GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102055242019 Fonksiyonel Süt Ürünleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı,fonksiyonel gıda bilimi ile fonksiyonel süt ürünlerinin sınıflandırılması, beslenme ve sağlık açısından önemi, ilgili olduğu yasal düzenlemeler, üretiminde kullanılan teknolojiler, pazarlanması ve gıda güvenliği açısından değerlendirilmesinin öğretilmesidir. Bunun yanında, bu ders öğrenciye yeni bir fonksiyonel süt ürünü geliştirme becerisi kazandıracaktır.


Doç. Dr. Gülfem ÜNAL


1 Fonksiyonel gıdalar ve fonksiyonel süt ürünlerini kavrayabilme
2 Fonksiyonel süt ürünleri ile ilgili yasal düzenlemeleri açıklayabilme
3 Fonksiyonel süt ürünleri üretiminde kullanılabilecek ingrediyenleri tanıma ve kullanım amaçlarını kavrayabilme
4 Fonksiyonel süt ürünlerini gıda güvenliği, pazarlama ve tüketici kabulü açısından yorumlayabilme
5 Yeni bir fonksiyonel süt ürünü tasarlayabilme
6 Yeni bir gıda üretimi için araştırma, sunum ve sentez yapabilme becerisi

Birinci Öğretim


Yoktur


Yoktur


Fonksiyonel Gıda Kavramı ve İlgili Yasal Düzenlemeler, Onların Beslenme ve Sağlık Üzerine Etkileri, Fonksiyonel Süt Ürünleri ve Üretimde Kullanılan Teknolojiler, Fonksiyonel Süt Ürünlerinin Gıda Güvenliği, Pazarlama ve Tüketici Kabulü Açısından Değerlendirilmesi ve Yeni Fonksiyonel Süt Ürünü Tasarımı


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin Tanıtımı, Kapsamı ve Önemi
2 Fonksiyonel Gıdanın Tanımı, İlgili Terimler ve Fonksiyonel Gıda Biliminin Tarihçesi
3 Fonksiyonel Gıda Pazarı ve Fonksiyonel Gıdalar ile İlgili Yasal Düzenlemeler
4 Fonksiyonel Gıdalar için İzin Verilen Sağlık İddiaları, Fonksiyonel Gıdaların İnsan Beslenmesi ve Sağlığı Açısından Önemi
5 Fonksiyonel Süt Ürünlerinin Sınıflandırılması
6 Süt Bileşenlerinin Fonksiyonel Gıda Biliminde Kullanımı
7 Farklı Süt Ürünü Gruplarının Fonksiyonel Gıda Olarak Değerlendirilmesi
8 Ara sınav
9 Fonksiyonel Süt Ürünlerini Geliştirmede Kullanılan Teknolojiler
10 Fonksiyonel Süt Ürünlerinin Yaşam Döngüsü Boyunca Önemi
11 Fonksiyonel Süt Ürünlerinin Gıda Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi
12 Fonksiyonel Süt Ürünlerinin Pazarlanması ve Tüketici Kabulü
13 Yeni Bir Fonksiyonel Süt Ürünü Geliştirilmesi için İzlenen Yollar
14 Öğrenci Sunumları
15 Öğrenci Sunumları
16 Final Sınavı

1. Shortt, C., O’Brien, J., 2004. Handbook of Functional Dairy Products, CRC Press LLC. 2. Miller, G.D., Jarvis, J.K., McBean, L.D., 2000. Handbook of Dairy Foods and Nutrition, CRC Press LLC. 3. Yıldız, F., 2010, Development of Manufacture of Yogurt and Other Functional Dairy Products, CRC Press. 4. Seydim, Z.B.G., 2018, Fonksiyonel Beslenme. Sidas Yayınları.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Proje Hazırlama 1 60 60
Proje Sunma 1 50 50
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 45 45
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 45 45
Toplam İş Yükü (saat) 230

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 4 4
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek