Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115562019 | Mezbahacılık Bilgisi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 5,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Mezbahacılığın temel esaslarını ve Zootekni bölümü mezunların temel çalışma alanlarını tanıtmak, mezbahada iş akışını öğretmek, padok yönetimi, HACCP uygulamaları ve hayvan refahı ilişkileri.
Prof. Dr. Turgay TAŞKIN
1 | 1.Kırmızı et sektörüne ait temel kavram ve yaklaşımlar ile nitelikli kasaplık hayvan teminini bilir |
2 | 2.Hayvan taşıma, mezbaha padok yönetimini, borsa ve hayvan pazarları çalışma esaslarını öğrenir |
3 | 3.Kesim öncesi stres koşullarını denetim altına almayı bilir |
4 | 4. Kırmızı et sektörünün kalite sorunlarına yönelik temel bilgileri öğrenir |
5 | 5. HACCP uygulamalarını ve kritik kontrol noktalarının neler olduğunu öğrenir. |
6 | 6.Mezbaha-satış reyonu arasındaki zincirde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin bilimsel yaklaşımları bilir |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Mezbahaların yapısal özellikleri, mezbaha kayıtları, mezbahalarda iş akışı ve iş paketleri, kasaplık hayvan seçimi ve taşınmasında temel ilkeler, mezbaha padoklarının yönetimi, hayvan borsaları ve hayvan pazarları, kasaplık hayvanlarda yaygın görülen hastalıklar, kasaplık hayvanların kesim yöntemleri, insani kesim, et muayenesi, karkas soğutma teknikleri, ette kesim sonrası (post mortem) görülen değişiklikler, etlerin muhafaza yöntemleri, et ürünlerinin üretim ve sunum teknolojileri, mezbahadan reyona temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Mezbahaların yapısal özellikleri | ||
2 | Mezbahalarda iş akışı | ||
3 | Mezbahada İş paketleri | ||
4 | Kasaplık hayvan seçimi | ||
5 | Taşımada temel ilkeler | ||
6 | Mezbaha padoklarının planlanması | ||
7 | Hayvan borsaları ve hayvan pazarları | ||
8 | Kasaplık hayvanlarda yaygın görülen hastalıklar | ||
9 | Kasaplık hayvanlarda kesim yöntemleri | ||
10 | ARA SINAV | ||
11 | Helal ve Koşer Kesim Yöntemi | ||
12 | Et muayenesi | ||
13 | Karkas soğutma teknikleri, ette kesim sonrası (post mortem) görülen değişiklikler | ||
14 | Etlerin muhafaza yöntemleri, et ürünlerinin üretim ve sunum teknolojileri | ||
15 | Mezbahadan reyona temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri | ||
16 | YIL SONU SINAVI |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu Elektronik ortama aktarılmış sunu Yardımcı Ders Kitapları: Uğur, M., Nazlı, B., Bostan, K. 1999. Mezbacılık Bilgisi ve Et Muayenesi Ders Notları. İÜVF Yayını, 109. Önenç, A. 2008. Mezbahacılığa Giriş Ders Notları. (Basılmamış) Cañeque, V., Sañudo, C. 2000. Metodología Para El Estudio De La Calidad De La Canal Y De La Carne En Rumiantes Monografías. INIA Ganadera N.1 Ministerio de Ciencia y Tecnología, Madrid, España. Pandl, O., Fischer, A., Schmidhofer1994. Techlonogia e Higiene de la Carne. Espana. Yıldırım, Y. 1992. Et Endüstrisi. Ankara. Uğur, M., Nazlı, B., Bostan, K., Aksu, H. 1998. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi Ders Notları. İÜVF Yayını, 99. Tayar, M, Atasever, M. 2006. Et Muayenesi. A.Ü.Yayın Ünitesi, Erzurum, 2006. Kayardı, S. 2008. Gıda Hijyeni ve Sanitasyon. SIDAS.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Makale Kritik Etme | 5 | 15 | 75 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Ev Ödevi | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 154 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 3 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 |
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 | 3 | 3 |
ÖÇ 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 6 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 |