GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115391998 Hindilerin Beslenmesi Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Hindilerin beslenmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin aktarılması


Prof. Dr. Zümrüt AÇIKGÖZ


1 Hindilerin beslenmesinde kullanılan yemler ve yemleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma
2 Hindilerin beslenmesi ile ilgili problemleri saptama, tanımlama ve çözme becerisi; bu amaçla uygun yöntemleri seçebilme ve uygulayabilme
3 Hindilerde karşılaşılan beslenme aksaklıkları konularında bilgi sahibi olma ve hayvan sağlığı ile refahı konularında bilinç oluşturabilme
4 Hindilerin beslenmesi konusunda proje hazırlama, araştırma yapma, sonuçları değerlendirme ve sunma becerisi kazanma
5 Hindilerin beslenmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme yeteneğinin kazandırılması

Birinci Öğretim


Yok


Yok


- Hindilerde sindirim sistemi ve fizyolojisi - Besin madde (enerji, protein, mineral madde ve vitamin) gereksinimleri - Yem kaynakları ve yem katkı maddeleri - Yemleme yöntemleri - Damızlık ve etlik hindilerin temel besleme programları


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dünyada ve ülkemizde hindi yetiştiriciliği
2 Sindirim sistemi ve beslemenin sindirim sistemi gelişimi üzerine etkileri
3 Sindirim fizyolojisi
4 Hindilerin enerji gereksinimleri
5 Hindilerin protein ve amino asit gereksinimleri
6 Hindilerin mineral madde gereksinimleri
7 Hindilerin vitamin gereksinimleri
8 ARASINAV
9 Hindilerin beslenmesinde kullanılan yemler ve yem katkı maddeleri
10 Yemleme yöntemleri
11 Damızlık hindilerin beslenme programları
12 Etlik hindilerin beslenme programları
13 Beslemenin et kalitesine etkileri
14 Hindilerde besleme aksaklıkları
15 FİNAL SINAVI

-AK, İ. 2001. Hindilerin Beslenmesinde Temel Prensipler. Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Temel Prensipler ve Karma Yem Üretiminde Bazı Temel Yaklaşımlar. Editör: M. Yavuz, İstanbul. -ARDA, M. 2006. Hindi Hastalıkları. BESD-BİR No:6. ISBN: 978-975-01984-0-3. - ÇELİK, L., AÇIKGÖZ. 2006. Kanatlı Hayvanlarda Sindirim Sisteminin Gelişimi ve Besleme ile Sindirim Sisteminin Gelişimi Arasındaki İlişki. Hayvansal Üretim, 47 (2): 38-47. -ÇELİK, K., ERSOY, E., UZATICI, A., ERTURK, M. 2003. The Using of Organic Acids in California Turkey Chicks and its Effects on Performance Before Pasturing. International Journal of Poultry Science, 2 (6): 446-448. -GÜLAÇ, Z.N. 2011. Dünyada ve Türkiye’de Hindi Eti. TEPGE BAKIŞ Temmuz 2011 / ISSN: 1303–8346 / Nüsha: 5. -HAFEZ, H.M. 2007. Turkey Production: Current challenges. Proceedings of the 4th International Symposium on Turkey production Meeting of the Working Group 10 (Turkey). Berlin, Germany 21st – 23rd June. -İŞERİ, Ö. 2007. Hindi Etinin Beslenmedeki Yeri ve Önemi. Veteriner Tavukçuluk Derneği Mektup Ankara, 5(4):3-4. -KIRKPINAR, F., MERT, S., 2004. Etlik Hindi Üretiminin Temel İlkeleri. Hasad Hayvancılık Derg. 2, 24-27/16–21. -KONCA, Y., KIRKPINAR, F., MERT, S. 2007. Etlik Hindi Yetiştiriciliğinde Kullanılan Yemleme Yöntemlerinin Performans, Karkas ve Kan değerleri Üzerine Etkileri. 5. Ulusal Zootekni Kongresi CD 1-12. 5-8 Eylül Van. -KONCA, Y., KIRKPINAR, F., MERT, S. 2009. Bitirme Dönemindeki Hindi Rasyonlarına Mannan Oligosakkarit ve Canlı Maya İlavesinin Karkas, Karkas Parçaları, Et Rengi ve Kompozisyonu Üzerine Etkileri. V.Ulusal Hayvan Besleme Kongresi (Uluslararası Katılımlı) 30 Eylül-3 Ekim, Çorlu-Tekirdağ, Tam Metinler Kitabı, 471-475 (Tam metin-poster bildiri). -KOYUBENBE, N., KONCA, Y. 2010. Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Hindi Eti Üretimi, Tüketimi ve Politikaları. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 47 (2): 201-209. -LEESON, S. and SUMMERS, J.D. 1997. Commercial Poultry Nutrition. Published by University Books, P.O.Box 1326, Guelph, Ontario, Canada, N1H 6N8. -LILBURN, M.S. 2002. Nutritional Physiology of the Young Turkey Poult. Proc. Aust. Poult. Sci. Sym. -MERT, S., KIRKPINAR, F., KONCA, Y. 2007. Etlik Hindi Üretiminde Beslemeye Dayalı Ayak-Bacak Problemleri. 5. Ulusal Zootekni Kongresi CD 1-11. 5-8 Eylül Van. -National Research Council. 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th Rev. ed. National Academy Press, Washington, DC. -ÖZKAN, K., AÇIKGÖZ, Z. 2007. Kanatlı Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Hasad Yayıncılık LTD. ŞTİ. 978-975-8377-55-8. İSTANBUL. -STURKIE, P.D. 1986. Avian Physiology. (Fourth Edition) Springer-Verlag New york Berlin Heidelberg Tokyo. -ZDUŃCZYK, Z., JANKOWSKI, J., KACZMAREK,S., JUŚKIEWICZ, J. 2015. Determinants and effects of postileal fermentation in broilers and turkeys part 1: gut microbiota composition and its modulation by feed additives. World's Poultry Science Journal, 71:37-47.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 30 30
Bireysel Çalışma 14 7 98
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 200

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5 5 5
ÖÇ 3 5 5
ÖÇ 4 5 5
ÖÇ 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek