GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115341998 Yumurta Tavuklarının Beslenmesi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Yumurta tavuklarının beslenmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin öğretilmesi


Prof. Dr. Figen KIRKPINAR


1 Yumurta tavuklarında karşılaşılan beslenme aksaklıkları konularında bilgi sahibi olma ve hayvan sağlığı ile refahı konularında bilinç oluşturabilme,
2 Yumurta tavuklarının beslenmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme yeteneğinin kazandırılması.
3 Yumurta tavuklarının beslenmesinde kullanılan yemler ve yemleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma.
4 Yumurta tavuklarının beslenmesi ile ilgili problemleri saptama, tanımlama ve çözme becerisi; bu amaçla uygun yöntemleri seçebilme ve uygulayabilme,
5 Yumurta tavuklarının beslenmesi konusunda proje hazırlama, araştırma yapma, sonuçları değerlendirme ve sunma becerisi kazanma,


Yok


Yok


Yumurta tavuklarının sindirim sistemi ve fizyolojisi, besin madde gereksinimleri, yemleme yöntemleri, temel beslenme prensipleri konularında teorik ve pratik bilgilerin aktarılması


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dünyada ve Türkiye’ de yumurta tavukçuluğunun durumu
2 Sindirim sistemi ve fizyolojisi
3 Enerji gereksinimi
4 Protein ve amino asit gereksinimi
5 Mineral madde gereksinimi
6 Vitamin gereksinimi
7 Yemler ve katkı maddeleri
8 ARASINAV
9 Yemleme yöntemleri
10 Yem formülasyonları
11 Ticari yumurta tavuklarının beslenme programları
12 Damızlıkların beslenme programları (Et tipi damızlıklar)
13 Damızlık tavukların beslenme programları (Yumurta tipi damızlıklar)
14 Beslemenin yumurta kalitesine etkileri
15 Besleme aksaklıkları
16 FİNAL SINAVI

CHEEKE, P.R. 2005. Applied animal nutrition. Feeds and Feeding. Pearson Published by Prentice Hall. Upper Saddle River, New Jersey 07458. ISBN: 0-13-113331-4. KLASING, K.C.1998. Comparative Avian Nutrition. CAB International. ISBN: 0 851992196. KUTLU, H.R. 2009. Tavukların Beslenmesi. TAVUKÇULUK BİLİMİ- Yetiştirme, Besleme-Hastalıklar. Bölüm 11, 353-498s. Bey Ofset Matbaacılık, ANKARA. LEESON, S. and J.D. SUMMERS. 1997. Commercial Poultry Nutrition. Published by University Books, P.O.Box 1326, Guelph, Ontario, Canada, N1H 6N8. LEESON, S. and J.D. SUMMERS. 2000. Broiler Breeder Production. Published by University Books, P.O.Box 1326, Guelph, Ontario, Canada, N1H 6N8. LEESON, S. and J.D. SUMMERS. 2001. Scott’s Nutrition of Chicken. Published by University Books, P.O.Box 1326, Guelph, Ontario, Canada, N1H 6N8. ÖZKAN, K. ve Z. AÇIKGÖZ. 2007. Kanatlı Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Hasad Yayıncılık LTD. ŞTİ. 978-975-8377-55-8. İstanbul. STURKIE, P.D. 1986. Avian Physiology. (Fourth Edition) Springer-Verlag New york Berlin Heidelberg Tokyo.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 2 15 30
Proje Hazırlama 1 30 30
Proje Sunma 1 10 10
Bireysel Çalışma 14 7 98
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 245

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4
ÖÇ 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek