Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102055222019 | Süt Ürünlerinde Biyoaktif Bileşenler, Üretim Teknikleri ve Beslenmedeki Önemi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı, öğrencilere süt ve ürünlerinde bulunan biyoaktif bileşenlerin kimliği, hangi ingrediyenlerden ve nasıl meydana geldikleri, sınıflandırılmaları, üretim teknikleri, metabolizmadaki önemleri, pazar talepleri ve ilgili oldukları yasal düzenlemeler hakkında bilgi vermektir.
Prof. Dr. A. Sibel AKALIN
1 | Süt ürünlerindeki biyoaktif bileşenlerle ilgili bilgiyi açıklayabilme |
2 | Süt ürünlerindeki biyoaktif bileşenlerin oluşum yollarını kavrayabilme |
3 | Süt ürünlerindeki biyoaktif bileşenlerin üretim teknikleri ile ilgili bilgiyi kavrayabilme |
4 | Sağlıklı yaşamda süt orijinli biyoaktif bileşenlerin rolünü açıklayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
• Süt ürünlerinde biyoaktif bileşen kavramı • Süt ürünlerinde biyoaktif bileşenlerin oluşumu ve sınıflandırılması • Biyoaktif bileşenlerin üretim teknikleri • Biyoaktif bileşenlerin insan sağlığındaki önemi • Biyoaktif bileşenlerin pazar talepleri ve yasal düzenlemeler
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin Tanıtımı, Kapsamı ve Önemi | ||
2 | Süt ürünlerindeki biyoaktif bileşenlerin kimliği ve sınıflandırılması | ||
3 | Süt proteini kaynaklı biyoaktif bileşenler | ||
4 | Süt yağı kaynaklı biyoaktif bileşenler | ||
5 | Süt şekeri, mineral madde, vitamin ve diğer bileşen kaynaklı biyoaktif bileşenler | ||
6 | Biyoaktif bileşen üretiminde spray kurutma tekniği | ||
7 | Biyoaktif bileşen üretiminde kromatografik ayırma teknikleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Biyoaktif bileşen üretiminde yüksek basınç uygulamaları | ||
10 | Biyoaktif bileşen üretiminde ultrason ve diğer teknikler | ||
11 | Biyoaktif bileşenlerin metabolizmadaki önemi-1 | ||
12 | Biyoaktif bileşenlerin metabolizmadaki önemi-2 | ||
13 | Ders konusunda öğrenci sunumları-1 | ||
14 | Ders konusunda öğrenci sunumları-2 | ||
15 | Final sınavı |
1. Park, Young W. 2009. Bioactive Components in Milk and Dairy Products, Wiley-Blackwell Press, USA 2. Durazzo, A. 2018. Milk: Bioactive Components and Role in Human Nutrition. MPPI AG, Switzerland 3. Corredig, M. 2009. Dairy-derived Ingredients, Food and Nutraceutical Uses. CRC Press, USA. 4. Smithers, G. F., Augustin, M. A. 2013. Advances in Dairy Ingredients, Wiley-Blackwell Press, USA
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Rapor Sunma | 2 | 2 | 4 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 2 | 30 | 60 |
Toplam İş Yükü (saat) | 247 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 3 | 3 | |||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 3 | 3 | |||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | |||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 3 |