GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115321998 Etlik Piliçlerin Beslenmesi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Etlik piliç üretimine ilişkin genel bilgi, kanatlı kümes hayvanlarının fizyolojileri, büyümenin tanımı, önemi, büyüme sırasında organizmada meydana gelen değişiklikler, büyümeyi etkileyen faktörler. Etlik piliçlerde yem tüketimi ve sindirim olaylarının mekanizması, tüketimi etkileyen etmenler. Etlik piliçlerin besin madde gereksinimlerinin belirlenmesi ve karşılanmasındaki temel ilkeler. Beslemenin karkas ve et kalitesine etkileri.


Prof. Dr .Figen KIRKPINAR


1 Öğrenciler, etlik piliç üretiminde esas olan büyüme, temelbesin ihtiyaçlarının belirlenmesi, beslemenin et ve karkas kalitesi üzerine etkileri ile organik etlik piliç üretiminde beslemenin temel ilkeleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır.


Yok


Yok


Öğrenciler, etlik piliç üretiminde esas olan büyüme, temelbesin ihtiyaçlarının belirlenmesi, beslemenin et ve karkas kalitesi üzerine etkileri ile organik etlik piliç üretiminde beslemenin temel ilkeleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Genel bilgiler
2 Etlik piliçlerin üretimi
3 Etlik piliçlerin büyüme fizyolojileri
4 Büyümenin tanımı ve öneminin belirtilmesi
5 Büyüme sırasında organizmada meydana gelen değişiklikler
6 Büyümeyi etkileyen faktörler
7 Etlik piliçlerde yem tüketimi ve sindirim olayları mekanizması
8 ARASINAV
9 Tüketimi etkileyen faktörler
10 Su tüketimi ve tüketimini etkileyen faktörler
11 Etlik piliçlerin enerji gereksinimlerinin belirlenmesi ve karşılanmasındaki temel ilkeler
12 Etlik piliçlerin protein gereksinimlerinin belirlenmesi ve karşılanması
13 Etlik piliçlerin vitamin ve mineral ihtiyaçlarının karşılanması
14 Beslenmenin karkas ve et kalitesine etkileri
15 Ekolojik etlik piliç üretiminde beslenmenin temel prensipleri
16 DÖNEM SONU SINAVI

1. Özen, N. 1989. Tavukçuluk. On Dokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları, Samsun. 2. Özkan, K. 1988. Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir. 3. Doğan, K. 1993. Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara. 4. Leeson, S., Summers, J.D., 1997. Commercial Poultry Nutrition. University Books, Canada. 5. Şenköylü, N. 1991. Modern Tavuk Üretimi. Çiftlik Yayınları, Onaran Matbaası, Tekirdağ. 6. T.L.J. Lawrence, V.R. Fowler, Growth of Farm Animals, 2nd Edition, CAB İnternational 2002


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 11 154
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 236

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 4 4 5 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek