GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115021998 Barınak ve Çevre Hijyeni Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Hayvancılıkta barınak ve çevre hijyenine ilişkin temel terim, kavram ve ilkelerinin öğretilmesinin yası sıra, dezenfeksiyon, hijyen ve sanitasyon, sağlık koruma, biyogüvenlik uygulamaları hakkında detaylı bilgi verilmesidir.


Doç.Dr. Ö.Hakan BAYRAKTAR


1 Hijyen, dezenfeksiyon, sanitasyonla ilgili yöntem ve teknikleri bilme ve uygulayabilme,
2 Barınak ve çevre hijyeni ile sağlıklı gıda ve gıda güvenliği arasında ilişki kurma ve yorumlayabilme,
3 Biyogüvenlik uygulamalarını planlayabilme ve uygulayabilme.
4 Hayvancılıkta biyogüvenlik konusundaki mevzuatı kavrayabilme,
5 Bilimsel ve teknik bilgi, teknoloji veya metodolojiler geliştirrbilme,


Yok


Yok


Hijyen, Dezenfeksiyon, Sanitasyon Konusunda Temel Kavramlar, Biyogüvenlik Uygulamalarına İlişkin Yasal Mevzuat, Biyogüvenliğe İlişkin Risk Analizleri ve Değerlendirme, Temizlik, Dezenfeksiyon ve Sanitasyon Uygulamaları, Sürü Yönetimi, Salgın Hastalıklar Ve Enfeksiyonlarla Mücadele, Örnek Biyogüvenlik Planlarının İrdelenmesi, Sağlıklı Gıda ve Gıda Güvenliği


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hijyen, dezenfeksiyon, sanitasyon konusunda temel kavramlar
2 Biyogüvenlik uygulamalarına ilişkin yasal mevzuat
3 Biyogüvenliğe ilişkin risk analizleri ve değerlendirme
4 Biyogüvenlik planının unsurları ve biyogüvenlik planı hazırlama
5 Temizlik, dezenfeksiyon ve sanitasyon uygulamaları
6 Giriş ve çıkışların ile işletme içi hareketlerin denetim altına alınması
7 Haşere, kemirgen ve yırtıcılarla mücadele
8 Ara Sınav
9 Sürü yönetimi, salgın hastalıklar ve enfeksiyonlarla mücadele
10 Örnek biyogüvenlik planlarının irdelenmesi
11 Biyogüvenlik uygulamaları I. Kümesler ve kanatlı hayvancılık işletmeler
12 Biyogüvenlik uygulamaları II. Ahırlar ve büyükbaş hayvancılık işletmeleri
13 Biyogüvenlik uygulamaları III. Ağıllar ve küçükbaş hayvancılık işletmeleri
14 Sağlıklı gıda ve gıda güvenliği
15 Genel Değerlendirme
16 Final Sınavı

Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş, Çalışma, Denetleme Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelik,Yayımlandığı Resmi Gazate Tarih ve No: 09.08.2006 - 26254 AB Sürecinde Türkiye Tavukçuluğunun Sorunları Sempozyumu, 17-18 Kasım 2007 İzmir. Bildiriler Kitabı. ALTAN, A., BAYRAKTAR, H., 1998. Tavukçuluk İşletmelerinin (Kümeslerinin) Düzenlenmesinde Merkezi ve Yerel Yönetimlerce Esas Alınması Gereken Teknik Ölçütler, Ege Bölgesi I. Tarım Kongresi, 7-11 Eylül, Aydın. s: 623-630. Sungur, H., Çöven, F., 2009. Kanatlı İşletmelerinde Biyogüvenlik ve Hastalıklardan Korunma, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Yayınları The National Farm Biosecurity Manual for Chicken Growers, Australian Chicken Meat Federation Inc., 2010. Mutluer, B., 2005. Kanatlı Eti Üretim Tesislerinde HACCP, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası, Yayın No 2005/1.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 10 10
Rapor Sunma 1 2 2
Bireysel Çalışma 14 10 140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 234

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 2 3 3
ÖÇ 2 3 4
ÖÇ 3 5 3
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek