Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115021998 | Barınak ve Çevre Hijyeni | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Hayvancılıkta barınak ve çevre hijyenine ilişkin temel terim, kavram ve ilkelerinin öğretilmesinin yası sıra, dezenfeksiyon, hijyen ve sanitasyon, sağlık koruma, biyogüvenlik uygulamaları hakkında detaylı bilgi verilmesidir.
Doç.Dr. Ö.Hakan BAYRAKTAR
1 | Hijyen, dezenfeksiyon, sanitasyonla ilgili yöntem ve teknikleri bilme ve uygulayabilme, |
2 | Barınak ve çevre hijyeni ile sağlıklı gıda ve gıda güvenliği arasında ilişki kurma ve yorumlayabilme, |
3 | Biyogüvenlik uygulamalarını planlayabilme ve uygulayabilme. |
4 | Hayvancılıkta biyogüvenlik konusundaki mevzuatı kavrayabilme, |
5 | Bilimsel ve teknik bilgi, teknoloji veya metodolojiler geliştirrbilme, |
Yok
Yok
Hijyen, Dezenfeksiyon, Sanitasyon Konusunda Temel Kavramlar, Biyogüvenlik Uygulamalarına İlişkin Yasal Mevzuat, Biyogüvenliğe İlişkin Risk Analizleri ve Değerlendirme, Temizlik, Dezenfeksiyon ve Sanitasyon Uygulamaları, Sürü Yönetimi, Salgın Hastalıklar Ve Enfeksiyonlarla Mücadele, Örnek Biyogüvenlik Planlarının İrdelenmesi, Sağlıklı Gıda ve Gıda Güvenliği
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Hijyen, dezenfeksiyon, sanitasyon konusunda temel kavramlar | ||
2 | Biyogüvenlik uygulamalarına ilişkin yasal mevzuat | ||
3 | Biyogüvenliğe ilişkin risk analizleri ve değerlendirme | ||
4 | Biyogüvenlik planının unsurları ve biyogüvenlik planı hazırlama | ||
5 | Temizlik, dezenfeksiyon ve sanitasyon uygulamaları | ||
6 | Giriş ve çıkışların ile işletme içi hareketlerin denetim altına alınması | ||
7 | Haşere, kemirgen ve yırtıcılarla mücadele | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Sürü yönetimi, salgın hastalıklar ve enfeksiyonlarla mücadele | ||
10 | Örnek biyogüvenlik planlarının irdelenmesi | ||
11 | Biyogüvenlik uygulamaları I. Kümesler ve kanatlı hayvancılık işletmeler | ||
12 | Biyogüvenlik uygulamaları II. Ahırlar ve büyükbaş hayvancılık işletmeleri | ||
13 | Biyogüvenlik uygulamaları III. Ağıllar ve küçükbaş hayvancılık işletmeleri | ||
14 | Sağlıklı gıda ve gıda güvenliği | ||
15 | Genel Değerlendirme | ||
16 | Final Sınavı |
Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş, Çalışma, Denetleme Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelik,Yayımlandığı Resmi Gazate Tarih ve No: 09.08.2006 - 26254 AB Sürecinde Türkiye Tavukçuluğunun Sorunları Sempozyumu, 17-18 Kasım 2007 İzmir. Bildiriler Kitabı. ALTAN, A., BAYRAKTAR, H., 1998. Tavukçuluk İşletmelerinin (Kümeslerinin) Düzenlenmesinde Merkezi ve Yerel Yönetimlerce Esas Alınması Gereken Teknik Ölçütler, Ege Bölgesi I. Tarım Kongresi, 7-11 Eylül, Aydın. s: 623-630. Sungur, H., Çöven, F., 2009. Kanatlı İşletmelerinde Biyogüvenlik ve Hastalıklardan Korunma, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Yayınları The National Farm Biosecurity Manual for Chicken Growers, Australian Chicken Meat Federation Inc., 2010. Mutluer, B., 2005. Kanatlı Eti Üretim Tesislerinde HACCP, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası, Yayın No 2005/1.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 234 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 2 | 3 | 3 | ||||
ÖÇ 2 | 3 | 4 | |||||
ÖÇ 3 | 5 | 3 | |||||
ÖÇ 4 | 3 | ||||||
ÖÇ 5 | 3 |