Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115082012 | Et Sığırcılığı | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Et sığırcılığı konusunda kapsamlı olarak bilgi verilmesi
Prof. Dr. İbrahim Kaya
1 | Dünya’da ve Türkiye’de sığır eti üretimini ve sığır eti üretiminin önemini bilir |
2 | Sığır eti üretim sistemlerini bilir |
3 | Besi yöntemlerini öğrenir |
4 | Et sığırcılığında bakım ve yönetimi öğrenir |
Birinci Öğretim
Sığır ve Manda Yetiştirme (Lisans) dersinden başarılı olunması önerilir.
Yok
Sığır besiciliğinin tanımı, Türkiye ve Dünya’da sığır eti üretimi, et tipi ve kombine verim yönlü sığır ırkları, işletme tipleri, barındırma, kasaplık sığırların tanımı, besi yöntemleri, besi performansı ve etkileyen faktörler, bakım ve yönetim, etlilik ve yağlılık, beside kullanılan yem katkı maddeleri ve hormonlar, bakım ve besleme hatalarına bağlı hastalıklar, besi sonuçlarının değerlendirilmesi, kasaplık sığırların mezbahaya taşınması, et sığırcılığında karlılığı artırma olanakları
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | -Ders öğretim programının sunuluşu -Sığır besiciliğinin tanımı ve önemi | ||
2 | Dünya’da ve Türkiye’de sığır eti üretimi | ||
3 | Et tipi ve kombine verim yönlü sığır ırkları | ||
4 | Sığır eti üretim sistemleri (kullanılan ırkın verim yönüne göre) | ||
5 | Et sığırcılığı işletme tipleri | ||
6 | Besi yöntemleri (değişik açılardan sınıflandırma) | ||
7 | -Besi performansı -Besi performansını etkileyen hayvana bağlı faktörler | ||
8 | Et sığırcılığında barındırma | ||
9 | Ara sınav | ||
10 | Et sığırcılığında bakım ve yönetim | ||
11 | Besi sığırlarının yemlenmesinde dikkat edilecek konular | ||
12 | Beside kullanılan yem katkı maddeleri | ||
13 | Bakım ve besleme hatalarına bağlı hastalıklar | ||
14 | Kasaplık sığırların sınıflandırılması | ||
15 | Kasaplık sığırların mezbahaya taşınması | ||
16 | Yarıyıl Sonu Sınavı |
Allen, D.; Kilkenny, B. 1986. Planned Beef Production. 2nd ed. Reprinted by Collins Professional and Technical Books, London. Alpan, O. 1990. Sığır Yetiştiriciliği ve Besiciliği. Medisan Yayın No. 3. Ankara. Arpacık, R. 1999. Entansif Sığır Besiciliği. 3. basım. Şahin Matbaası, Ankara. Kumlu, S. 2000. Damızlık ve Kasaplık Sığır Yetiştirme. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayınları No. 3. Ankara. Özhan, M.; Tüzemen, N.; Yanar, M. 2009. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme (Süt ve Et Sığırcılığı). Düzeltilmiş 5. baskı. A.Ü.Z.F. Yayınları, Ders Notu Yayın No: 134. Erzurum. Yıldırım, Y. 1992. Et Endüstrisi. 3. baskı. Yıldırım Basımevi, Ankara. Yüksel, A.N.; Kocaman, İ.; Ergün, N. 1998. Besi Sığırcılığı. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 2 | 30 | 60 |
Makale Kritik Etme | 1 | 52 | 52 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 240 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 3 | 1 | |||||
ÖÇ 2 | 3 | 1 | |||||
ÖÇ 3 | 3 | 1 | |||||
ÖÇ 4 | 3 | 1 |