GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102055222019 Süt Ürünlerinde Biyoaktif Bileşenler, Üretim Teknikleri ve Beslenmedeki Önemi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı, öğrencilere süt ve ürünlerinde bulunan biyoaktif bileşenlerin kimliği, hangi ingrediyenlerden ve nasıl meydana geldikleri, sınıflandırılmaları, üretim teknikleri, metabolizmadaki önemleri, pazar talepleri ve ilgili oldukları yasal düzenlemeler hakkında bilgi vermektir.


Prof. Dr. A. Sibel AKALIN


1 Süt ürünlerindeki biyoaktif bileşenlerle ilgili bilgiyi açıklayabilme
2 Süt ürünlerindeki biyoaktif bileşenlerin oluşum yollarını kavrayabilme
3 Süt ürünlerindeki biyoaktif bileşenlerin üretim teknikleri ile ilgili bilgiyi kavrayabilme
4 Sağlıklı yaşamda süt orijinli biyoaktif bileşenlerin rolünü açıklayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


• Süt ürünlerinde biyoaktif bileşen kavramı • Süt ürünlerinde biyoaktif bileşenlerin oluşumu ve sınıflandırılması • Biyoaktif bileşenlerin üretim teknikleri • Biyoaktif bileşenlerin insan sağlığındaki önemi • Biyoaktif bileşenlerin pazar talepleri ve yasal düzenlemeler


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin Tanıtımı, Kapsamı ve Önemi
2 Süt ürünlerindeki biyoaktif bileşenlerin kimliği ve sınıflandırılması
3 Süt proteini kaynaklı biyoaktif bileşenler
4 Süt yağı kaynaklı biyoaktif bileşenler
5 Süt şekeri, mineral madde, vitamin ve diğer bileşen kaynaklı biyoaktif bileşenler
6 Biyoaktif bileşen üretiminde spray kurutma tekniği
7 Biyoaktif bileşen üretiminde kromatografik ayırma teknikleri
8 Ara sınav
9 Biyoaktif bileşen üretiminde yüksek basınç uygulamaları
10 Biyoaktif bileşen üretiminde ultrason ve diğer teknikler
11 Biyoaktif bileşenlerin metabolizmadaki önemi-1
12 Biyoaktif bileşenlerin metabolizmadaki önemi-2
13 Ders konusunda öğrenci sunumları-1
14 Ders konusunda öğrenci sunumları-2
15 Final sınavı

1. Park, Young W. 2009. Bioactive Components in Milk and Dairy Products, Wiley-Blackwell Press, USA 2. Durazzo, A. 2018. Milk: Bioactive Components and Role in Human Nutrition. MPPI AG, Switzerland 3. Corredig, M. 2009. Dairy-derived Ingredients, Food and Nutraceutical Uses. CRC Press, USA. 4. Smithers, G. F., Augustin, M. A. 2013. Advances in Dairy Ingredients, Wiley-Blackwell Press, USA



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 2 20 40
Rapor Sunma 2 2 4
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Ev Ödevi 2 30 60
Toplam İş Yükü (saat) 247

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 3 3 3
ÖÇ 2 5 4 3 3
ÖÇ 3 5 4 3 3
ÖÇ 4 4 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek