GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102055102022 Süt ve Ürünlerinde Bozulmaya Neden Olan Mikroorganizmaların Özellikleri, Sayım Teknikleri ve Tanılanmaları Seçmeli Ders Grubu 1 2 4,00

Yüksek Lisans



Bu dersin amacı, süt ve ürünlerinde bulunan bozucu mikroorganizmaların özellikleri ile sayım ve tanılama tekniklerinin öğrenilmesidir.


Doç. Dr. Oktay YERLİKAYA


1 Gıdalarda ve süt ürünlerde bozulmaya neden olan mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olma
2 Gıdaların ve süt ürünlerinde bozulmaya neden mikroorganizmaların belirlenmesinde kullanılan temel yöntemler
3 Mikrobiyolojik analiz sonuçlarının sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlaması
4 Gıdaların ve süt ürünlerin mikrobiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Ders kapsamında; süt ve ürünlerinde sorun yaratan mikroorganizmalar değerlendirilerek söz konusu mikroorganizmaların özellikleri ile tanılarının yapılması konularından bahsedilecektir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıdalarda ve süt ürünlerinde yaygın olarak bulunan mikroorganizmalar hakkında genel bilgiler verilmesi
2 Gıdalarda ve süt ürünlerinde görülen mikrobiyolojik bozulmalar
3 Gıdalarda ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalarda rol oynayan mikroorganizmalar
4 Gıda ve süt ürünlerinde mikroorganizmaların belirlenmesi ve tanılanması
5 Mikroorganizmaların sayım ve belirlenmesinde analiz aşamaları
6 Mikroorganizmaların saflaştırılması ve korunması
7 Bozulmaya neden olan mikroorganizmaların tanımlanmasında tanılama yöntemleri
8 Bozulmaya neden olan mikroorganizmaların tanımlanmasında tanılama yöntemleri
9 Bozulmaya neden olan mikroorganizmaların tanımlanmasında tanılama yöntemleri
10 Gıdalarda bozulmaya neden olan bakteriler
11 Süt ürünlerinde yaygın olarak görülen bozulmaya neden olan bakteriler
12 Gıda ve süt ürünlerinde bozulma etmeni mayalar
13 Gıdalarda risk oluşturan küfler
14 Bakterilerin mikroskobik incelenmesi
15 Mayaların mikroskobik incelenmesi
16 Ödev sunumları ve genel değerlendirme

Blackburn C. D. W. (ed.), Food spoilage microorganisms. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, United Kingdom. Erkmen, O., Bozoglu, TF, Food Microbiology: Principles into Practice, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, NJ 2016.




Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 4 4
Quiz 14 2 28
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 24 24
Toplam İş Yükü (saat) 108

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 3
ÖÇ 3 3 2 2
ÖÇ 4 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek