Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102055252022 | Süt Teknolojisinde Laboratuvar Analiz Teknikleri ve Güvenliği | Ders | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Süt teknolojisi laboratuvarlarında dikkat edilecek gıda güvenliği ve ilk yardım konuları hakkında bilgi vermek. Kullanılan alet-ekipman ve kimyasalların hazırlanması, kullanılması konuları üzerinde durarak sık kullanılan süt ve ürünleri analizleri ile ilgili deneyim kazanılmasını sağlamak. Deney sonuçlarının değerlendirilmesi ve kullanım sonucu oluşan atıkların bertarafı konusunda bilgi vermek.
Doç. Dr. Oktay YERLİKAYA
1 | Genel gıda güvenliği, ilkyardım, gıda ve süt teknolojisi laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanlar, analizlerde kullanılacak kimyasal maddeler, depolama ve taşıma, kullanımda alınacak önlemlerinin öğrenilmesi |
2 | Gıda analizlerinde kullanılacak kimyasallar için erişim (konsatrasyon) ve çeşitleri, çözelti hesaplama ve hazırlama teknikleri hakkında bilgi sahibi olma |
3 | Süt teknolojisi laboratuvarında uygulanan analiz tekniklerinin öğrenilmesi |
4 | Süt ürünlerinde mikrobiyolojik analiz teknikleri ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik kalite kontrol hakkında bilgi sahibi olma |
5 | Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, raporlama ve veri işleme, tehlikeli atıklar ve laboratuvar atıklarının berteraf edilmesi konularında bilgilendirme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Genel gıda güvenliği ve ilk yardım konularına dikkat edilerek gıda ve süt teknolojisi laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanlar, kullanılan malzemelerin özellikleri ile gıda analizlerinde kullanılacak kimyasallar için derişim (konsatrasyon) ve çeşitleri, çözelti hesaplama ve hazırlama tekniklerinin öğrenilmesi. Süt ürünlerinin fizikokimyasal ve mikrobiyolojik açıdan analize alınması, örnek hazırlama teknikleri, örnekleme ve çalışma prensipleri ve süt teknolojisi laboratuvar tekniklerinin detaylı olarak öğrenilmesi. Analiz sonucu değerlendirme, raporlama ve veri işleme, tehlikeli atıklar ve laboratuvar atıklarının berteraf edilmesi konularının öğrenilmesi
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Genel gıda güvenliği ve ilkyardım | Laboratuvar Çalışması | ||
2 | Gıda ve süt teknolojisi laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanlar | Laboratuvar çalışması | ||
3 | Analizlerde kullanılacak kimyasal maddeler, depolama ve taşıma, kullanımda alınacak önlemler | Laboratuvar çalışması |
Handbook of Dairy Foods Analysis. Leo M.L. Nollet, Fidel Toldra. CRC Press Handbook on Analysis of Milk Products: Chemical and Microbiological. M.K. Srivastava. Write & Print Publications Laboratory Analysis of Milk and Dairy Products. In: Dairy Processing & Quality Assurance. Ramesh C. Chandan. Chapter 23.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 40 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 40 |
Toplam | 80 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 50 |
Toplam | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 6 | 84 |
Laboratuvar | 14 | 4 | 56 |
Rapor Sunma | 4 | 4 | 16 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 230 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | |||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 |