GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102055172025 Isıl Olmayan Gıda İşleme Teknolojileri Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


• Gıda işlemede ısıl olmayan, gelişmekte olan yeni teknolojiler ve etki mekanizmaları hakkında bilgi verilmesi • Bu teknolojilerin gıda sanayisine entegrasyonu ve gıda sanayindeki uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.


Doç. Dr. Vildan AKDENİZ


1 • Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerini tanımlamak ve bu teknolojilerin etki mekanizması hakkında bilgi sahip olmak
2 Bu teknolojilerin gıda sanayindeki mevcut uygulamaları ve uygulanma potansiyelleri hakkında bilgi sahibi olmak
3 Isıl olmayan gıda işleme teknolojileri için ortaya konan mühendislik yaklaşımlarını analiz etme becerisi kazanmak
4 Bu teknolojilerin gıda kalitesi üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olmak

Birinci Öğretim



[Yok]


• Gıda bilimi ve teknolojisinde meydana gelen son gelişmeler ışığında geliştirilen yeni nesil ve ısıl olmayan gıda teknolojileri • Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin önemi ve etki mekanizmaları • Bu teknolojilerin avantajları ve dezavantajları • Bu teknolojilerin gıda sanayisinde uygulama olanakları • Bu teknolojilerin gıda kalitesi üzerine etkileri


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı: Kapsamı ve önemi
2 Isıl gıda işleme teknolojileri ile ilgili temel problemlerin değerlendirilmesi
3 Isıl olmayan gıda teknolojilerine temel giriş
4 Gıdaların güvenli hale getirilmesinde ısıl olmayan teknolojilerin önemi ve ihtiyaç duyulma nedenleri
5 Ultrases teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları
6 Darbeli elektrik alan (PEF) teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları
7 Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları
8 Ara sınav
9 UV ve vurgulu ışık teknolojileri ve gıda sanayindeki uygulamaları
10 Işınlama teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları
11 Soğuk plazma teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları
12 Ozon teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları
13 Diğer ısıl olmayan yenilikçi gıda işleme teknolojileri
14 Öğrenci sunumları
15 Öğrenci sunumları
16 Yarıyıl sonu sınavı

Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK Ohlsson,T., Bengtsson, N. 2002. Minimal Processing Technologies in the Food Industry, CRC Press, Cambridge, England.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Takım/Grup Çalışması 5 8 40
Rapor Hazırlama 4 10 40
Bireysel Çalışma 10 2 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 4 32
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 15 4 60
Okuma 10 1 10
Toplam İş Yükü (saat) 248

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 2 4 2 1 3 1 2 1
ÖÇ 3 5 3 1 1 1 4 1
ÖÇ 4 2 1 1 1 1 2 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek