GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102025482008 Bitkisel Üretimde Mikotoksinler ve Yönetimi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin bitkilerde ve ürünlerinde her aşamada ortaya çıkan ve funguslar tarafından oluşturulan mikotoksinler hakkında bilgilendirilmesi ve mikotoksin yönetimini kavrayabilmelerini sağlamaktır.


Assoc. Prof. Dr. Pervin KINAY TEKSÜR


1 Mikotoksinlerin insan sağlığı üzerinde yarattığı etkileri ve mikotoksinlerin belirlenme yöntemlerini teorik olarak kavrayabilme
2 İnsan sağlığı için güvenli gıda eldesinde mikotoksinlerin azaltılması konusunda edindiği bilgileri uygulayabilme
3 Bitkisel ürünlerde mikotoksin oluşturan fungusların hangileri olduğu ve oluşturdukları mikotoksinlerin neler olduğu bilgisini kazanabilme
4 Mikotoksinlerin oluşumunun engellenmesi için savaşım yöntemlerini ana hatlarıyla kavrayabilme


Yok


Yok


Mikotoksinlerin genel tanımı, Mikotoksinlere tarihsel bir bakış, Mikotoksinler nasıl oluşur? Mikotoksinlerin insan sağlığı üzerine etkileri , Önemli Mikotoksinler, Bitkisel ürünlerde mikotoksinlerin belirlenme yöntemleri, Mikotoksin oluşumunun engellenmesi , Dekontaminasyon, Mikotoksinlerin Detoxifikasyonu , Sorunun Türkiye’deki ve dünyadaki Boyutu


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş. Mikotoksin nedir? Mikotoksinlere tarihsel bir bakış
2 Mikotoksinler nasıl oluşur? Mikotoksinlerin insan sağlığı üzerine etkileri
3 Önemli Mikotoksinler
4 Bitkilerde mikotoksinler
5 Taze meyve ve sebzelerde mikotoksinler
6 Kuru gıdalarda mikotoksinler
7 Arasınav
8 Bitkisel ürünlerde mikotoksinlerin belirlenme yöntemleri
9 Mikotoksin oluşumunun engellenmesi
10 Hasat Öncesi Uygulamalar
11 Hasat Sonrası Uygulamalar
12 Dekontaminasyon
13 Mikotoksinlerin Detoxifikasyonu
14 Sorunun Türkiye’deki ve dünyadaki Boyutu Yasal düzenlemeler Ülkemizde Yapılan Çalışmalar
15 Proje sunumu
16 Final sınavı

Jens C. Frisvad, Ulf Thrane, Robert A. Samson and John I. Pitt. 1997. Important Mycotoxins and the Fungi Which Produce Them. In Advances in Food Mycology Section 1. Eds. A. D. , R. A. Samson, J. I. Pitt and U. Thrane. 3-31. Bennett, J. W. and M. Klich. 2003. Mycotoxins. Clinical Microbiology Reviews, p16, 3. 497–516. Pitt, J. I. 2000. Toxigenic fungi and mycotoxins. British Medical Bulletin 56:184-192 Mycotoxins from the Field to the Table. 2007. Edited by Lloyd B. Bullerman International Journal of Food Microbiology 119, 1–152


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 4 1 4
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 20 20
Proje Hazırlama 1 20 20
Proje Sunma 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Okuma 14 7 98
Toplam İş Yükü (saat) 245

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek