GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115421998 Hayvan Beslemede Biyoteknolojik Ürünlerden Yararlanma Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Hayvan beslemede biyoteknolojik ürünlerden yararlanmanın temel prensiplerini öğretmektir


Prof. Dr. Figen KIRKPINAR


1 Hayvan beslemede biyoteknolojiden yararlanmanın tarihsel gelişimini bilir.
2 Kanatlı hayvan beslenmesinde biyoteknolojik ürünler ve etkilerini bilir
3 Ruminant beslemede biyoteknolojik ürün kullanımının etkilerini bilir
4 Biyoteknolojik yöntemlerle silo katkı maddeleri eldesi ve etkilerini bilir
5 Gelişmekte olan ruminantlarda mikrobiyal yemleri bilir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Hayvan Beslemede ve yem edüstrisinde biyoteknolojiden yararlanmanın tarihsel gelişimi. Yem endüstrisinde biyoteknoloji uygulamalarının önemi, gelişimi, çeşitli ülkelerde yem endüstrisinde biyoteknolojik gelişmelere yönelik yasal düzenlemeler. Ruminant beslemede biyoteknolojik ürünlerin kullanımı ve etkileri: korunmuş proteinlerin ve amino asitlerin süt ve besi hayvanlarında kullanımı, ruminal iyonoforlar ve verim arası ilişkiler, mikrobiyal probiyotiklerin ruminant besleme açısından irdelenmesi, korunmuş yağların süt ve besi hayvanlarında kullanımı., kullanım düzeyi ve etkileri. Kanatlı hayvanların beslenmesinde biyoteknolojik ürünler ve etkileri; Mikrobiyal probiyotiklerin monogastrik hayvanlarda kullanımı, endüstriyel amino asitler ve verim arası ilişkiler, antibakteriyeller ve etkileri. Biyoteknolojik yöntemlerle silo katkı maddeleri eldesi ve silo yemi kalitesine etkileri, hayvan beslemede kullanımı. Yemlerde mikrobiyal bozulamayı engellemede kullanılan biyoteknolojik ürünler ve etkileri. Bitkisel yemlerde protein kalitesinin iyileştirilmesinde biyoteknolojinin kullanımı. Hayvan beslemede biyoteknoloji uygulamaları ve çevre arası ilişkiler: metan emisyonunun azaltılmasına yönelik ürünler ve kullanımı. Fosfor atılımının azaltılmasına yönelik çalışmalar.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hayvan beslemede biyoteknolojiden yararlanmanın tarihsel gelişimini
2 Yem endüstrisinde biyoteknoloji uygulamalarının önemi, gelişimi,
3 Çeşitli ülkelerde yem endüstrisinde biyoteknolojiye yönelik yasal düzenlemeler
4 Ruminant beslemede biyoteknolojik ürünlerin kullanımı ve etkileri
5 Mikrobiyal probiyotiklerin monogastrik hayvanlarda kullanımı
6 Kanatlı hayvanların beslenmesinde biyoteknolojik ürünler ve etkileri
7 Hayvan beslemede prebiyotik kullanımı
8 Mikrobiyal probiyotiklerin ruminant besleme açısından irdelenmesi
9 ARA SINAVI
10 Hayvan beslemede biyoteknoloji kullanılarak elde dilen enzimlerin kullanımı
11 Hayvanlarda fosfor atılımının azaltılmasına yönelik biyoteknolojik çalışmalar.
12 Biyoteknolojik yöntemlerle silo katkı maddeleri eldesi
13 Yemlerde mikrobiyal bozulamayı engellemede kullanılan biyoteknolojik ürünler ve etkileri
14 Hayvan beslemede biyoteknoloji uygulamaları ve çevre arası ilişkiler
15 Bitkisel yemlerde protein kalitesinin iyileştirilmesinde biyoteknolojinin kullanımı
16 YIL SONU SINAVI

Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu Elektronik ortama aktarılmış sunu Yardımcı Ders Kitapları: -Lyons, T.P.; Jacques, K.A. ’Nutritional biotechnology in the feed and food industries. Nothingam University Press, ISBN 1-897676-40-9, (2003). -Wallace, R. J.; Chesson, A. ’Biotechnology in animal feeds and animal feeding’. VCH-Verlag, Weinheim, ISBN 3-527-30065-1, (1995) -Cheeke, P.R. ‘Applied animal nutrition. Feeds and feeding’. Prentice-Hall, Inc., UK, ISBN 0-02-322115-1, (1991



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Seminer 1 2 2
Bireysel Çalışma 14 12 168
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 8 10 80
Toplam İş Yükü (saat) 254

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 3 5 3
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 3 3
ÖÇ 4 4 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek