GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102065322002 Gıda Ekonomisi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin sonunda öğrenciler; gıda ürünlerinin talep ve arzını etkileyen faktörleri, gıda ürünlerinde fiyat oluşumunu, uluslar arası gıda piyasalarını, gıda pazarlama ve dağıtım sistemlerini değerlendirebileceklerdir.


Prof. Dr. Nevin Demirbaş


1 Gıda Talebini Belirleyen Ana Ekonomik Faktörleri Analiz Edebilme
2 Bölgesel Fiyat Farklılıklarını Değerlendirebilme
3 Gıda Pazarlama ve Dağıtım Sistemlerinin Amaçlarını; Altyapı, Depolama ve Bilgi Akışının Önemini Kavrama
4 Değişen Gıda Tüketim Paternini Değerlendirebilme
5 Gıda Perakendeciliği ve Dağıtımı ile Alternatif Gıda Pazarlama Sistemlerinin Etkinliğini Kavrama
6 Gıda Üretim ve Arzını Etkileyen Ana Ekonomik Faktörleri Analiz Edebilme
7 Üretici-Tüketici Fiyat Oranları ve Bunlardaki Değişmeleri Analiz Edebilme
8 Gelişmekte Olan Ülkelerin Gıda Ürünleri İhracatının Yapısını Analiz Edebilme
9 Sektördeki Çok Uluslu Girişimleri Gıda Piyasaları Açısından Değerlendirebilme
10 Gıda Sisteminde Dikey Koordinasyonun Önemini Değerlendirebilme


Yok


Yok


Gıda Maddelerinin Tanımı ve Özellikleri; Gıda Üretim ve Arzı ile İlgili Konular (Gıda Üretim ve Arzını Etkileyen Ana Ekonomik Faktörlerin Analizi, Gelişmiş Ülkelerde Üretim Fazlalıkları Sorunu, Gelişmekte Olan Ülkelerde Gıda Arzı Problemleri, Gıda Güvencesi Meselesi); Gıda Ürünlerinin Talebi ile İlgili Konular (Gıda Talebini Belirleyen Ana Ekonomik Faktörlerin Analizi, Değişen Gıda Tüketim Paterni, Açlık Sorunu); Gıda Ürünlerinde Fiyat Oluşumu (Üretici-Tüketici Fiyat Oranları ve Değişmeler, Bölgesel Fiyat Farklılıkları); Uluslar Arası Gıda Piyasaları (Gelişmekte Olan Ülkelerin Gıda Ürünleri İhracatı, İşlenmiş Gıda Piyasalarının Globalizasyonu (Çok Uluslu Girişimler)); Gıda Pazarlama ve Dağıtım Sistemleri (Pazarlama ve Dağıtım Sistemlerinin Amacı, Altyapı, Depolama ve Bilgi Akışı, Gıda Perakendeciliği ve Dağıtım, Alternatif Gıda Pazarlama Sistemlerinin Etkinliği, Gıda Sisteminde Dikey Koordinasyon, Piyasa Düzenleri (Üretim Kontratları, Pazarlama Kontratları), Gıda Sistemlerinin Endüstrileşmesi)


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı: kapsamı, gerekçesi, kural ve gerekleri hakkında görüş alışverişi
2 Gıda Maddelerinin Tanımı/Kapsamı ve Gıda Maddelerinin Özellikleri
3 Gıda Üretim ve Arzını Etkileyen Ana Ekonomik Faktörlerin Analizi ve Gelişmiş Ülkelerde Üretim Fazlalıkları Sorunu
4 Gelişmekte Olan Ülkelerde Gıda Arzı Problemleri ve Gıda Güvencesi Meselesi
5 Gıda Talebini Belirleyen Ana Ekonomik Faktörlerin Analizi
6 Değişen Gıda Tüketim Paterni ve Açlık Sorunu
7 Üretici-Tüketici Fiyat Oranları ve Değişmeler
8 Bölgesel Fiyat Farklılıkları
9 ARA SINAV
10 Gelişmekte Olan Ülkelerin Gıda Ürünleri İhracat Yapısı
11 İşlenmiş Gıda Piyasalarının Globalizasyonu
12 Pazarlama ve Dağıtım Sistemlerinin Amacı (Altyapı, Depolama ve Bilgi Akışı)
13 Gıda Perakendeciliği, Dağıtım ve Alternatif Gıda Pazarlama Sistemlerinin Etkinliği
14 Gıda Sisteminde Dikey Koordinasyon, Piyasa Düzenleri (Üretim Kontratları, Pazarlama Kontratları) ve Gıda Sistemlerinin Endüstrileşmesi
15 Ödevlerin sınıfta sunumu ve değerlendirilmesi
16 DÖNEM SONU SINAVI

DERS KİTABI: - Ronal D.Knutson,J.B. Penn, Barry L. Flinchbough, Agricultural and Food Policy - Smith,L.D., World Food Marketing System. - Dinler, Z., Microeconomics. - Berkley, H., Economics for agriculture: food, farming and the rural economy. - Schrimper, R. A., Economics of agricultural markets. - Varian, R.H., Intermediate microeconomics. - Padberg, D. I., Agro-Food Marketing. - Erickson, S., Agribusiness Management - Mankiw, G.N., Principles of Microeconomics


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 1 35 35
Rapor Sunma 1 35 35
Bireysel Çalışma 10 4 40
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 14 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Okuma 13 3 39
Performans 1 4 4
Toplam İş Yükü (saat) 225

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 5
ÖÇ 7 5 5 5
ÖÇ 8 5 5
ÖÇ 9 5 4
ÖÇ 10 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek