GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115242012 Hindi Yetiştiriciliği Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, öğrencilere kanatlı eti üretim sektöründe önemli bir yer tutan hindi yetiştiriciliğine ilişkin bilgilerin kazandırılmasıdır


Prof. Sezen Özkan


1 Hindi yetiştiriciliğinin temel ilkelerini bilinmesi (damızlık -kuluçka- etlik hindi üretim işletmeleri ve kesimhane süreçleri)
2 Damızlık ve et üretim işletmelerinde kritik aşamaları anlama ve sürülerin mevcut performansına göre verimliliğini değerlendirebilme
3 Hindilerin performans ve refahını iyileştirmek için çevre koşullarını yönetebilmek için gerekli donanıma sahip olma


Yok


Yok


Hindilerde damızlık ve kuluçka manejmanı, damızlıklarda döllülük ve çıkış gücü (aydınlatma ve besleme yöntemleri, yapay tohumlama), et üretimi amaçlı yetiştiricilik, damızlık ve et üretim sürülerinde kayıt tutma, büyütme döneminde sağlık koruma ve refahın sağlanması, kesim sırasında refahın sağlanması ve et kalitesinin güvenceye alınması önlemler


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı ve işleyiş
2 Hindi eti üretiminin tanıtılması, hindinin orijini, biyolojik ve fizyolojik özellikleri
3 Hindi saf ırkları, et üretimi amaçlı seleksiyon ve ıslah çalışmaları, günümüz ticari hatları
4 Damızlık sürü manejmanı, döllülük ve çıkış gücü
5 Damızlık performans ölçütleri ve kayıtlar
6 Üreme problemleri, gurkluk ve aydınlatma-besleme öğeleri ile üremenin manipülasyonu
7 QUIZ 1 Hindilerde yapay tohumlamanın önemi ve manejmanı
8 Kuluçka performansı ve civciv kalitesi
9 Hindilerde civciv büyütme dönemi
10 Hindi eti üretimi ve biyogüvenlik
11 Et üretim sürülerinde verimlilik ölçütleri ve kayıtlar
12 Sunumlar
13 Yakalama, taşıma, bayıltma ve kesim
14 Hindi eti kalitesinin sağlanmasında kritik noktalar
15 Hindi üretiminde refah için kritik dönemlere ilişkin yasal düzenlemelerin (yapay tohumlama, taban alanı ve gaga kesimi, taşıma ve kesim v.b.) irdelenmesi
16 Final sınavı

Türkoğlu, M., M. Sarıca, H. Eleroğlu, 2005. Hindi yetiştiriciliği. Otak-Form Ofset, Samsun. Arda, M. 2006. Hindi hastalıkları. Besd-Bir yayın No. 6. İlke-Emek Matbaacılık Ankara


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 2 10 20
Rapor Sunma 2 2 4
Bireysel Çalışma 14 9 126
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Okuma 4 5 20
Quiz için Bireysel Çalışma 2 7 14
Toplam İş Yükü (saat) 226

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 3 4 2
ÖÇ 2 5 3 4 2
ÖÇ 3 5 3 5 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek