GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115371998 Ruminantlarda Yem Seçimi ve Tüketimi Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Ruminant hayvanlarda yem seçimi ve tüketimini etkileyen faktörleri öğretmektir.


Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK


1 Yem tüketimini etkileyen spesifik besin maddelerini bilir
2 Yem Tüketimini etkileyen hayvan ait faktörleri bilir
3 Ruminantlarda yem tüketiminin fizyolojik temellerini bilir.
4 Ruminant türlerinde çeşitli fizytolojik dönemlerde yem tüketimini etkileyen faktörleri bilir
5 Yem tüketimini etkileyen çevre faktörlerini bilir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Ruminantlarda yem tüketimi, düzenlenmesi ve önemi; Yem tüketiminin fizyolojik temelleri, merkezi sinir sisteminin ve duyu organlarının rölü, yem tüketiminin termostatik ve kemostatik olarak regülasyonu. Yem enerji içeriğinin, kan glikoz düzeyinin, rumen metabolizma ürünlerinin, çeşitli metabolit ve hormonların, verim düzeyi ve canlı aağırlığın yem tüketimine etkisi. Yem tüketimini etkileyen spesifik besin maddeleri, yem tüketimini etkileyen fiziksel faktörler; sindirim sisteminin kapasitesi, yemlerin sindirim sisteminden geçiş ve parçalanma hızı, yemin fiziksel formu, yemleme sıklığı, yem tüketim hızı ve süresi. Çevre faktörlerinin (sıcaklık ve nem) yem tüketimine etkisi. Ruminantlarda yem tüketiminin saptanması: Yem tüketimin saptanmasında kullanılan regresyon eşitlikleri, Gelişme, Besi, Laktayon ve Üreme gibi çeşitli fizyolojik dönemlerde yem tüketimin saptanması. Süt inekleri, besi sığırları ve buzağı gibi büyükbaş ve koyun, kuzu, toklu ve keçi gibi küçükbaş ruminant türlerinde yem seçimi ve tüketimi


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ruminantlarda yem tüketimi, düzenlenmesi ve önemi
2 Yem tüketiminin fizyolojik temelleri, merkezi sinir sisteminin rölü
3 Yem enerji içeriğinin ve kan glikoz düzeyininyem tüketimine etkisi
4 Rumen metabolizma ürünlerinin etkisi
5 Verim düzeyi ve canlı ağırlığın yem tüketimine etkisi
6 Yem tüketimini etkileyen spesifik besin maddeleri
7 Yem tüketimini etkileyen fiziksel faktörler
8 Çevre faktörlerinin (sıcaklık ve nem) yem tüketimine etkisi.
9 ARA SINAVI
10 Ruminant türlerinde yem tüketiminin saptanması
11 Yem tüketimin saptanmasında kullanılan regresyon eşitlikleri
12 Gelişme ve Üreme gibi fizyolojik dönemlerde yem tüketimin saptanması
13 Laktayon dönemlerinde yem tüketimin saptanması
14 Besi dönemlerinde yem tüketimin saptanması
15 Ruminantlarda yem tüketim davranışları
16 YIL SONU SINAVI

Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu Elektronik ortama aktarılmış sunu Yardımcı Ders Kitapları: Cheeke, P.R. ‘Applied animal nutrition. Feeds and feeding’. Prentice-Hall, Inc., UK, ISBN 0-02-322115-1, (1991) Forbes, J. M. ‘Voluntary food intake and diet selection in farm animals’. CAB International. ISBN 0-85198-9087-X, (1995) Kirchgessner, M. ’Tierernaehrung’. DLG-Verlag, Frankfurt, ISBN 3-7690-0549-X, (1997) Kellems, R.O.; and Church, D.C. ‘Livestock feeds and feeding. Prentice-Hall, Inc., UK, ISBN 0-13-241795-2, (1998)


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 35 35
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 10 5 50
Toplam İş Yükü (saat) 229

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 5
ÖÇ 2 4 4
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek