Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102025482008 | Bitkisel Üretimde Mikotoksinler ve Yönetimi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin bitkilerde ve ürünlerinde her aşamada ortaya çıkan ve funguslar tarafından oluşturulan mikotoksinler hakkında bilgilendirilmesi ve mikotoksin yönetimini kavrayabilmelerini sağlamaktır.
Prof. Dr. Pervin KINAY TEKSÜR
1 | Bitkisel ürünlerde mikotoksin oluşturan fungusların hangileri olduğu ve oluşturdukları mikotoksinlerin neler olduğu bilgisini kazanabilme |
2 | Mikotoksinlerin insan sağlığı üzerinde yarattığı etkileri ve mikotoksinlerin belirlenme yöntemlerini teorik olarak kavrayabilme |
3 | Mikotoksinlerin oluşumunun engellenmesi için savaşım yöntemlerini ana hatlarıyla kavrayabilme |
4 | İnsan sağlığı için güvenli gıda eldesinde mikotoksinlerin azaltılması konusunda edindiği bilgileri uygulayabilme |
5 | |
6 | |
7 | |
8 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Mikotoksinlerin genel tanımı Mikotoksinlere tarihsel bir bakış Mikotoksinler nasıl oluşur? Mikotoksinlerin insan sağlığı üzerine etkileri Önemli Mikotoksinler Bitkisel ürünlerde mikotoksinlerin belirlenme yöntemleri Mikotoksin oluşumunun engellenmesi Dekontaminasyon, Mikotoksinlerin Detoxifikasyonu Sorunun Türkiye’deki ve dünyadaki Boyutu
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Giriş. Mikotoksin nedir? Mikotoksinlere tarihsel bir bakış | ||
2 | Mikotoksinler nasıl oluşur? Mikotoksinlerin insan sağlığı üzerine etkileri | ||
3 | Önemli Mikotoksinler | ||
4 | Bitkilerde mikotoksinler | ||
5 | Taze meyve ve sebzelerde mikotoksinler | ||
6 | Kuru gıdalarda mikotoksinler | ||
7 | Arasınav | ||
8 | Bitkisel ürünlerde mikotoksinlerin belirlenme yöntemleri | ||
9 | Mikotoksin oluşumunun engellenmesi | ||
10 | Hasat Öncesi Uygulamalar | ||
11 | Hasat Sonrası Uygulamalar | ||
12 | Dekontaminasyon | ||
13 | Mikotoksinlerin Detoxifikasyonu | ||
14 | Sorunun Türkiye’deki ve dünyadaki Boyutu Yasal düzenlemeler Ülkemizde Yapılan Çalışmalar | ||
15 | Proje sunumu | ||
16 | Final sınavı |
Ders notları, P.KINAY TEKSÜR Jens C. Frisvad, Ulf Thrane, Robert A. Samson and John I. Pitt. 1997. Important Mycotoxins and the Fungi Which Produce Them. In Advances in Food Mycology Section 1. Eds. A. D. , R. A. Samson, J. I. Pitt and U. Thrane. 3-31. Bennett, J. W. and M. Klich. 2003. Mycotoxins. Clinical Microbiology Reviews, p16, 3. 497–516. Pitt, J. I. 2000. Toxigenic fungi and mycotoxins. British Medical Bulletin 56:184-192 Mycotoxins from the Field to the Table. 2007. Edited by Lloyd B. Bullerman International Journal of Food Microbiology 119, 1–152
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Proje Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
Proje Sunma | 1 | 5 | 5 |
Bireysel Çalışma | 10 | 8 | 80 |
Okuma | 10 | 5 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 233 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | |
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 3 | 3 | 5 | 2 | |
ÖÇ 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 5 | |
ÖÇ 4 | 2 | 2 | 5 | 2 | 5 | 2 | |
ÖÇ 5 | |||||||
ÖÇ 6 | |||||||
ÖÇ 7 | |||||||
ÖÇ 8 |