Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102085472010 | Tuzlu Suların Sulamada Kullanım Olanakları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Sulama suyu kalitesini değerlendirmeyi ve tuzlu suların sulamada kullanıldığı durumda verimli ve sürekli bitki yetiştiriciliği için uygulanabilecek yönetim prensiplerini öğretmek.
Doç. Dr.Yasemin Senem Kukul Kurttaş
1 | Su kalitesini ve bitki yetiştiriciliği için uygunluğunu belirleme |
2 | Su kalitesini değerlendirebilme, belirli bir bitki için sulamada kullanıma uygunluğunu belirleyebilme, tuzlu sulama suyu ile yetiştiricilikte alınması gereken yönetim önlemlerine kara verebilme ve sonuçları bir rapor olarak sunabilme |
3 | Tuzlu sular sulamada kullanıldığında, toprak tuzluluğunu ve bitki yetiştiriciliğini yönetme prensiplerini öğrenme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Su kaynağı olarak tuzlu sular, tuzların toprak ve bitki üzerine etkileri, su kalitesini belirleme, tuzlu suların sulama suyu olarak kullanılması halinde izlenecek yönetim ilkeleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Tuzlu suların kalite özellikleri, tuzluluğa ilişkin tanımlar ve göstergeler, tuzlu suların sınıflandırılması | ||
2 | Tuzların toprak üzerine etkisi | ||
3 | Tuzların bitkiler üzerine etkisi | ||
4 | Tuzların ürün kalitesi üzerine etkisi | ||
5 | Tuzlu suların sulamaya ve bitkisel üretime uygunluğunu belirlemede kullanılan standartlar ve ölçütler | ||
6 | Toprağın geçirgenliği ve işlenme özellikleri üzerine tuzların zaralı etkilerini belirlemede dikkate alınan etmenler | ||
7 | Tuzluluk ve toksisite zararlarını belirlemede dikkate alınan etmenler | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Tuzlu suların sulama ve bitkisel üretim için uygunluğunu belirlemede kullanılan yöntemler ve modeller | ||
10 | Tuzlu sular kullanıldığında izlenecek yönetim prensipleri | ||
11 | Tuzlu sular ile yetiştiricilikte bitkisel üretim yönetimi | ||
12 | Su kalitesinin bitki besin maddeleri alınımına etkisi | ||
13 | Çevre korumaya yönelik yönetim prensipleri | ||
14 | Tuzlu suların sulamada kullanımına ilişkin örnekler | ||
15 | Tuzlu suların sulamada kullanımına ilişkin örnekler | ||
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı : 1. Kanber, R., Ünlü, M., 2010. "Tarımda Su ve Toprak Tuzluluğu" Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 281, Kitap Yayın No: A-87, Adana. 2. Rhoades, J.D., Kandiah, A., Mashali, A.M., 1992. “The Use of Saline Waters for Crop Production”, Irrigation and Drainage Paper No: 48, FAO, Rome. Önerilen Kaynaklar: 1. Ayers, R. S., Wescot, D. W., 1989. “Water Quality for Agriculture”. Irrigation and Drainage Paper No:29, FAO, Rome. 2. Tanji, K.K., 1990. Agricultural Salinity Assessment and Management. ASCE Manuals and Reports on Engineering Practice No: 71, ISBN 0-87262-762-4, USA.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözümü | 4 | 3 | 12 |
Rapor Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Rapor Sunma | 1 | 3 | 3 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 4 | 20 | 80 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü (saat) | 246 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 |