Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115201998 | Süt Sığırlarının Beslenmesi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı süt sığırlarının beslenmesi ve yemleme manejmanıyla ilgili güncel bilgileri öğretmektir.
Prof. Dr. Hülya ÖZELÇAM
1 | Süt sığırlarının beslenmesi ve yemleme manejmanı ile igili güncel bilgilere ulaşabilmek için teknolojik olanaklardan yararlanabilme. |
2 | Süt sığırlarının beslenmesi ve yemleme manejmanıyla ilgili sorunları çözümleyebilme. |
Yok
Yok
Süt sığırcılığının durumu ve hayvansal üretim içersindeki önemi. Süt sığırlarında sindirim sistemi ve beslenme özellikleri. Farklı fizyolojik durumdaki süt sığırlarının beslenmesi. Süt ineklerinde sıcaklık stresi ve metabolik aksaklıklar. Besleme ve verim düzeyi ile döl verimi ve süt kalitesi arasındaki ilişkiler.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Tanışma. Süt sığırcılığının durumu ve hayvansal üretim içersindeki önemi. | ||
2 | Süt sığırlarında sindirim sistemi ve beslenme özellikleri. | ||
3 | Beslemenin Rumen içeriği ve fonksiyonları üzerine etkileri. | ||
4 | Süt sığırlarının besin madde gereksinimlerinin belirlenmesindeki temel sorunlar. | ||
5 | Kurudaki ineklerin beslenmesi | ||
6 | Laktasyondaki ineklerin beslenmesi | ||
7 | Erken laktasyon beslemesinin önemi | ||
8 | Süt ineklerinde yemleme yöntemleri | ||
9 | Arasınav | ||
10 | Süt ineklerinde sıcaklık stresi ve alınması gereken önlemler. | ||
11 | Süt ineklerinde metabolik aksaklıklar. | ||
12 | Besleme ve verim düzeyi ile döl verimi ve süt kalitesi arasındaki ilişkiler. | ||
13 | Buzağıların beslenmesi | ||
14 | Düvelerin beslenmesi | ||
15 | Boğaların beslenmesi | ||
16 | Final sınavı |
Churc, D. C. (1979). Digestive Physiology and Nutrition of Ruminants. Oxford Pres, Inc. 1427 SE Stark. Portland, Oregon 97330 USA. Churc, D. C. (1984). Livestock Feeds and feding. O and B boks, Inc. USA. Ensminger, M. E., Oldfield, J. E. and Heinemann, W. W. ( 1990 ). feeds and nutrition. The Ensminger Publishing Company, Clovis-California USA. Kılıç, A. (1982). Hayvan Besleme, Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri. Prof. Dr. M. Kirchgessner’den çeviri. Türkiye Bilimsel ve teknik Araştırma Kurumu, Veteriner ve Hayvancılık Araştırma Grubu, ANKARA. Sevgican, F.(1996). Ruminantların Beslenmesi. EÜZF Yayınları No: 524, Bornova/ İZMİR
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 5 | 1 | 5 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Alan Gezisi | 1 | 8 | 8 |
Rapor Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Okuma | 14 | 8 | 112 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 253 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | ||||||
ÖÇ 2 | 4 |