GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102065352008 Gıda Politikası Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin sonunda öğrenciler; gıda politikası hedeflerini, uygulama araçlarını ve ilgili kurumları, gıda sistemlerinin amaçlarını ve elementlerini, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ve özellikle Türkiye ölçeğinde değerlendirebileceklerdir.


Prof. Dr. Nevin Demirbaş


1 Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde izlenen gıda politikalarını kavrama
2 Gıda üretim ve tüketim politikalarında değişmeleri ve gelişmeleri değerlendirebilme
3 Gıda standartları ve mevzuat düzenlemelerinin gıda firmaları, gıda piyasaları ve tüketiciler üzerine etkisini analiz edebilme
4 Türkiye’de gıda üretim ve tüketim politikalarını analiz edebilme
5 Gıda güvencesi meselesini çeşitli değişkenler açısından değerlendirebilme
6 Gıda sistemlerinin amaçlarını Dünya, Akdeniz Havzası ve Türkiye ölçeğinde karşılaştırabilme
7 Gıda politikasında uluslar arası organizasyonların rolü ve önemini kavrama
8 Gelişmiş ülkelerde üretim fazlalıkları sorununu kavrama
9 Gelişmekte olan ülkelerde gıda arzının sürdürülebilirliği ve önünde duran engelleri anlama ve çözüm üretilebilme


Yok


Yok


Gıda Maddelerinin Tanımı ve Kapsamı; Gıda Maddelerinin Özellikleri; Gıda Sistemlerinin Amaçları (Dünyada, Akdeniz Havzasında ve Türkiye’de); Gıda Sistemlerinin Elementleri (Dünyada, Akdeniz Havzasında ve Türkiye’de); Gıda Sistemlerinin Endüstrileşmesi; Gelişmiş Ülkelerde Üretim Fazlalıkları Sorunu; Gelişmekte Olan Ülkelerde Gıda Arzı Problemleri; Türkiye’de Gıda Üretim, Ticaret ve Tüketim Politikaları; Gıda Güvencesi Meselesi; Gıda Sanayii Standartları ve Düzenlemeler (Mevzuat/Yönetmelik)( Standartların ve Düzenlemelerin İşlenmiş Gıda Firmaları Üzerine Etkileri, Standartların ve Düzenlemelerin Çiftçiler Üzerine Etkileri, Standartların ve Düzenlemelerin Tüketiciler Üzerine Etkileri, AB ve Türkiye Gıda Mevzuatı, Uyum ve Gelişmeler); Gıda Arzının Sürdürülebilirliği ve Önünde Duran Engeller (Gelişmiş Ülkelerde İzlenen Gıda Politikaları, Gelişmekte Olan Ülkelerde İzlenen Gıda Politikaları, Türkiye’de Gıda Arzının Sürdürülebilirliği ve Önünde Duran Engeller); Gıda Politikasında Uluslar Arası Organizasyonlar


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin Tanıtımı: Kapsamı, Gerekçesi, Kural ve Gerekleri Hakkında Görüş Alışverişi
2 Gıda Maddelerinin Tanımı/Kapsamı ve Gıda Maddelerinin Özellikleri
3 Gıda Sistemlerinin Amaçları (Dünyada, Akdeniz Havzasında ve Türkiye’de)
4 Gıda Sistemlerinin Elementleri (Dünyada, Akdeniz Havzasında ve Türkiye’de)
5 Gıda Sistemlerinin Endüstrileşmesi ve Gelişmiş Ülkelerde Üretim Fazlalıkları Sorunu
6 Gelişmekte Olan Ülkelerde Gıda Arzı Problemleri
7 Türkiye’de Gıda Üretim, Ticaret ve Tüketim Politikaları
8 Dünyada ve Türkiye’de Gıda Güvencesi
9 ARA SINAV
10 Gıda Sanayi Standartları ve Düzenlemeler
11 Standartların ve Düzenlemelerin İşlenmiş Gıda Firmaları Üzerine Etkileri
12 Standartların ve Düzenlemelerin Çiftçiler Üzerine Etkileri
13 Standartların ve Düzenlemelerin Tüketiciler Üzerine Etkileri
14 Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde İzlenen Gıda Politikaları ve Gıda Politikasında Uluslar Arası Organizasyonlar
15 Ödevlerin Sınıfta Sunumu ve Değerlendirilmesi
16 DÖNEM SONU SINAVI

DERS KİTABI: - Simon Maxwell and Rachel Slater, Food Policy Old and New. - Gerald J. Lynch and George Horwich, Food, Policy and Politics: A Perpective on Agriculture and Development. - Ronal D.Knutson,J.B. Penn, Barry L. Flinchbough, Agricultural and Food Policy - Smith,L.D., World Food Marketing System.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 1 35 35
Rapor Sunma 1 35 35
Bireysel Çalışma 10 4 40
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 14 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Okuma 13 3 39
Performans 1 4 4
Toplam İş Yükü (saat) 225

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5 5 5
ÖÇ 4 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 5
ÖÇ 7 5 5
ÖÇ 8 5 5
ÖÇ 9 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek