Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102025432007 | Tarımsal Karantina ve Sertifikasyon | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin; tarımsal karantina ve sertifikasyon hakkındaki temel bilgilere sahip olmaları ve bitki koruma açısından önemini benimsemelerdir..
Prof. Dr. Yusuf KARSAVURAN, Doç. Dr. Mustafa GÜMÜŞ
1 | İç ve dış karantina listesinde bulunan bitki koruma etmenlerini tanıyabilmesi, |
2 | İç ve dış karantina listesinde bulunan bitki koruma etmenlerinin ülke tarımı açısından önemlerini kavrayabilmesi |
3 | Bu bilgiler ışığında gerekli önlemler için karar verebilme ve rapor düzenleyebilme, |
4 | Karantina ve sertifikasyonda karşılaşılan sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilmede türlerin özelliklerinden yararlanabilme ve çözüm üretebilme, |
5 | Uygun yöntem ve teknikler kullanarak kentsel zararlılar ile ilgili sorunların çözümü için öneri yapabilme, |
6 | Konu ile ilgili makale, proje ve rapor oluşturabilme ve bunları değerlendirebilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
-. Bitki Sağlığı ve Karantinaya Giriş -. Bitki Sağlığı Kontrol Önlemlerinin Tarihçesi -. Uluslararası Bitki Sağlığı Kontrolleri -. Avrupa Birliğinde Bitki Sağlığı Uygulamaları -. Ulusal Bitki Koruma Kuruluşlarının Uygulamaları -. İthalat ve İhracat -. Eradikasyon ve Alıkoyma -. Sertifikasyon ve Pazarlama Şemalarının Prensipleri -. Uluslararası Sertifikasyon ve Pazarlama Şemaları -. Bitki Sağlığında Tanılama ve İndeksleme -. Risk Analizleri -. Hijyen ve Koruma Önlemleri
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Karantina ve sertifikasyonla ilgili temel tanım ve kavramlar | ||
2 | Bitki sağlığı ve karantinaya giriş | ||
3 | Bitki sağlığı kontrol önlemlerinin tarihçesi | ||
4 | Uluslararası bitki sağlığı kontrolleri | ||
5 | Avrupa Birliğinde bitki sağlığı uygulamaları | ||
6 | Ulusal bitki koruma kuruluşlarının uygulamaları | ||
7 | İthalat ve ihracat | ||
8 | Eradikasyon ve alıkoyma | ||
9 | Ara Sınav | ||
10 | Sertifikasyon ve pazarlama şemalarının prensipleri | ||
11 | Uluslararası sertifikasyon ve pazarlama şemaları | ||
12 | Bitki sağlığında tanılama ve indeksleme | ||
13 | Risk analizleri | ||
14 | Hijyen ve koruma önlemleri | ||
15 | Dönem ödevi ve rapor hazırlama, değerlendirilmesi | ||
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı: Karsavuran, Y., Gümüş, M., Tarımsak Karantina ve Sertifikasyon, Basılmamış Yüksek Lisans Ders Notları, Ege Üniv. Ziraat Fak., Bornova, İzmir, 56 s., 2010. Yardımcı Kitaplar: 1. Ebbels, D.L., Plant Health and Quarantine. CABI publishing, Oxon UK. 2003. 2. Demir, M., İhracat ve İthalatta Zirai Karantina. Ekonomi Gazetecilik ve Matbaacılık LTD. ŞTİ., İstanbul, 382 s., 1985. .
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 35 | 35 |
Quiz | 5 | 1 | 5 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Sunma | 1 | 20 | 20 |
Proje Sunma | 1 | 20 | 20 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 8 | 3 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü (saat) | 237 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||
ÖÇ 2 | 5 | ||||||
ÖÇ 3 | 4 | ||||||
ÖÇ 4 | 5 | ||||||
ÖÇ 5 | 5 | ||||||
ÖÇ 6 | 5 |