Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115231998 | Yem Konserve Tekniği | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Kaba yemlere uygulanan kurutma ve silolama gibi konserve tekniklerini ve konserve yemlerin hayvan beslemede kullanımını öğretmektir
Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK
1 | Yem konservasyonu esnasında oluşan besin madde kayıp düzeylerini bilir |
2 | Yem konservasyonunda kurutma yöntemini bilir |
3 | Konserve yemlerin yem değerini ve hayvan bslemede kullanımını bilir |
4 | Yem konserve tekniklerinden silolamayı bilir |
5 | Yem konserve yöntemlerinin amaç ve temellerini bilir |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Konserve tekniklerinin tarihçesi, yem konservasyon teknikleri, silolama ve kurutma esnasında meydana gelen besin madde kayıpları, kurutma yöntemleri, Türkiye'de kuru ot üretimi ve yeterlilik düzeyi, kurutma yönteminin yem değerine etkisi, kuru kaba yemlerin hayvan beslemede önemi, silolama yöntemleri, Türkiye'de silo yemi üretimi ve yeterlilik düzeyi silolamada meydana gelen biyokimyasal olaylar, silolamada karşılaşılan sorunlar, silolama yönteminin yem değerine etkisi silo yemlerinde mikotoksin gelişimi ve etkileri, silo yemlerinin hayvan beslemede kullanımı ve ürüne olan etkileri
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Yem konserve tekniklerinin tarihsel gelişimi | ||
2 | Yem konservasyon teknikleri | ||
3 | Silolama ve kurutma esnasında meydana gelen besin madde kayıpları | ||
4 | Yem kurutma yöntemleri | ||
5 | Türkiye'de kuru ot üretimi ve yeterlilik düzeyi | ||
6 | Kurutma yönteminin yem değerine etkisi | ||
7 | Kuru kaba yemlerin hayvan beslemede önemi | ||
8 | ARA SINAVI | ||
9 | Suca zengin yemlerin silolanma yöntemleri | ||
10 | Silolama tekniğinin yem değerine etkisi | ||
11 | Silolamada meydana gelen biyokimyasal olaylar | ||
12 | Türkiye'de silo yemi üretimi ve yeterlilik düzeyi | ||
13 | Silolamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri | ||
14 | Silo yemlerinde mikotoksin gelişimi ve etkileri | ||
15 | Silo yemlerinin hayvan beslemede kullanımı ve ürüne olan etkileri | ||
16 | YIL SONU SINAVI |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu Elektronik ortama aktarılmış sunu Yardımcı Kaynaklar: Cheeke, P.R. ‘Applied animal nutrition. Feeds and feeding’. Prentice-Hall, Inc., UK, ISBN 0-02-322115-1, (1991) Forbes, J. M. ‘Voluntary food intake and diet selection in farm animals’. CAB International. ISBN 0-85198-9087-X, (1995) Kirchgessner, M. ’Tierernaehrung’. DLG-Verlag, Frankfurt, ISBN 3-7690-0549-X, (1997) Kellems, R.O.; and Church, D.C. ‘Livestock feeds and feeding. Prentice-Hall, Inc., UK, ISBN 0-13-241795-2, (1998) Alçiçek, A. (1995): Silo yemi; önemi ve kalitesini etkileyen faktörler. E.Ü.Z.F. Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayını No. 22, İzmir. Alçiçek, A., Özdoğan, M. (1997): Çiftçi Koşullarında Yapılan Mısır ve Silo Yemlerinde Silaj Kalitesinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 37 : 94-102. Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F.(1999): İzmir İli ve Civarında Bazı Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yapılan Silo Yemlerinin Besin Madde İçeriği ve Silaj Kalitesinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 39-40 : 54-63. Alçiçek, A. (2001): Süt İneklerinin Yemlenmesinde Yeni Teknikler. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, No: 100. Alçiçek, A., Karaayvaz, K.(2002): Çiftçi Koşullarında Silo Yemi Yapımında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, No:106, Sayfa: 136-146. Alçiçek, A. (2002). Süt Sığırı Rasyonu Yapımında Temel İlkeler. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, No: 106, Sayfa: 124-135 Alçiçek, A. (2007): Sığır Besisinde Silo Yemi Kullanımı İle Et Kalitesi Arası İlişkiler. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, No:128, Sayfa:132-142.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Rapor Hazırlama | 1 | 25 | 25 |
Seminer | 1 | 30 | 30 |
Bireysel Çalışma | 14 | 9 | 126 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 251 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||
ÖÇ 3 | 4 | ||||||
ÖÇ 4 | 4 | ||||||
ÖÇ 5 | 4 |