GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115542004 Ekolojik Hayvan Yetiştirme Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Ekolojik hayvansal üretim ile ilgili temel bilgilerin öğretilmesi


Prof. Dr. Banu YÜCEL, Prof. Dr. Can Uzmay, Doç.Dr. Ö.Hakan BAYRAKTAR


1  İlgili yasal düzenlemeleri ve denetim-sertifikasyon mekanizmasını bilir
2  Ekolojik hayvansal üretimin genel ilke ve esaslarını kavrama.
3  Dünya ve Türkiye’deki gelişimini ve güncel durumunu izleyebilir
4  Farklı hayvan türlerinde ekolojik üretimin ilke ve esaslarını bilir


Yok


Yok


Ekolojik hayvansal üretimin önemi, Dünyadaki gelişimi ve bugünkü durumu, Türlere göre ekolojik hayvan yetiştiriciliğinin temel ilkeleri (kullanılacak genotipler ve ıslah, bakım yönetim, barındırma, sağlık koruma ve sağıtım) Ekolojik hayvansal üretimde sertifikasyon ve denetim


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ekolojik hayvansal üretimin tanımı, gelişimi. Dünyada ve Türkiyede durum
2 Ekolojik üretimde genel yasal düzenlemeler, sertifikasyon süreci ve denetim
3 Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde ekolojik üretimin yansımaları ve alternatif sistemler, ekolojik üretim ile entansif ve yarı entansif sistemlerin karşılaştırılması
4 Et tavukçuluğu: Genotip, barındırma ilkeleri, yerleşim sıklığı, manejman, sağlık koruma, v.b. QUIZ 1
5 Yumurta tavukçuluğu: Genotip, barındırma ilkeleri, yerleşim sıklığı, manejman, sağlık koruma v.b SUNUM 1
6 Ekolojik sığırcılık: genotip, ıslah
7 Ekolojik sığırcılık: barındırma ilkeleri, manejman ve sağlık koruma
8 Ekolojik koyunculuk ve keçicilik: genotip, ıslah
9 Ekolojik koyunculuk ve keçicilik: barındırma ilkeleri, manejman ve sağlık koruma QUIZ 2
10 Ekolojik sığır, koyun ve keçiciliğe yönelik özel yasal düzenlemeler SUNUM 2
11 Ekolojik arıcılığa genel giriş
12 Ekolojik arıcılıkta bakım-yönetim
13 Ekolojik arıcılıkta hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri
14 Ekolojik arıcılıkta ıslah ve ana arı üretimi QUIZ 3
15 Ekolojik arıcılıkta arı ürünleri üretimi ve pazarlama SUNUM 3
16 Final SINAVI

Waarst, M. 2004. Animal health and welfare in organic agriculture. P. 446. CABI Publishing. ISBN: 9780851998701 Blair, 2008. Nutrition and feeding of organic poultry. P. 322. CABI Publishing. ISBN: 9781845934286 Yücel, B., Duran, G. 2004. Varroa (Varroa jacobsoni Q.) ile mücadelede organik asitlerin ve bitkisel maddelerin kullanımı. Hasad (2)10:22-25. Yücel, B., Doğaroğlu, M., Kösoğlu, M., Duran, G. 2005. Facilities to improve organic beekeping in Turkey; problems and solutions. 39th International Apicultural Congress, 22-26 August, Dublin-Ireland, p.64. Yücel, B. 2005. Bal arısı (Apis mellifera L.) kolonilerinde varroa (Varroa jacobsoni Q.) ile mücadelede farklı organik asitlerin kullanılmasının koloni performansı üzerine etkileri. Hayvansal Üretim,46(2): 33-39. Yücel, B. 2007. The effects of using different organic acids for against Varroa (Varroa jacobsoni Q.) treatment on colony performances of honey bee (Apis mellifera L.), 1st Balkan Countries Beekeeping Congress, 29 March-1 April, İstanbul-Turkey.p.11 Mert, G., Yücel, B., Kösoğlu, M. 2007. Bal arısı hastalık ve zararlıları ile organik mücadele yöntemleri. Hasad, 261: 62-64 ve 263:52-58. Yücel, B. 2008., Ekolojik / Organik Tarım ve Çevre. Özsan Matbaacılık Tic.ve San. Ltd.Şti., Bursa. 18. Bölüm, Ekolojik Arıcılık, S: 238-246. (ISBN: 978-9944-0-199-0-3)


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 3 3
Quiz 3 1 3
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 3 12 36
Rapor Sunma 3 4 12
Bireysel Çalışma 14 8 112
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Quiz için Bireysel Çalışma 3 6 18
Toplam İş Yükü (saat) 241

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 4 4 5
ÖÇ 2 5 5 4 4 5 4
ÖÇ 3 5 4 4 5
ÖÇ 4 5 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek