GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102055082002 Süt ve Süt Esaslı Ürünlerde Mikro Besin Öğeleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Süt ve süt esaslı ürünler ile insan sütünün yapısında bulunan mikro besin öğelerinin detaylı olarak verilmesi amaçlanmaktadır


Prof.Dr.Özer KINIK


1 Temel süt bileşenleri ve işlevlerini kavrama
2 Süt kimyası ve biyokimyasının önemi ve çeşitli disiplinlerle olan ilişkisini kavrama
3 Süt ve süt esaslı ürünlerin oluşumu, fiziksel, kimyasal değişimleri, raf ömrünün belirlenmesinde önemli olan etmenleri anlama
4 Mikro düzeyde bulunan besleyici bileşenleri ve işlevlerini kavrama
5 Bileşenlerin metabolizmadaki fonksiyonlarını öğrenme
6

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Süt ve süt esaslı ürünler biyokimyası Süt ve süt esaslı ürünlerin mikro besleyici bileşenlerine üretim tekniklerinin etkisi İnsan sütü Bitkisel ve süt bazlı çocuk mamaları


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Süt biyokimyası ve mikro besin ögeleri
2 Mikrobesin ögesi olarak lipidler (minör lipidler, fosfolipidler, kolesterol, serbest yağ asitleri)
3 Mikrobesin ögesi olarak proteinler ( immunoglobulinler, serbest amino asitler, taurin, karnitin, laktoferrrin, protein olmayan azot bileşenleri)
4 Mikrobesin ögesi olarak karbohidratlar ( glukoz, galaktoz, oligosakkaritler)
5 Mineral maddeler ve iz elementler
6 Vitaminler , enzimler, organik asitler, hormonlar ve hormon benzeri maddeler
7 Süt ve süt ürünlerindeki mikro besin ögeleri ve Teknolojik işlemlerin etkisi
8 Ara sınav
9 İçme sütü
10 Fermente süt ürünleri
11 Peynirler
12 Tereyağ ve Konsantre süt ürünleri
13 İnsan sütü ve mikro besin ögeleri
14 Süt esaslı çocuk mamaları ve mikrobesin ögeleri
15 Keçi ve Koyun sütü , peyniraltı suyu ürünleri
16 Final sınavı

P.L.H. McSweeney (Editor)2009Advanced Dairy Chemistry Vol:1,2,3 Fox, P.F., Uniacke-Lowe, T., McSweeney, P.L.H., O'Mahony, J.A.2015Dairy Chemistry and Biochemistry Renner, E., 1990. Micronutrients in Milk and Milk Based Food Products. Elsevier Applied Science, London. Packard, V.S., 1992. Human Milk and Infant Formula. Academic Press, New York, 266s. Thompson, Abby; Boland, Mike; Singh, Harjinder 2009. Milk Proteins - from Expression to Food .ElsevierPress



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 15 15
Rapor Sunma 1 2 2
Makale Yazma 1 30 30
Bireysel Çalışma 14 9 126
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 238

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 4 3 2
ÖÇ 2 5 3 3
ÖÇ 3 4 4 2 2
ÖÇ 4 4 5 3 4
ÖÇ 5 5 3 3
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek