GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102055072002 Fermente Süt Ürünlerinin Beslenme ve Sağlık Üzerine Etkisi Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Beslenme ve insan sağlığı üzerine fermente süt ürünlerinin etkilerinin açıklanması amaçlanmaktadır


Prof. Dr. Ayşe Sibel AKALIN


1 Fermente süt ürünleri tanım ve sınıflandırma bilgisini kavrayabilme
2 Fermente süt ürünleri teknolojisi ve bileşimini açıklayabilme
3 Beslenmede fermente süt ürünlerinin yararlı etkilerini açıklayabilme
4 Sağlıklı yaşamda fermente süt ürünlerinin rolünü kavrayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Fermente süt ürünleri çeşitleri, ulusal ve uluslar arası düzeyde üretim ve tüketim miktarları, beslenmedeki önemleri, sağlık üzerindeki yararlı etkileri


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Fermente süt ürünlerinin tarihi, kavramı, sınıflandırılması ve tebliği
2 Fermente süt ürünleri teknolojisi ve biyoteknolojisi
3 Kültür seçim kriterleri ve fermente süt ürününün teknolojik özelliklerine etkisi
4 Fermente süt ürünlerinin besleyici özellikleri ve kültür etkisi
5 Fermente süt ürünlerinin sağlık etkileri (Laktoz hidrolizasyonu, laktoz intolerans)
6 Fermente süt ürünlerinin sağlık etkileri (Antibakteriyal etki)
7 Fermente süt ürünlerinin sağlık etkileri (Ülser ve diyare)
8 Ara sınav
9 Fermente süt ürünlerinin sağlık etkileri (Bağışıklık ve alerji)
10 Fermente süt ürünlerinin sağlık etkileri (Kanser)
11 Fermente süt ürünlerinin sağlık etkileri (Kalp hastalıkları risk faktörleri- yüksek kolesterol)
12 Fermente süt ürünlerinin sağlık etkileri (Kalp hastalıkları risk faktörleri- obezite ve yüksek tansiyon)
13 Fermente süt ürünlerinin sağlık etkileri (Kalp hastalıkları risk faktörleri-diyabet) ve sağlıkta kültür etkinliği ve gelecek önerileri
14 Sunum
15 Sunum
16 Final sınavı

DERS KİTABI: 1.Miller, G. D., Jarvis, J. K., McBean, L. D. (2000). Handbook Dairy Foods and Nutrition. Second Edition, National Dairy Council, CRC Press, New york, USA. 2.Anonymous (2000). Culture-Containing Dairy Products in Human Nutrition and Health. Bulletin of the International Dairy Federation, Nº 352, IDF ,41, Square Vergote, B-12030 Brussels, Belgium 3.Tamime, A. Y. (2006) Fermented Milks, Blackwell Science Ltd., UK. YARDIMCI KİTAPLAR: 1.Anonymous (2001). Dairy Nutrition for a Healthy Future. Bulletin of the International Dairy Federation, Nº 363, IDF ,41, Square Vergote, B-12030 Brussels, Belgium.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Proje Hazırlama 2 20 40
Proje Sunma 2 2 4
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Ev Ödevi 2 30 60
Toplam İş Yükü (saat) 247

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 2 1
ÖÇ 2 3 2 1
ÖÇ 3 2 3 3 1
ÖÇ 4 2 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek