Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102065282001 | Kooperatif İşletme Ekonomisi ve Yönetimi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin sonunda öğrenciler; kooperatiflerin diğer tarımsal işletmelerden farklı olan ekonomik davranış özelliklerini anlayarak, bir kooperatif işletmenin yönetiminde kullanılan önemli bazı ekonomik özellikleri öğrenerek, başarılı bir kooperatif işletme için gerekli unsurları kullanabilme becerisi kazanacaklardır.
Prof.Dr.Murat Yercan
1 | Tarımın sorunları için kooperatifçiliğin önemli bir araç olduğunu kavrayabilme |
2 | Kooperatif işletmelere uygun projeler hazırlayabilme ve bunların yönetimini üstlenebilme |
3 | Kooperatifçiliği geliştirici ve sorun çözücü politikalar üretebilme |
4 | Tarımsal kooperatiflerin tarım sektörünün hangi tip sorunlarını çözebileceği konusunda fikir yürütebilme |
5 | Kooperatifin içsel sorunlarına projeye dayalı yaklaşım |
6 | Kooperatif projelerini yönetebilme |
7 | Kooperatiflerde işletme başarısı için gerekli olan unsurları tespit edebilme ve bunları yönetebilme |
8 | Kooperatif işletmelerde görev alabilme, danışmanlık yapabilme |
Yok
Yok
*Tarımda örgütlenme modellerinin ayrıntılı analizi *Kooperatiflerin işletme sorunları ve bunlara ekonomik yaklaşımlar *Bazı yasal düzenlemeler karşısında kooperatif işletmelerin durumu *Türkiye’de faaliyet gösteren tarımsal kooperatiflerin detaylı incelenmesi *Kooperatifçiliğin başarısı için yöneticiye düşen görevlerin ortaya konulması *Tarım Kooperatiflerinin Ekonomik Faaliyetleri *Gıda Sanayinde kooperatiflerin yeri ve önemi *İkinci nesil kooperatiflerin tanıtılması
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı; kapsamı, kural ve gerekleri | ||
2 | Tarımda örgütlenme modellerinin detaylı analizi ve tarımsal sorunlarla olan ilişkisi, İkinci nesil kooperatiflerin tanıtımı ve Türkiye kooperatifçiliğine uygulanabilirliliği | ||
3 | Tarım-Sanayii bütünleşmesi ve kooperatifler, Gıda sanayinde kooperatiflerin yeri ve önemi | ||
4 | Kooperatif İşletmelerde Tedarik ve Değerlendirme Faaliyetlerinin Analizi-Arz zincirinde kooperatif işlermelerin yeri ve önemi | ||
5 | Kooperatiflerin farklı piyasa koşullarında ekonomik davranışları; Monopol, oligopol, düopol piyasalarda kooperatifler | ||
6 | Tarım Kooperatiflerinin Ekonomik Faaliyetlerinin Analizi; Ürün Alımları | ||
7 | Tarımsal Kooperatiflerin Ekonomik Faaliyetleri: Tedarik Hizmetleri | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Tarımsal Kooperatiflerde Ekonomik Faaliyetler: İşleme Faaliyetleri ve Pazarlama | ||
10 | Kooperatiflerde Fiyatlandırma Politikalarının Analizi | ||
11 | Kooperatif İşletmelerde başarıyı Etkileyen Faktörler ve Yöneticinin Önemi | ||
12 | Türkiye'de Kooperatiflerin Projelerden Yararlanma Olanaklarının Analizi ve Kooperatiflere Yönelik Projeli Uygulamalar | ||
13 | AB'de Bazı Ülkelerde Tarımsal Kooperatifçiliğin Analizi | ||
14 | AB'de Kooperatif Benzeri Diğer Örgütlenme Modelleri | ||
15 | AB ve Türkiye'de Kooperatiflerin Federatif Örgütlenmesi | ||
16 | Final Sınavı |
1) Mülayim, Z.G., Kooperatifçilik, Yetkin Yayınları, 2003. Ankara. 2) İnan, i.H., Türkiye’de Tarımsal Kooperatifçilik ve AB Modeli, İTO Yayınları, No:2004-40, 2004, İstanbul. 3) Çıkın, A., Karacan, A.R., Genel Kooperatifçilik, Ege Ün. Basımevi, 1994, İzmir. 4) Mülayim, Z.G., Genel ve Tarımsal Kooperatifçilik, Bilgi Yayınevi, 1975, İstanbul. 5) Anonimous, Restructuring Agricultural Cooperatives, 2004, Rotterdam. 6) Duymaz, İ., Kooperatif İşletme Ekonomisi ve Yönetimi, 1986,İzmir.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Rapor Hazırlama | 4 | 4 | 16 |
Rapor Sunma | 4 | 2 | 8 |
Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 |
Okuma | 10 | 10 | 100 |
Toplam İş Yükü (saat) | 240 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 3 | ||||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | |||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 4 | 4 | ||||||
ÖÇ 5 | 2 | 2 | 1 | ||||
ÖÇ 6 | 3 | 4 | 3 | ||||
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 3 | 4 | |||
ÖÇ 8 | 4 | 5 | 2 |