| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 9102055172025 | Isıl Olmayan Gıda İşleme Teknolojileri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
• Gıda işlemede ısıl olmayan, gelişmekte olan yeni teknolojiler ve etki mekanizmaları hakkında bilgi verilmesi • Bu teknolojilerin gıda sanayisine entegrasyonu ve gıda sanayindeki uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Doç. Dr. Vildan AKDENİZ
| 1 | • Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerini tanımlamak ve bu teknolojilerin etki mekanizması hakkında bilgi sahip olmak |
| 2 | Bu teknolojilerin gıda sanayindeki mevcut uygulamaları ve uygulanma potansiyelleri hakkında bilgi sahibi olmak |
| 3 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojileri için ortaya konan mühendislik yaklaşımlarını analiz etme becerisi kazanmak |
| 4 | Bu teknolojilerin gıda kalitesi üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olmak |
Birinci Öğretim
[Yok]
• Gıda bilimi ve teknolojisinde meydana gelen son gelişmeler ışığında geliştirilen yeni nesil ve ısıl olmayan gıda teknolojileri • Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin önemi ve etki mekanizmaları • Bu teknolojilerin avantajları ve dezavantajları • Bu teknolojilerin gıda sanayisinde uygulama olanakları • Bu teknolojilerin gıda kalitesi üzerine etkileri
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Dersin tanıtımı: Kapsamı ve önemi | ||
| 2 | Isıl gıda işleme teknolojileri ile ilgili temel problemlerin değerlendirilmesi | ||
| 3 | Isıl olmayan gıda teknolojilerine temel giriş | ||
| 4 | Gıdaların güvenli hale getirilmesinde ısıl olmayan teknolojilerin önemi ve ihtiyaç duyulma nedenleri | ||
| 5 | Ultrases teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları | ||
| 6 | Darbeli elektrik alan (PEF) teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları | ||
| 7 | Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları | ||
| 8 | Ara sınav | ||
| 9 | UV ve vurgulu ışık teknolojileri ve gıda sanayindeki uygulamaları | ||
| 10 | Işınlama teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları | ||
| 11 | Soğuk plazma teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları | ||
| 12 | Ozon teknolojisi ve gıda sanayindeki uygulamaları | ||
| 13 | Diğer ısıl olmayan yenilikçi gıda işleme teknolojileri | ||
| 14 | Öğrenci sunumları | ||
| 15 | Öğrenci sunumları | ||
| 16 | Yarıyıl sonu sınavı |
Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK Ohlsson,T., Bengtsson, N. 2002. Minimal Processing Technologies in the Food Industry, CRC Press, Cambridge, England.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
| Takım/Grup Çalışması | 5 | 8 | 40 |
| Rapor Hazırlama | 4 | 10 | 40 |
| Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 4 | 32 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 15 | 4 | 60 |
| Okuma | 10 | 1 | 10 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 248 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
| ÖÇ 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| ÖÇ 2 | 4 | 2 | 1 | 3 | 1 | 2 | 1 |
| ÖÇ 3 | 5 | 3 | 1 | 1 | 1 | 4 | 1 |
| ÖÇ 4 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 |