Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115242012 | Hindi Yetiştiriciliği | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilere kanatlı eti üretim sektöründe önemli bir yer tutan hindi yetiştiriciliğine ilişkin bilgilerin kazandırılmasıdır
Prof. Sezen Özkan
1 | Hindi yetiştiriciliğinin temel ilkelerini bilinmesi (damızlık -kuluçka- etlik hindi üretim işletmeleri ve kesimhane süreçleri) |
2 | Damızlık ve et üretim işletmelerinde kritik aşamaları anlama ve sürülerin mevcut performansına göre verimliliğini değerlendirebilme |
3 | Hindilerin performans ve refahını iyileştirmek için çevre koşullarını yönetebilmek için gerekli donanıma sahip olma |
Yok
Yok
Hindilerde damızlık ve kuluçka manejmanı, damızlıklarda döllülük ve çıkış gücü (aydınlatma ve besleme yöntemleri, yapay tohumlama), et üretimi amaçlı yetiştiricilik, damızlık ve et üretim sürülerinde kayıt tutma, büyütme döneminde sağlık koruma ve refahın sağlanması, kesim sırasında refahın sağlanması ve et kalitesinin güvenceye alınması önlemler
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı ve işleyiş | ||
2 | Hindi eti üretiminin tanıtılması, hindinin orijini, biyolojik ve fizyolojik özellikleri | ||
3 | Hindi saf ırkları, et üretimi amaçlı seleksiyon ve ıslah çalışmaları, günümüz ticari hatları | ||
4 | Damızlık sürü manejmanı, döllülük ve çıkış gücü | ||
5 | Damızlık performans ölçütleri ve kayıtlar | ||
6 | Üreme problemleri, gurkluk ve aydınlatma-besleme öğeleri ile üremenin manipülasyonu | ||
7 | QUIZ 1 Hindilerde yapay tohumlamanın önemi ve manejmanı | ||
8 | Kuluçka performansı ve civciv kalitesi | ||
9 | Hindilerde civciv büyütme dönemi | ||
10 | Hindi eti üretimi ve biyogüvenlik | ||
11 | Et üretim sürülerinde verimlilik ölçütleri ve kayıtlar | ||
12 | Sunumlar | ||
13 | Yakalama, taşıma, bayıltma ve kesim | ||
14 | Hindi eti kalitesinin sağlanmasında kritik noktalar | ||
15 | Hindi üretiminde refah için kritik dönemlere ilişkin yasal düzenlemelerin (yapay tohumlama, taban alanı ve gaga kesimi, taşıma ve kesim v.b.) irdelenmesi | ||
16 | Final sınavı |
Türkoğlu, M., M. Sarıca, H. Eleroğlu, 2005. Hindi yetiştiriciliği. Otak-Form Ofset, Samsun. Arda, M. 2006. Hindi hastalıkları. Besd-Bir yayın No. 6. İlke-Emek Matbaacılık Ankara
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 2 | 10 | 20 |
Rapor Sunma | 2 | 2 | 4 |
Bireysel Çalışma | 14 | 9 | 126 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Okuma | 4 | 5 | 20 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 7 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 226 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 4 | 2 | |||
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 4 | 2 | |||
ÖÇ 3 | 5 | 3 | 5 | 2 |