GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115112012 Süt Sığırcılığı Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Süt sığırı yetiştiriciliğinin ve sığır türünden süt üretim esaslarının ayrıntılı olarak öğretilmesi


Prof. Dr. Can Uzmay


1 Dünya’da ve Türkiye’de süt sığırcılığının durumunu izleyebilme
2 Süt verim yönünde geliştirilmiş ırkları tanıma ve haklarında ayrıntılı bilgiye sahip olma
3 Süt sığırlarında üremenin yönetimi ile ilgili ayrıntılı bilgi ve beceriye sahip olma
4 Buzağı ve genç dişilerin büyütülmesi konusunda ayrıntılı bilgi ve beceriye sahip olma
5 Süt üretimi kapsamında memenin yapısı, sütün sentezi, sütün salınması konularında ayrıntılı bilgiye, sütün eldesi (sağımı) ile ilgili ayrıntılı bilgi ve beceriye sahip olma
6 Kaliteli süt üretiminin esaslarına hakim olma
7 Damızlık süt sığırı yetiştirici organizasyonları ve işlevlerini tanıma
8 Süt sığırcılığında hassas sürü yönetim uygulamaları konusunda bilgi ve beceriye sahip olma


Hayvan Anatomisi ve Fizyolojisi, Üreme Bilgisi ve Yapay Tohumlama, Sığır ve Manda Yetiştirme lisans dersleri


Yok


Süt sığırcılığının Türkiye ve Dünya'da mevcut durumu, sığırcılık sektöründe Türkiye’de beklenen gelişmeler, Süt verim yönünde geliştirilmiş sığır ırkları, Buzağı büyütme sistemleri, Memenin yapısı ve Laktasyon, Kaliteli süt üretimi, Üreme etkinliğinin artırılması, Damızlık süt sığırı yetiştirici organizasyonları ve işlevleri, Süt sığırcılığında hassas sürü yönetim uygulamaları


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sığırcılığın Türkiye ve Dünya'da mevcut durumu ve Türkiye’de sığırcılık sektörüne ilişkin olası gelişmeler
2 Süt verim yönünde geliştirilmiş sığır ırkları
3 Üreme etkinliğinin artırılması: üreme performansının önemi, performans ölçütleri, dişi üreme sistemi, üreme hormonları, kızgınlık döngüsü ve hormonal regülasyonu, kızgınlık saptama
4 Üreme etkinliğinin artırılması: tohumlama başarısını (gebelik oranını) belirleyen temel etmenler, besleme ve üreme ilişkisi
5 Buzağı ve genç dişi büyütme teknikleri
6 Memenin anatomik yapısı ve laktasyon
7 Süt sağım tekniği: makinalı sağımın ilkeleri, etkin sağım uygulaması
8 Kaliteli süt eldesi
9 Süt sığırcılığında ıslah organizasyonları ve işlevleri
10 İnceleme gezisi: Menemen yapay tohumlama istasyonu
11 Önemli sığır hastalıkları
12 Süt sığırcılığında hassas sürü yönetim uygulamaları: tanımı, kapsamı ve unsurları, otomatik tanımlama, sağım sistemine entegre otomatik süt ölçüm ve otomatik tartım sistemleri.
13 Süt sığırcılığında hassas sürü yönetim uygulamaları: aktivite ölçüm ve otomatik yoğun yemleme sistemleri, sürü yönetim yazılımları.
14 İnceleme gezisi: Menemen Fakülte Çiftliği Sığırcılık İşletmesi

Kräusslich, H., 1981. Rinderzucht. Eugen Ulmer, Stuttgart. Phillips, C.J.C., 2001. Principles of Cattle Production. CABI Publishing, New York, USA. Schmidt, G.H., Van Vleck, L.D., Hutjens, M.F. 1988. Principles of Dairy Science. 2nd ed. Prentice Hall, Englewood Cliffs, New Jersey. Wattiaux, M.A., 1996.Technical Dairy Guide: Reproduction and Genetic Selection.The Babcock Institute for International Dairy Research and Development. University of Wisconsin. Madison, Wisconsin, USA.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 10 2 20
Alan Gezisi 2 3 6
Rapor Hazırlama 2 8 16
Rapor Sunma 2 2 4
Bireysel Çalışma 14 10 140
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 208

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 3 4 3
ÖÇ 2 5 3 4 3
ÖÇ 3 5 3 4 3
ÖÇ 4 5 3 4 3
ÖÇ 5 5 3 4 3
ÖÇ 6 5 3 4 3
ÖÇ 7 5 3 4 2
ÖÇ 8 5 3 4 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek