GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102055232019 Peynir Teknolojisinde Özel Konular Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Peynir üretiminin temel kaideleri hakkında bilgi vermek.Dünyada üretilen önemli peynir çeşitlerini (Parmesan,Roqueforti,Emmentaler vb)karakteristikleri ile tanıtmak,üretim tekniklerini açıklamak


Prof.Dr. Özer KINIK, Prof.Dr. Harun UYSAL


1 1. Dünyada üretien peynirleri sınıflandırmak
2 2. Sınıflandırılan peynirleri ayrı ayrı inceler, üretim tekniklerini açıklar,
3 3. Peynirlerin kalite ve raf ömrü hakkında yorum yapar
4 4. Peynir üretiminde temel kaideleri açıklamak ve alternatif üretim teknikleri hakkında bilgi vermek
5 5. Peynir fabrikalarında dizayn ve organizasyon

Birinci Öğretim



[Yok]


Uluslararası ticarette önemi olan ve Türkiye’de üretilen peynirler, sınıflandırılması, üretim teknikleri,Cottage,Roqueforti,Emmentaler ,Camember ve benzer peynirlerin üretim teknikleri ve pratikler. Peynir fabrikalarında dizayn ve organizasyon.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 1 Peynir üretiminin temel kaideleri 2 Bazı alternatif peynir üretim teknikleri 3 Peynirlerin sınıflandırılması 4 Ekşi süt peynirleri üretimi 5 Yumuşak olgun peynir üretim tek. 6 Küfle olgunlaştırılan yumuşak peynirler 7 Bakteri kültürü ile olgunlaştırılan yumuşak peynirler 8 Dönem ara rapor hazırlanması 9 Yarı sert peynir üretim teknolojisi 10 Sert Peynir üretim teknolojisi 11 Cheddar ve benzeri peynir üretim teknolojisi 12 İsviçre ve İtalyan tipi peynir üretim teknolojisi 13 Feta ve süzme peynir üretim teknolojisi 14 PAS bazlı peynir üretim tekniği 15 Peynir fabrikaları dizayn ve organizayonu 16 Dönem sonu sınavı Peynir üretimi Peynir üretimi Dünya peynirlerinin tanıtımı Peynir üretimi Kültür hazırlama Kültür hazırlama Model üretim Peynir üretimi Peynir üretimi Peynir üretimi Peynir üretimi Peynir üretimi Peynir üretimi Proje hazırlama

1. Law,B.A.; Tamime,A.Y.2010.Technology of cheese making: Wiley and Blackwell XXİ+475s 2. Cheese making technology :e-book WWW/uoguelph.ca/Foodscience/book-page/cheese making technology-ebook 3. Kindersley;D.,Harbutti,J.World cheese book 580s 4. Fox,P.F.,Guinee,T.P.,Cogan,T.M.,McSweeny,P.L.H.2017 Springer.XXI +769 s 5. ,B.C.2014 Improving the flavour of cheese. Worldhead Publishing Limited XVİİ+564s



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Bireysel Çalışma 12 5 60
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 26 26
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 26 26
Okuma 2 30 60
Toplam İş Yükü (saat) 232

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 3 5
ÖÇ 2 5 3 3 3 2 2 4
ÖÇ 3 4 5 3 3 4
ÖÇ 4 4 3 4 5 3 2 4
ÖÇ 5 5 4 4 4 3 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek