulama/Pratik | 1 | 1 | 1 |
| Rapor Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
| Makale Kritik Etme | 10 | 5 | 50 |
| Bireysel Çalışma | 15 | 5 | 75 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 15 | 1 | 15 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 15 | 5 | 75 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 238 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
| ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | ||||
| ÖÇ 2 | 4 | 5 | 4 | ||||
| ÖÇ 3 | 5 | 4 | 4 | ||||
| ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | ||||
| ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | ||||
| ÖÇ 6 | 4 | 4 | 4 |