GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102055252022 Süt Teknolojisinde Laboratuvar Analiz Teknikleri ve Güvenliği Ders 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Süt teknolojisi laboratuvarlarında dikkat edilecek gıda güvenliği ve ilk yardım konuları hakkında bilgi vermek. Kullanılan alet-ekipman ve kimyasalların hazırlanması, kullanılması konuları üzerinde durarak sık kullanılan süt ve ürünleri analizleri ile ilgili deneyim kazanılmasını sağlamak. Deney sonuçlarının değerlendirilmesi ve kullanım sonucu oluşan atıkların bertarafı konusunda bilgi vermek.


Doç. Dr. Oktay YERLİKAYA


1 Genel gıda güvenliği, ilkyardım, gıda ve süt teknolojisi laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanlar, analizlerde kullanılacak kimyasal maddeler, depolama ve taşıma, kullanımda alınacak önlemlerinin öğrenilmesi
2 Gıda analizlerinde kullanılacak kimyasallar için erişim (konsatrasyon) ve çeşitleri, çözelti hesaplama ve hazırlama teknikleri hakkında bilgi sahibi olma
3 Süt teknolojisi laboratuvarında uygulanan analiz tekniklerinin öğrenilmesi
4 Süt ürünlerinde mikrobiyolojik analiz teknikleri ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik kalite kontrol hakkında bilgi sahibi olma
5 Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, raporlama ve veri işleme, tehlikeli atıklar ve laboratuvar atıklarının berteraf edilmesi konularında bilgilendirme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Genel gıda güvenliği ve ilk yardım konularına dikkat edilerek gıda ve süt teknolojisi laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanlar, kullanılan malzemelerin özellikleri ile gıda analizlerinde kullanılacak kimyasallar için derişim (konsatrasyon) ve çeşitleri, çözelti hesaplama ve hazırlama tekniklerinin öğrenilmesi. Süt ürünlerinin fizikokimyasal ve mikrobiyolojik açıdan analize alınması, örnek hazırlama teknikleri, örnekleme ve çalışma prensipleri ve süt teknolojisi laboratuvar tekniklerinin detaylı olarak öğrenilmesi. Analiz sonucu değerlendirme, raporlama ve veri işleme, tehlikeli atıklar ve laboratuvar atıklarının berteraf edilmesi konularının öğrenilmesi


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Genel gıda güvenliği ve ilkyardım Laboratuvar Çalışması
2 Gıda ve süt teknolojisi laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanlar Laboratuvar çalışması
3 Analizlerde kullanılacak kimyasal maddeler, depolama ve taşıma, kullanımda alınacak önlemler Laboratuvar çalışması

Handbook of Dairy Foods Analysis. Leo M.L. Nollet, Fidel Toldra. CRC Press Handbook on Analysis of Milk Products: Chemical and Microbiological. M.K. Srivastava. Write & Print Publications Laboratory Analysis of Milk and Dairy Products. In: Dairy Processing & Quality Assurance. Ramesh C. Chandan. Chapter 23.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Laboratuvar Sınavı 1 40
Toplam 80
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 50
Toplam 50
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 6 84
Laboratuvar 14 4 56
Rapor Sunma 4 4 16
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 6 6
Laboratuvar Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (saat) 230

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek