GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115082012 Et Sığırcılığı Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Et sığırcılığı konusunda kapsamlı olarak bilgi verilmesi


Prof. Dr. İbrahim Kaya


1 Dünya’da ve Türkiye’de sığır eti üretimini ve sığır eti üretiminin önemini bilir
2 Sığır eti üretim sistemlerini bilir
3 Besi yöntemlerini öğrenir
4 Et sığırcılığında bakım ve yönetimi öğrenir

Birinci Öğretim


Sığır ve Manda Yetiştirme (Lisans) dersinden başarılı olunması önerilir.


Yok


Sığır besiciliğinin tanımı, Türkiye ve Dünya’da sığır eti üretimi, et tipi ve kombine verim yönlü sığır ırkları, işletme tipleri, barındırma, kasaplık sığırların tanımı, besi yöntemleri, besi performansı ve etkileyen faktörler, bakım ve yönetim, etlilik ve yağlılık, beside kullanılan yem katkı maddeleri ve hormonlar, bakım ve besleme hatalarına bağlı hastalıklar, besi sonuçlarının değerlendirilmesi, kasaplık sığırların mezbahaya taşınması, et sığırcılığında karlılığı artırma olanakları


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 -Ders öğretim programının sunuluşu -Sığır besiciliğinin tanımı ve önemi
2 Dünya’da ve Türkiye’de sığır eti üretimi
3 Et tipi ve kombine verim yönlü sığır ırkları
4 Sığır eti üretim sistemleri (kullanılan ırkın verim yönüne göre)
5 Et sığırcılığı işletme tipleri
6 Besi yöntemleri (değişik açılardan sınıflandırma)
7 -Besi performansı -Besi performansını etkileyen hayvana bağlı faktörler
8 Et sığırcılığında barındırma
9 Ara sınav
10 Et sığırcılığında bakım ve yönetim
11 Besi sığırlarının yemlenmesinde dikkat edilecek konular
12 Beside kullanılan yem katkı maddeleri
13 Bakım ve besleme hatalarına bağlı hastalıklar
14 Kasaplık sığırların sınıflandırılması
15 Kasaplık sığırların mezbahaya taşınması
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Allen, D.; Kilkenny, B. 1986. Planned Beef Production. 2nd ed. Reprinted by Collins Professional and Technical Books, London. Alpan, O. 1990. Sığır Yetiştiriciliği ve Besiciliği. Medisan Yayın No. 3. Ankara. Arpacık, R. 1999. Entansif Sığır Besiciliği. 3. basım. Şahin Matbaası, Ankara. Kumlu, S. 2000. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayınları No. 3. Ankara. Özhan, M.; Tüzemen, N.; Yanar, M. 2009. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme (Süt ve Et Sığırcılığı). Düzeltilmiş 5. baskı. A.Ü.Z.F. Yayınları, Ders Notu Yayın No: 134. Erzurum. Yıldırım, Y. 1992. Et Endüstrisi. 3. baskı. Yıldırım Basımevi, Ankara. Yüksel, A.N.; Kocaman, İ.; Ergün, N. 1998. Besi Sığırcılığı. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 2 30 60
Makale Kritik Etme 1 52 52
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 240

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 1
ÖÇ 2 3 1
ÖÇ 3 3 1
ÖÇ 4 3 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek