Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102055142016 | Süt Ürünleri Reolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Derste reoloji kavramı ve reolojik ölçüm yapma nedenleri yanında viskozite tanımı ve belirlenmesi, akış tipleri, viskoziteyi etkileyen faktörler ve Power Law Model ile viskozite tayininin, ayrıca süt ürünlerinde tekstür analizlerinin amaç ve yöntemlerinin verilmesi amaçlanmaktadır.
Doç.Dr. Nayil DİNKÇİ
1 | 1. Reoloji kavramı bilgisini açıklayabilme |
2 | 2. Akışkanlarda viskozite ve bunu etkileyen faktörleri açıklayabilme. |
3 | 3. Akışkan akış tipleri ve süt teknolojsindeki akışkanları açıklayabilme |
4 | 4. Power Law Modelini açıklayabilme |
5 | 5. Tekstür kavramı bilgisi |
6 | 6. Süt ürünlerinde tekstürün önemi ve tekstürü etkileyen faktörleri kavrayabilme / açıklayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Reoloji tanım ve kavramıyla ilgili bilgiler, akışkanlarda viskozite tanımı, önemi ve bunu etkileyen faktörler, akışkanlarda akış karakterleri ve süt teknolojisindeki akışkan tipleri, Power Law model, tekstür kavramı ve tekstür üzerine etkili olan faktörler, tekstür analizleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Reoloji kavramı | |||
2 | Viskozite tanımı ve viskoziteyi etkileyen faktörler | |||
3 | Akış karakterleri | |||
4 | Süt teknolojisindeki akışkan tipleri | |||
5 | Power Law model-viskozite analizi | |||
6 | Proje sunumu | |||
7 | Proje sunumu | |||
8 | Ara sınav | |||
9 | Tekstür kavramı | |||
10 | Süt ve ürünlerinde tekstürün tanımlanması | |||
11 | Süt ve ürünlerinde tekstüre etki eden faktörler | |||
12 | Duyusal ve enstrümantal tekstür analizleri | |||
13 | Tekstür Profil Analizi – 1 (Mekaniksel analizler) | |||
14 | Tekstür Profil Analizi – 2 (Geometrik analizler) | |||
15 | Tekstür Profil Analizi – 3 (Diğer faktörler) | |||
16 | Final |
DERS KİTABI: 1. Taner R.I.,1985. Engineering Rheology, Clarendon Pres, Oxford. 2. Prentice J.H., 1992. Dairy rheology: A concise guide. VCH publishers.Inc. 220 East 23rd street 9th flor new York
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 2 | 10 | 20 |
Proje Sunma | 2 | 10 | 20 |
Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 18 | 18 |
Toplam İş Yükü (saat) | 232 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |
ÖÇ 2 | 3 | 1 | 2 | 2 | |||
ÖÇ 3 | 2 | 1 | 1 | 2 | |||
ÖÇ 4 | 1 | 2 | |||||
ÖÇ 5 | 2 | 2 | 2 | 3 | 1 | 1 | |
ÖÇ 6 | 3 | 2 | 2 | 3 | 1 | 2 | 2 |