GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102025211998 Hasat Sonrası Hastalık Yönetimi Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin, hasat sonrasında bozulmalara ve çürüklüklere neden olan patolojik ve fizyolojik etmenleri tanıyabilmelerini, zarar şekilleri ve savaş yöntemlerini kavrayabilmelerini sağlamaktır.


Prof. Dr. Pervin KINAY TEKSÜR


1 Bitkilerde hasat sonrası hastalık kavramını anlayabilme, hangi etmenlerin hasat sonrasında hastalık belirtisi oluşturduğu bilgisini kazanabilme
2 Bu etmenlerle etkin şekilde mücadele edebilmek için savaşım yöntemlerini ana hatlarıyla kavrayabilme
3 Hasat sonrası hastalıklar ve yönetimi konusunda stateji oluşturma becerisi kazanabilme
4 Pratikte bu bilgileri kullanabilme becerisi kazanabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Hasat sonrası bitkisel ürünlerde hastalık kayıpları, önemleri ve karşılaşılan sorunlar Taze ürünlerin hasat sonrası fizyolojisi hastalık kayıplarının nedenleri Hasat sonrası ürünlerde görülen patolojik hastalıklar Hasat sonrası taze olarak depolanan meyvelerde görülen hastalıklar ve savaşımları Hasat sonrası sebzelerde görülen hastalıklar ve savaşımları Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar ve savaşımları Hasat sonrası hastalıklara savaşım ilkeleri


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hasat sonrası ürünlerde hastalık kayıplar, önemleri ve karşılaşılan sorunlar
2 Hasat Sonrası Bozulmaları Etkileyen Faktörler Hasat Sonrası Hastalıklarda Konukçu – Patojen Etkileşimleri
3 Taze ürünlerin hasat sonrası fizyolojisi hastalık kayıplarının nedenleri
4 Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar
5 Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar
6 Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar
7 Ara sınav
8 Hasat sonrası Hastalıkların Kontrolu Giriş
9 Hasat öncesi uygulamalar Kültürel uygulamalar
10 Fiziksel uygulamalar Kimyasal uygulamalar Hasat Öncesi Koruyucu Uygulamalar
11 Hasat Sonrası Uygulamalar Fiziksel Yöntemler
12 Biyolojik Yöntemler
13 Kimyasal Yöntemler
14 Alternatif Kimyasallar
15 Örnek paketleme evi işlemleri ve akış şemaları, proje sunumu
16 Final sınavı

Ders Notu: Kınay Teksür, P.2014. Hasat Sonrasi Hastalik Yonetimi, Yuksek Lisans Ders Notu. Yardımcı Kaynaklar: 1) Karaçalı, İ., , Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 (2008) 2) Kader, A. A., 2005. Postharvest Technology of Horticultural Crops. ISBN: 0-931876-72-9 Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) Cemeroğlu, B., Yemenci, A. ve Özkan, M., 2001. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:24 Ankara. 4)Snowdon, A.L., A Color Atlas Postharvest Diseases & Disorders of Fruits & Vegetables Volume 1: General Introduction &Fruits. Wolfe Scientific, 302 p. (1990) 5)Snowdon, A.L., A Color Atlas Postharvest Dieseases & Introduction, Fruits & Vegetables Volume 2 :Vegetables Wolfe Scientific, 416 p. (1991) 6)Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology (5th edition). Elsevier-Academic Press, San Diego, CA. 922 pp.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 30 30
Final Sınavı 1 35 35
Derse Katılım 14 2 28
Proje Hazırlama 1 15 15
Proje Sunma 1 10 10
Bireysel Çalışma 8 2 16
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 224

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 3 3 3 5 5 2
ÖÇ 2 3 3 3 3 5 3 3
ÖÇ 3 5 3
ÖÇ 4 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek