Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102055082002 | Süt ve Süt Esaslı Ürünlerde Mikro Besin Öğeleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Süt ve süt esaslı ürünler ile insan sütünün yapısında bulunan mikro besin öğelerinin detaylı olarak verilmesi amaçlanmaktadır
Prof.Dr.Özer KINIK
1 | Temel süt bileşenleri ve işlevlerini kavrama |
2 | Süt kimyası ve biyokimyasının önemi ve çeşitli disiplinlerle olan ilişkisini kavrama |
3 | Süt ve süt esaslı ürünlerin oluşumu, fiziksel, kimyasal değişimleri, raf ömrünün belirlenmesinde önemli olan etmenleri anlama |
4 | Mikro düzeyde bulunan besleyici bileşenleri ve işlevlerini kavrama |
5 | Bileşenlerin metabolizmadaki fonksiyonlarını öğrenme |
6 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Süt ve süt esaslı ürünler biyokimyası Süt ve süt esaslı ürünlerin mikro besleyici bileşenlerine üretim tekniklerinin etkisi İnsan sütü Bitkisel ve süt bazlı çocuk mamaları
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Süt biyokimyası ve mikro besin ögeleri | ||
2 | Mikrobesin ögesi olarak lipidler (minör lipidler, fosfolipidler, kolesterol, serbest yağ asitleri) | ||
3 | Mikrobesin ögesi olarak proteinler ( immunoglobulinler, serbest amino asitler, taurin, karnitin, laktoferrrin, protein olmayan azot bileşenleri) | ||
4 | Mikrobesin ögesi olarak karbohidratlar ( glukoz, galaktoz, oligosakkaritler) | ||
5 | Mineral maddeler ve iz elementler | ||
6 | Vitaminler , enzimler, organik asitler, hormonlar ve hormon benzeri maddeler | ||
7 | Süt ve süt ürünlerindeki mikro besin ögeleri ve Teknolojik işlemlerin etkisi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | İçme sütü | ||
10 | Fermente süt ürünleri | ||
11 | Peynirler | ||
12 | Tereyağ ve Konsantre süt ürünleri | ||
13 | İnsan sütü ve mikro besin ögeleri | ||
14 | Süt esaslı çocuk mamaları ve mikrobesin ögeleri | ||
15 | Keçi ve Koyun sütü , peyniraltı suyu ürünleri | ||
16 | Final sınavı |
P.L.H. McSweeney (Editor)2009Advanced Dairy Chemistry Vol:1,2,3 Fox, P.F., Uniacke-Lowe, T., McSweeney, P.L.H., O'Mahony, J.A.2015Dairy Chemistry and Biochemistry Renner, E., 1990. Micronutrients in Milk and Milk Based Food Products. Elsevier Applied Science, London. Packard, V.S., 1992. Human Milk and Infant Formula. Academic Press, New York, 266s. Thompson, Abby; Boland, Mike; Singh, Harjinder 2009. Milk Proteins - from Expression to Food .ElsevierPress
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Makale Yazma | 1 | 30 | 30 |
Bireysel Çalışma | 14 | 9 | 126 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 238 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 3 | 2 | |||
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 3 | ||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 2 | 2 | |||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | |||
ÖÇ 5 | 5 | 3 | 3 | ||||
ÖÇ 6 |