Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102055041998 | Süt Endüstrisinde Laktik Asit Bakterileri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Birinci amacı:Süt endüstrisinde çeşitli süt ürünlerinin yapımında yararlanılan ve gerek saf kültür hazırlanmasında gerekse bazılarının insan sağlığı üzerindeki iyileştirici,koruyucu etkileri nedeniyle probiyotik ürünlerin hazırlanmasında önemli olan laktik asit bakterilerinin tanımlanması,geliştirilmesi,çoğaltılarak farklı tipte ticari kültür elde edilmesi hakkında detaylı bilgiler edinilmesini sağlamaktır. İkinci amacı: Yukarıda sayılanları laboratuar koşullarında uygulamak, öğrencinin teorik olduğu kadar pratik açıdan da yetişmesini gerçekleştirmektir. Böylelikle işletmelerde gereksinim duyulan kültürlerin elde edilmesi ve kullanımı konularında söz sahibi olmalarına fırsat yaratmaktır. Bu durum sayesinde ülkenin doğal mikroflorasını içeren ve toplumun damak zevkine uyan kültür hazırlanabilir.Kültür ithalatı için harcanan dövizin önemli bir kısmı da ülkemizde kalmış olacaktır.
Prof. Dr. Harun KESENKAŞ
1 | Laktik asit bakterilerinin genel metabolizmaları ve türlere özgü farklılıkların belirlenmesi ile ilgili çalışmaları yönlendirme becerileri |
2 | Laktik asit bakterilerinin süt teknolojisinde kullanılma amaçlarını ürün bazında kesin belirlemeye yönelik araştırmalar yapma becerisini kazanma |
3 | Laktik asit bakterilerinin genetiğini,moleküler taksonomisinde rol oynayan temel faktörlerin incelenmesine dayalı önemli bilgilere ulaşma,endüstriyel açıdan önemli genler ve sistemleri,uygun genlerin transfer yollarını gerçekleştirebilme becerisi |
4 | Laktik bakterilerin önemli sorunu olan bakteriyofajlarının belirlenmesi ve tiplendirilmesi,adaptasyonlarının engellenmesiyle ilgili detaylı çalışmaları yapabilecek seviyede beceriler kazandırma |
5 | Laktik asit bakterilerinin tanımı,temel özellikleri ve taksonomisi ile sınıflandırılmaları için gerekli ve yeni bilgilere ulaşabilme becerisi |
6 | Laktik asit bakterileri ile normal ve probiyotik,fonksiyonel ürünlerin hazırlanmasında iş görebilecek bakterilerden yararlanarak süt endüstrisinde yeni ürünlerin yapımına yönelik çeşitli kombinasyonlarda ve ticari tiplerde kültür hazırlamak ve işletmelerde uygulamalı olarak kullanabilirliğini test etme becerisini kazandırma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Süt teknolojisinde yararlanılan laktik asit bakterilerinin: -Tanınması,tanımlanması ve genel özellikleri, -Metabolizmaları ve besin madde taşınım yolları, -Genetiği ;plazmidler,enzimler,genetik transfer yolları ve transpozonlar, -Teknolojik açıdan önemli olan özellikleri; glikolitik,proteolitik ve lipolitik aktiviteleri,antimikrobiyal etkinlikleri,eksopolisakkarit oluşturma özellikleri -Süt teknolojisinde kullanımları için temel seçim kriterleri -Ürün bazında ;normal,probiyotik,fonksiyonel süt ürünleri için farklı özelliklerde kültürler hazırlama ,pilot tesis koşullarında ve işletmelerde deneme ve kontrollerinin yapımına dair bilgiler, -Kültürlerin mikrobiyolojik ve fonksiyonel analizleri , -Kültürlerde rastlanan hatalar,aksaklıklar ile önleme yolları
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Süt teknolojisinde laktik asit bakterilerinin tanımı ve özellikleri, | ||
3 | Süt teknolojisinde laktik asit bakterilerinin tanımı ve özellikleri, | ||
4 | Genel metabolizmaları; homo ve heterofermantatif yollar. | ||
5 | Laktik asit bakterilerinin genetiği | ||
6 | Laktik asit bakterilerinin temel teknolojik işlevleri. Çeşitli aktiviteleri (glikoliz,proteoliz,lipoliz ,aroma maddelerinin oluşumu) ve eksopolisakkarit oluşturmaları | ||
7 | Laktik asit bakterilerinin temel teknolojik özellikleri. Antimikrobiyal özellikleri;komponentleri ve etkinlikleri. | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Laktik asit bakterilerinde besin madde taşıma sistemleri ve işleyişleri | ||
10 | Laktik asit bakterilerinde ortaya çıkan performans düşüklüğü;-Bakteriyofajlar ve laktik asit bakterileri için önemleri -Diğer engelleyici faktörler | ||
11 | Süt ürünlerinde starter kültür olarak kullanımları için suşların seçim kriterleri ve suş karışımlarının elde edilmesi | ||
12 | Süt ürünlerinde starter kültür olarak kullanımları için suşların seçim kriterleri ve suş karışımlarının elde edilmesi | ||
13 | Probiyotik özellikteki laktik asit bakterilerinin insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi; besin madde içeriği,koruyucu ve tedavi edici özellikleri,bağışıklık sistemini olumlu yönde etkileyen nitelikleri. Probiyotik özellikteki kültür içerikleri | ||
14 | Laktik asit bakterilerin kullanımı ve yararları ile ilgili yeni yaklaşımlar; yeni ürünlerde istenen özellikler ve GDO konusunda yapılan çalışmalarda güdülen hedefler. | ||
15 | Kültürlerde rastlanan hatalar ve önleme çareleri | ||
16 | Final Sınavı |
YAYGIN ,H.; KILIÇ,S. 1993. Süt Endüstrisinde Saf Kültür. LARPENT,j.;LARPENT-GAOURGAUD,M.1997(3. ed)Memento technique de microbiologie.Lavoisier TEC-DOC,Apria,1039. KILIÇ,S.2001-2008.Süt Endüstrisinde Laktik Asit Bakterileri. CORRY,J.E.L.;CURTIS,G.D.W.;BAIRD,R.M. 2003.Handbook of Culture Media for Food Microbiology. Progress in industrial microbiology.v:37,BD-Elsevier-London, 662. KILIÇ,S.2010. Süt Mikrobiyolojisi, LEVEAU,J.Y.;BOUİX,M. 1993.Microbiologie İndustrielle,Les microorganismes d’interet industriel.Lavoisier TEC-DOC,Apria,612 . SALMİNEN,S.;von Wright;Ouvehand,A. 2004 Lactic Acid Bacteria,microbiological and Functional Aspects. Third Ed. 678.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 4 | 1 | 4 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Rapor | 2 | 15 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 241 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 3 | ||||||
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 4 | ||||
ÖÇ 3 | 2 | 4 | |||||
ÖÇ 4 | 3 | 3 | 4 | ||||
ÖÇ 5 | 2 | 3 | 3 | 3 | |||
ÖÇ 6 | 5 | 3 | 5 | 4 |