Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115391998 | Hindilerin Beslenmesi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 7,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Hindilerin beslenmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin aktarılması
Prof. Dr. Zümrüt AÇIKGÖZ
1 | Hindilerin beslenmesinde kullanılan yemler ve yemleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma |
2 | Hindilerin beslenmesi ile ilgili problemleri saptama, tanımlama ve çözme becerisi; bu amaçla uygun yöntemleri seçebilme ve uygulayabilme |
3 | Hindilerde karşılaşılan beslenme aksaklıkları konularında bilgi sahibi olma ve hayvan sağlığı ile refahı konularında bilinç oluşturabilme |
4 | Hindilerin beslenmesi konusunda proje hazırlama, araştırma yapma, sonuçları değerlendirme ve sunma becerisi kazanma |
5 | Hindilerin beslenmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme yeteneğinin kazandırılması |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
- Hindilerde sindirim sistemi ve fizyolojisi - Besin madde (enerji, protein, mineral madde ve vitamin) gereksinimleri - Yem kaynakları ve yem katkı maddeleri - Yemleme yöntemleri - Damızlık ve etlik hindilerin temel besleme programları
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dünyada ve ülkemizde hindi yetiştiriciliği | ||
2 | Sindirim sistemi ve beslemenin sindirim sistemi gelişimi üzerine etkileri | ||
3 | Sindirim fizyolojisi | ||
4 | Hindilerin enerji gereksinimleri | ||
5 | Hindilerin protein ve amino asit gereksinimleri | ||
6 | Hindilerin mineral madde gereksinimleri | ||
7 | Hindilerin vitamin gereksinimleri | ||
8 | ARASINAV | ||
9 | Hindilerin beslenmesinde kullanılan yemler ve yem katkı maddeleri | ||
10 | Yemleme yöntemleri | ||
11 | Damızlık hindilerin beslenme programları | ||
12 | Etlik hindilerin beslenme programları | ||
13 | Beslemenin et kalitesine etkileri | ||
14 | Hindilerde besleme aksaklıkları | ||
15 | FİNAL SINAVI |
-AK, İ. 2001. Hindilerin Beslenmesinde Temel Prensipler. Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Temel Prensipler ve Karma Yem Üretiminde Bazı Temel Yaklaşımlar. Editör: M. Yavuz, İstanbul. -ARDA, M. 2006. Hindi Hastalıkları. BESD-BİR No:6. ISBN: 978-975-01984-0-3. - ÇELİK, L., AÇIKGÖZ. 2006. Kanatlı Hayvanlarda Sindirim Sisteminin Gelişimi ve Besleme ile Sindirim Sisteminin Gelişimi Arasındaki İlişki. Hayvansal Üretim, 47 (2): 38-47. -ÇELİK, K., ERSOY, E., UZATICI, A., ERTURK, M. 2003. The Using of Organic Acids in California Turkey Chicks and its Effects on Performance Before Pasturing. International Journal of Poultry Science, 2 (6): 446-448. -GÜLAÇ, Z.N. 2011. Dünyada ve Türkiye’de Hindi Eti. TEPGE BAKIŞ Temmuz 2011 / ISSN: 1303–8346 / Nüsha: 5. -HAFEZ, H.M. 2007. Turkey Production: Current challenges. Proceedings of the 4th International Symposium on Turkey production Meeting of the Working Group 10 (Turkey). Berlin, Germany 21st – 23rd June. -İŞERİ, Ö. 2007. Hindi Etinin Beslenmedeki Yeri ve Önemi. Veteriner Tavukçuluk Derneği Mektup Ankara, 5(4):3-4. -KIRKPINAR, F., MERT, S., 2004. Etlik Hindi Üretiminin Temel İlkeleri. Hasad Hayvancılık Derg. 2, 24-27/16–21. -KONCA, Y., KIRKPINAR, F., MERT, S. 2007. Etlik Hindi Yetiştiriciliğinde Kullanılan Yemleme Yöntemlerinin Performans, Karkas ve Kan değerleri Üzerine Etkileri. 5. Ulusal Zootekni Kongresi CD 1-12. 5-8 Eylül Van. -KONCA, Y., KIRKPINAR, F., MERT, S. 2009. Bitirme Dönemindeki Hindi Rasyonlarına Mannan Oligosakkarit ve Canlı Maya İlavesinin Karkas, Karkas Parçaları, Et Rengi ve Kompozisyonu Üzerine Etkileri. V.Ulusal Hayvan Besleme Kongresi (Uluslararası Katılımlı) 30 Eylül-3 Ekim, Çorlu-Tekirdağ, Tam Metinler Kitabı, 471-475 (Tam metin-poster bildiri). -KOYUBENBE, N., KONCA, Y. 2010. Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Hindi Eti Üretimi, Tüketimi ve Politikaları. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 47 (2): 201-209. -LEESON, S. and SUMMERS, J.D. 1997. Commercial Poultry Nutrition. Published by University Books, P.O.Box 1326, Guelph, Ontario, Canada, N1H 6N8. -LILBURN, M.S. 2002. Nutritional Physiology of the Young Turkey Poult. Proc. Aust. Poult. Sci. Sym. -MERT, S., KIRKPINAR, F., KONCA, Y. 2007. Etlik Hindi Üretiminde Beslemeye Dayalı Ayak-Bacak Problemleri. 5. Ulusal Zootekni Kongresi CD 1-11. 5-8 Eylül Van. -National Research Council. 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th Rev. ed. National Academy Press, Washington, DC. -ÖZKAN, K., AÇIKGÖZ, Z. 2007. Kanatlı Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Hasad Yayıncılık LTD. ŞTİ. 978-975-8377-55-8. İSTANBUL. -STURKIE, P.D. 1986. Avian Physiology. (Fourth Edition) Springer-Verlag New york Berlin Heidelberg Tokyo. -ZDUŃCZYK, Z., JANKOWSKI, J., KACZMAREK,S., JUŚKIEWICZ, J. 2015. Determinants and effects of postileal fermentation in broilers and turkeys part 1: gut microbiota composition and its modulation by feed additives. World's Poultry Science Journal, 71:37-47.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 200 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | ||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | |||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | |||||
ÖÇ 5 | 4 |