Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115371998 | Ruminantlarda Yem Seçimi ve Tüketimi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Ruminant hayvanlarda yem seçimi ve tüketimini etkileyen faktörleri öğretmektir.
Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK
1 | Yem tüketimini etkileyen spesifik besin maddelerini bilir |
2 | Yem Tüketimini etkileyen hayvan ait faktörleri bilir |
3 | Ruminantlarda yem tüketiminin fizyolojik temellerini bilir. |
4 | Ruminant türlerinde çeşitli fizytolojik dönemlerde yem tüketimini etkileyen faktörleri bilir |
5 | Yem tüketimini etkileyen çevre faktörlerini bilir |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Ruminantlarda yem tüketimi, düzenlenmesi ve önemi; Yem tüketiminin fizyolojik temelleri, merkezi sinir sisteminin ve duyu organlarının rölü, yem tüketiminin termostatik ve kemostatik olarak regülasyonu. Yem enerji içeriğinin, kan glikoz düzeyinin, rumen metabolizma ürünlerinin, çeşitli metabolit ve hormonların, verim düzeyi ve canlı aağırlığın yem tüketimine etkisi. Yem tüketimini etkileyen spesifik besin maddeleri, yem tüketimini etkileyen fiziksel faktörler; sindirim sisteminin kapasitesi, yemlerin sindirim sisteminden geçiş ve parçalanma hızı, yemin fiziksel formu, yemleme sıklığı, yem tüketim hızı ve süresi. Çevre faktörlerinin (sıcaklık ve nem) yem tüketimine etkisi. Ruminantlarda yem tüketiminin saptanması: Yem tüketimin saptanmasında kullanılan regresyon eşitlikleri, Gelişme, Besi, Laktayon ve Üreme gibi çeşitli fizyolojik dönemlerde yem tüketimin saptanması. Süt inekleri, besi sığırları ve buzağı gibi büyükbaş ve koyun, kuzu, toklu ve keçi gibi küçükbaş ruminant türlerinde yem seçimi ve tüketimi
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Ruminantlarda yem tüketimi, düzenlenmesi ve önemi | ||
2 | Yem tüketiminin fizyolojik temelleri, merkezi sinir sisteminin rölü | ||
3 | Yem enerji içeriğinin ve kan glikoz düzeyininyem tüketimine etkisi | ||
4 | Rumen metabolizma ürünlerinin etkisi | ||
5 | Verim düzeyi ve canlı ağırlığın yem tüketimine etkisi | ||
6 | Yem tüketimini etkileyen spesifik besin maddeleri | ||
7 | Yem tüketimini etkileyen fiziksel faktörler | ||
8 | Çevre faktörlerinin (sıcaklık ve nem) yem tüketimine etkisi. | ||
9 | ARA SINAVI | ||
10 | Ruminant türlerinde yem tüketiminin saptanması | ||
11 | Yem tüketimin saptanmasında kullanılan regresyon eşitlikleri | ||
12 | Gelişme ve Üreme gibi fizyolojik dönemlerde yem tüketimin saptanması | ||
13 | Laktayon dönemlerinde yem tüketimin saptanması | ||
14 | Besi dönemlerinde yem tüketimin saptanması | ||
15 | Ruminantlarda yem tüketim davranışları | ||
16 | YIL SONU SINAVI |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu Elektronik ortama aktarılmış sunu Yardımcı Ders Kitapları: Cheeke, P.R. ‘Applied animal nutrition. Feeds and feeding’. Prentice-Hall, Inc., UK, ISBN 0-02-322115-1, (1991) Forbes, J. M. ‘Voluntary food intake and diet selection in farm animals’. CAB International. ISBN 0-85198-9087-X, (1995) Kirchgessner, M. ’Tierernaehrung’. DLG-Verlag, Frankfurt, ISBN 3-7690-0549-X, (1997) Kellems, R.O.; and Church, D.C. ‘Livestock feeds and feeding. Prentice-Hall, Inc., UK, ISBN 0-13-241795-2, (1998)
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 35 | 35 |
Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 229 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | |||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 4 | 5 | ||||||
ÖÇ 5 |